Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10569693 www.bgdnes.bg

Българин прави ток от нищото

Идва ли краят на енергийното робство?

Марин Млеченков конструира генератор, който произвежда енергия от магнит

Възможно ли е всеки да произвежда сам в дома си електричеството, което му е необходимо, и това да сложи край на кошмара с непосилните сметки за ток? И това да става без никакви разходи?

"Да! Сигурен съм, че това е категоричният отговор на този въпрос."

Това казва българският изобретател Марин Млеченков, който е успял да конструира в дома си генератор, доказващ неговото твърдение. На този етап това е прототип в умален размер и с него се показва принципът на работа. Основна роля в работата на генератора имат магнити, монтирани така, че да подпомагат производството на електроенергия.

Реклама

"Конструкцията е проста - обяснява Млеченков. - Напълно възможно да има такива генератори във всеки дом. Токът се произвежда от промяната на магнитното поле в бобината. Енергията идва от магнита. Моделираме магнитното поле да се увеличава и намалява, което води до производството на енергия. При стандартен генератор електрическото поле на бобината се противопоставя на силата, която го създава. Затова преработваме генератора така, че електрическото поле на бобината да ни помага, вместо да ни пречи. Това става, като до нея се монтира магнит, чието поле й въздейства.

Необходимо е да се монтира и още един магнит на привличане. Така електрическото поле се затваря между двата магнита. По закона на Ленц, когато полето излиза от бобината, тя се опитва да го задържи и вместо да ни пречи, помага на магнита да отиде към нея. И по този начин не натоварва мотора, който върти генератора. Това, с което разполагам в момента, е прототип, с който се доказва, че системата работи. За да може подобно изобретение да стигне до всеки дом, е необходима политическа воля на най-високо държавно равнище. Трябва много смело да се стимулират иновациите. Не е тайна, че в енергетиката са замесени големи геополитически интереси. Това прави задачата за масово внедряване на подобен тип генератори за евтин ток изключително сложна."

Това не е първият опит на Млеченков да създаде енергия на практика от нищото. Със своя партньор в научните опити Петко Ганчев преди години създават гравитационен мотор, който произвежда електричество. Усилията им са подкрепени и от големия учен Стефан Воденичаров от БАН, който вижда бъдеще в амбициозния проект. И наистина гравитационният мотор се превръща в реалност, но за неговата конструкция се изисква по-голяма площ. А това е проблем, ако системата трябва да се монтира в малко помещение за домашна употреба. Иначе принципът е гениално прост. "В този случай използваме гравитацията, за да получаваме енергия - обяснява Марин Млеченков. - Общо взето, като един климатик моторът просто организира процеса, а енергията идва от гравитацията. На практика нищо не се заплаща, защото гравитацията си ни е дадена от Господ." Млеченков внедрява изобретенията първо в дома си.

"В моята къща в Поликраище използвам основно ток, който сам си произвеждам - казва Марин Млеченков. - В момента работя по друг проект, който също е свързан с производството на енергия. От малък съм запален по двигателите, затова и завърших техникума по електротехика. За мен всички тези изобретения са предизвикателство за ума. Вид интелектуална главоблъсканица. Вярвам във вечния човешки стремеж да сбъдваме най-смелите си мечти. Моята е подобна на тази на Никола Тесла - да има безплатно електричество във всеки дом."

 Заради безплатното електричество

 Тесла пада жертва на заговор

Реклама

Днес е безспорно, че Никола Тесла е един от най-значимите изобретатели на човечеството, но приживе остава неразбран. Според мнозина най-гениалният му проект е този за безплатно електричество. Но идеята му е задушена и никога не вижда бял свят.

В свое интервю Тесла признава: "Наистина имам много открития, но се чувствам победен. Не постигнах най-великото нещо, за което мечтаех - исках да осветя цялата планета."

Историята е от 1898 г., когато Тесла започва планиране на кулата Уордънклиф, чиято първоначална цел е да предава съобщения през Атлантика.

Проектът е финансиран от Джон Пирпонт Морган и е на стойност 150 000 щатски долара, което за времето си е умопомрачителна сума. Тесла също така планира да предава електричество по безжичен път. Но тази идея не споделя с Морган. През декември 1901 година Маркони успява да изпревари Тесла и пръв да предаде сигнал от Англия до Нюфаундленд, докато все още кулата на Тесла се строи. Тесла е принуден да иска допълнително финансиране от Морган, като споделя плана си - кулата да бъде в състояние да пренася безжично и електрическа енергия. Тогава финансирането на проекта рязко спира и Тесла никога повече не получава такова от Морган. Не успява да намери и друг инвеститор, което го принуждава да прекрати проекта.

Тесла умира в хотелска стая в мизерия и безпаричие на 7 януари 1943 г.

Реклама
Реклама
Реклама