Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10624002 www.bgdnes.bg

Актрисата Ернестина Шинова: 800 лв. ми е сметката за газ

Съседи в Бояна плащат по 3 бона, половинката на Слабаков зове за помощи за отопление

800 лв. за газ за отоплението през декември е платила Ернестина Шинова. Актрисата е шашната от високата сметка.

Реклама

Половинката на евродепутата Андрей Слабаков пресметна пред "България Днес", че увеличението на сметката й е близо 300% от всички досега, които семейството е получавало.

"Досега най-високата сума за плащане, която сме получавали, е била в порядъка на 200-300 лева. Къщата ни в Бояна бе газифицирана още преди 14-15 години с идеята синьото гориво да е най-евтиният и екологичен начин на отопление. Домът ни е саниран и с хубава дограма", сподели пред вестника носителката на наградата за най-добра женска роля за участието й в "Хиндемит".

Неприятната следновогодишна честитка шокира актрисата от "Откраднат живот" и "Столичани в повече", а съкварталците й в полите на Витоша споделят за още по-високи сметки.

"Мои съседи трябва да плащат по 2000 и дори по 3000 лв. за предходния месец. И това са нормални семейства в газифицирани къщи като нашата, а не богаташи или гъзари, както някой би си помислил, че са живеещите в Бояна. Явно трябва да се съберем заедно и да помислим по какъв начин можем да инициираме промяна на нещата", казва Ернестина.

Шинова и Слабаков ще платят солидната сметка най-вероятно въпреки шоковото поскъпване на цената на газа и последиците при формирането на задълженията.

Реклама

"Вътре живеем и млади, и по-възрастни и не можем да рискуваме да се разболяваме и да бъдем на студено. Някак хората са се примирили с всичко, което се случва, а не бива да е така. Хубаво е да се помисли за помощи за всички, които получават подобни сметки, както е направено вече в Гърция. Това е звучен шамар за всички нас", категорична е актрисата от "Комиците".

Гърция обяви допълнително увеличение на държавните субсидии за сметките за ток за декември, както и допълнително намаление с 40% на сметките за природен газ за последния месец от миналата година. А по-рано отдели половин милиард евро за помощи за отопление на над 1 милион гръцки семейства.

Високата сметка идва на фона на мрачната прогноза на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов за рязко поскъпване на тока и газа след падането на мораториума, който засега е обявен до 31 март.

Според разчети на вестник "24 часа" синьото гориво на "Булгаргаз" е поскъпнало с рекордните 395% само за последната една година. Всеки месец от юли насам газът и токът са с рекордни трендове нагоре в цяла Европа, което вдига цените и на българския пазар. И докато за тока, парното и водата парламентът наложи мораториум, то битовите клиенти на газ, както и на пелети и дърва са оставени на бурята. Домакинствата на газ получават от КЕВР нови цени всеки месец, а тези на пелети и дърва са изцяло на свободния пазар.

"Задължително трябва да се помисли за компенсация на домакинствата, на които им е трудно да се справят. Увеличението е рязко и внезапно. То дойде като гръм от ясно небе за хората. Не беше плавно, например от лятото, за да знаят потребителите да събират пари за огромните сметки", добави пред вестника Ернестина.

Живеещите в квартала и потърпевши от ударния скок на цената на ток и газ обмислят да изпратят колективни жалби до Министерския съвет, газовите дружества, Народното събрание, президента, омбудсмана, кмета на София и медиите.

Сред попарените от декемврийските сметки е и Анелия Варадинова. И тя, както и Шинова, е "сурвакана" със сметка от 800 лева. При Нина Лазарова ситуацията също е шокираща - при едно и също потребление за декември 2020 г. жената платила 180 лв., докато за миналия сметката й е 450.

Шокирана от сметката си от 945 лв. е и Бояна Ваташка. Месец по-рано платила 620 лв. И то при положение че радиаторите работят на режим от 16 до 23 ч.

Сметките на боянчани са издадени навръх 31 декември. С такава е сюрпризирана и Кристина Кюрпанова, която трябва да плати 790 лв. за 4-членно семейство за 4 радиатора, които се държат на средна позиция 3. Новогодишната честитка за Весела Апостолова е 1000 лв. за къща от 210 кв. м.

Изумена от драстичното поскъпване е и Силвия Палева. "Нямаше ни от 20 декември, всички радиатори бяха изключени, върнахме се след Нова година, отне ни 3 часа да тръгне газта и на 5 януари дойде сметка за близо 400 лв. Сравнена с миналия декември, когато беше локдаун, детето беше онлайн и бяхме вкъщи - 180 лв. Не знам как изчисляват увеличението, като при нас е 4 пъти. Миналия месец ми се стори много увеличена, а беше 290 лв., но този месец в върхът. Това е някакво безумие!", споделя пред съкварталците си жената.

Стотици левове трябва да платят и множество домакинства във всички газифицирани планински квартали от Симеоново през Княжево до Горна баня, Суходол и Банкя.

Ситуацията в полите на Витоша не е розова и за негазифицираните. "На всички са им двойни сметките не само на газ. Ние сме на пелети. 4 тона на сезон миналата година бяха 370 лв., което прави 1480 лева. Тази година пелетите бяха 650 лв. за тон. За същата консумация даваме 2600 лв., споделя Николай Гогов.

Реклама
Реклама
Реклама