Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10524188 www.bgdnes.bg

Еленът на Дядо Коледа живее у нас

Показват го за радост на децата в Разград 

Комета е единственият по рода си в България 

Еленът на Дядо Коледа живее в България.

Студенолюбивото животно се казва Комета и утре ще бъде показано на площад в Разград, където малки и големи ще могат не само да го видят, но и да се снимат за спомен с него.

Комета е адаш на един от елените във впряга на Дядо Коледа, в който са още Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Купидон, Донър, Блитцен и най-известният Рудолф.

Реклама

Българският Комета е на едногодишна възраст и единственият чистокръвен северен елен, който официално е регистриран у нас чрез регионалната екоинспекция в Русе. Еленът ще бъде показван всеки ден до Коледа на площада пред Художествената галерия в Разград, където ще му бъде изградена временна къщичка с кошара в общ празничен кът. Там срещу определена такса желаещите ще имат уникалния шанс да си направят снимка с него.

Комета е отглеждан в частна ферма за екзотични птици и животни, а по време на гостуването му в Разград неотлъчно да него ще бъде неговият стопанин.

Ловът на див и отглеждането на полуодомашнен (за месо, борби, рога, мляко и транспорт) северен елен са важни занимания в бита на народите от Арктика и Субарктическия регион. Дори далеч извън ареала си, видът е известен поради легендата, вероятно появила се в Америка през XIX век, че шейната на Дядо Коледа е теглена от летящи северни елени, която е популярна част от коледната традиция. В Лапландия елените наистина теглят шейни, наречени "булке", които, разбира се, не могат да летят. Северните елени имат различен цвят на козината и размер и двата пола имат рога, но при мъжките индивиди са по-големи, а при някои популации има женски без рога. Големите мъжки екземпляри могат да достигнат над 1,2 метра височина до рамото и да тежат повече от 250 килограма. Женските обикновено са малко по-дребни.

У нас Комета няма да бъде впряг, а свободно ще се разхожда в заграждението си. Животното е спокойно по нрав и обича децата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама