Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10495853 www.bgdnes.bg

Огромни щуки плуват в яз. "Кула"

Когато за пръв път човек стъпи край бреговете на живописния язовир "Кула", Видинско, сякаш се пренася в друг свят. Далеч от шума на големия град и цивилизацията. Сгушен в полите на Стара планина, водоемът предлага страхотна, недокосната от човешката ръка природа, но и богато рибно разнообразие.

Построен е на река Тополовец до едноименния граничен град Кула и отдавна се е превърнал в любимо място за отдих и риболов на въдичари от Северозапада. Това е и най-големият язовир в Област Видин, разлят на 1567 декара и с воден обем от 20 милиона кубични метра. Намира се на 30 км западно от областния град и едва на 13 км от границата със Сърбия и контролно-пропускателния пункт Връшка чука.

Реклама

Тук някъде е най-западната граница на Предбалкана. Хълмове, гори и тучни ливади са гледките, които се разкриват от язовира. Високо над единия му бряг се виждат и крайните къщи на Кула, където към момента живеят малко под 3000 души, част от които и редовни посетители с въдица на езерото.

Рибарите тук се хвалят със серия от едри риби от различни видове - най-вече шарани и бели амури. Във водите на "Кула" освен традиционните мирни гиганти плуват още огромни щуки, бели риби и дори сомове. По това време от годината рибата се струпва в по-дълбоките части на язовира, където по дъното има потопена цяла гора от изсъхнали дървета. Там дълбочината надвишава 10 метра. Пролетта преди забраната и цяло лято шараните и амурите се ловят най-вече в по-плитките зони на язовира, но сега там водата вече е много студена и риба няма. В дълбокото температурата е постоянна, получава се клин, който изолира по-студените повърхностни слоеве.

Любителите на фидера и плувката могат да уловят нелоши каракуди, платики и бабушки на бял или торен червей. Уклеят също е в изобилие, но през студените месеци не е навсякъде. Раздвижва се обикновено в по-тихи и слънчеви дни в следобедните часове. Има и канални сомчета, зарибени преди време от любители. В момента са възприемани от местните за голям вредител, тъй като изяждат хайвера на ценните видове и се развъждат ударно.

Зарибяват го ежегодно

За водоема се грижат доброволци, сътрудници на ИАРА. Местното сдружение "Риболовен свят" ежегодно организира зарибявания, акции за почистване на бреговете, както и детски риболовни състезания.

Само тази година са пуснати около 5000 шаранчета, 300 сомчета, 200 толстолоба и 150 есетри. Често се зарибяват и бели амури. Точно заради това сега се ловят екземпляри с тегло между 5 и 10 кг. Следи се строго за улов на маломерни риби. Ако бъдете заловени с такива в живарника, то актът е 600 лева плюс 50 лева на всяка една рибка.

Реклама
Реклама
Реклама