Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10553023 www.bgdnes.bg

Учителят Димо Падалски: Четенето в интернет ограничава познанията

Най-шокиран съм, че хората не вярват на науката и фактите, а на конспирациите

КОЙ Е ТОЙ

Димо Падалски е роден на 9 януари 1958 г. Има висше образование по география, а втората му специалност е руски език, която завършил в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересите му са политика, спорт, история и география. Падалски е известен като най-успешния участник в телевизионното предаване "Минута е много" и страстен почитател на футболен клуб "Левски". Той е старши учител по география и икономика в Националната природо-математическа гимназия в София. Заради сериозните му познания за света го наричат "Мистър Гугъл".

Реклама

- Г-н Падалски, вече втора година живеем в пандемия. Свикнахме ли с новия ред, или повече от всякога народът иска да дойде краят на вируса?

- Донякъде свикнахме, но като че ли всички искат да идва краят на вируса, и то колкото се може по-бързо. Има голямо нервно и психическо напрежение от вируса и от мерките, предприети заради него.

- Като учител как оценявате онлайн обучението? Какви плюсове и минуси носи то не само на учениците, но и на преподавателите?

- Дистанционното обучение има много недостатъци. Първо, винаги има технически проблеми - с влизането в платформата, с микрофоните и камерите. А винаги някой може да каже, че има технически проблем, а всъщност такъв да няма. Второ, не знаеш какво правят учениците, като са влезли в час - слушат ли урока, или слушат музика, там ли са, или са излезли някъде, а ти казват "там бях", а ти си видял, че го няма. Трето, губи се обратната връзка с учениците - питаш ги нещо и не можеш да разбереш дали е вярно, или не, че не е чул или че микрофонът не му работи. Не се вижда реакцията на учениците. Четвърто, губят се социалните контакти между учениците и учителите. Ученици и учители се оплакват от многото часове пред компютъра, което действа на очите и психиката. Пето, и най-добрите ученици са демотивирани да учат и участват. А на учителите е трудно да показват и да чертаят нужните неща за урока. Шесто, и учителите, и учениците са много по-натоварени и много по-изморени, а и често не стига времето. Но най-необективно е оценяването, особено тестовото, защото има толкова много начини за подсказване.

- Можем да ли да кажем, че затварянето в пандемията ограничи познанията ни? Да, четем повече в интернет, но намалихме пътуванията.

- Безспорно пътуванията намаляха, но се чете повече, особено в интернет. Така познанията ни се ограничават, а у нас се вярва все повече на лъжливи и недоказани новини.

Реклама

- Коя държава ви впечатли с начина, по който реагира на вируса и мерките? И къде видяхте сериозни недомислици?

- Най-много ме впечатлиха държавите в Източна (Китай и Япония) и Югоизточна Азия (Сингапур). Те бързо намалиха сериозно заболеваемостта и особено много смъртността, като Южна Корея избягва блокиранията. Най-зле се справиха САЩ, Великобритания, Бразилия, а и България - всички тези страни имат висока смъртност от вируса.

- Какво най-силно ви направи впечатление през изминалата година - в България и по света?

- Най-силно впечатление у нас и по света ми правят многото хора, особено в България, които не вярват на науката и фактите и отричат, че има вирус. Друго, което ми направи впечатление, е вярата в конспиративни теории - ролята на Бил Гейтс, чипирането и ваксините и това, че вирус няма и е измислен.

- Освен здравна преживяваме и икономическа криза. Според вас нормално ли е литър олио да струва 3-4 лева?

- Икономическата криза у нас и по света се изразява с голямата инфлация, изразяваща се с рязкото поскъпване на храните (олио, млечни продукти - сирене и кашкавал), природния газ, тока, парното... Друго характерно беше затварянето на много фирми, както и загубите в туризма и въздушния транспорт. Да видим колко дълго ще продължи високата инфлация, защото спадът в много отрасли е преодолян и той е заменен с икономически растеж.

- Преживяхме безпрецедентна политическа година - три пъти гласувахме за парламент и два пъти за президент. Вашата оценка за политическата ситуация и защо се стигна до толкова ходения до урните?

- Безпрецедентно е в една година да има три пъти парламентарни избори. Главната причина според мен е неумението да се преговаря, да се правят коалиции, да се правят отстъпки и компромиси... Може би всеки политик и партия си мислят, че те са най-велики. На българина му омръзна да гласува.

- За или против електронното гласуване сте?

- Не съм фен на електронното гласуване, защото няма гаранции за това, че няма да бъде манипулирано и че няма да се наруши тайната на вота. Неслучайно само в Естония е прието.

- Защо само жени донесоха медали за България на олимпийските игри в Токио? Как си го обяснявате, и то с уточнението, че освен художествената гимнастика става въпрос за силови спортове?

- Може би жените са ни по-волеви, по-борбени и има по-добра спойка между състезател и треньор. Като че ли жените са много повече отдадени на спорта.

- Националният ни отбор по футбол показа наченки на положителна промяна. Има и много млади момчета. Какво бъдеще виждате за тима и кога ще се класираме отново за световно или европейски първенство?

- Във футбола трябва коренна промяна в работата, като се започне с децата и юношите, с подготовката на треньорите. Начините и методите на тренировка трябва да бъдат коренно променени. Не стане ли това, бъдеще за националния отбор няма да има. И няма да има скорошно класиране за световно или европейско първенство.

- Отдадеността на привържениците и Станимир Стоилов ще успеят ли да оставят "Левски" на футболната карта?

- Феновете на "Левски" показаха, че са истински отдадени на отбора. Те и намерените спонсори ми се струва, че ще спасят тима. Станимир Стоилов налага млади играчи и юноши и има сериозно подобрение в играта на "Левски". Трябва да има и нови попълнения.

- Не стана ли малко скучно "Лудогорец" да е хегемон в родния шампионат?

- Да, скучно е "Лудогорец" да е толкова пъти шампион. Както те, така и ЦСКА-София разчитат почти изцяло на чужденци и много рядко дават път на млади български играчи и още по-малко на свои юноши. Това влияе негативно и на националния ни отбор.

- Защо родните отбори и тази година се провалиха в европейските клубни турнири?

- Защото липсват качествени млади български играчи в тях. А повечето чужденци не са особено качествени.

- Следва поредица от няколко въпроса, на които хората не могат да намерят отговор. За начало - защо снегът ни изненадва?

- Метеорологичните прогнози напоследък са много точни. Но общините вечно не са готови и вечно са изненадани.

- Кога ще е готова магистрала "Хемус"?

- Да се надяваме, че в близките 5-6 години.

- COVID-19 лабораторно или природно творение е?

- Не съм специалист, за да мога да дам отговор дали вирусът е създаден от човек в лабораториите, или е естествено творение.

- Ще успеем ли със Северна Македония да изпратим космонавти?

- Ние нямаме потенциал да пратим космонавти, а трябва да разчитаме на големите космически сили. Затова идеята с космонавтите от България и Република Северна Македония изглежда толкова смешна и несериозна.

- Защо храната в затворите ни е безплатна, а в детските градини се заплаща?

- Защото държавата се грижи за затворниците много повече, отколкото за децата. Липсва политика за стимулиране на раждаемостта. Едва сега има предложение детските градини да станат безплатни.

- Защо Гришо вече не мачка?

- Гришо може много повече и може би ще докаже много повече, отколкото тази година показа. Преследваха го болести и контузии. Мисля, че му трябва по-здрава психика.

- Каква лична година изпращате и какво пожелавате за себе си и за читателите на "България Днес" през следващите 12 месеца?

- Всички изпращаме една тежка година. Тя не беше никак лека и за учителите и учениците. Пожелавам на себе си и читателите здраве, щастие и благоденствие. Нека всеки работи това, за което има квалификация, образование, умения и желание.

Реклама
Реклама
Реклама