Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10631563 www.bgdnes.bg

До 1350 лв. данъчно облекчение за деца с увреждания

Проверете за задължения, преди да пуснете декларацията 

Връщат парите до един месец след проверка от НАП 

Родителите на деца с увреждания могат да ползват до 1350 лева данъчни облекчения, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП).

Майките и татковците на малчугани с 50 и с над 50% увреждания имат право да ползват комбинирано данъчно облекчение - веднъж 900 лева за дете с увреждане и още веднъж 450 лева за отглеждане на едно дете.

Реклама

Ако доходът на единия от родителите не е достатъчен, за да използва цялото облекчение, то може да бъде споделено между двамата родители.

Изчислението на сумата за получаване на данъчните облекчения за деца се прави въз основа на облагаемите доходи на родителите през 2021 г. Сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца, са 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца.

Както вече посочихме, за отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване съответно е 900 лв.

За да се ползват данъчните облекчения от родителя, включително и като едноличен търговец, трябва през 2021 г. той да е получавал доходи, облагаеми с годишни данъци или данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец. Хората без доходи или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например, или пък само с доходи, облагаеми с окончателен или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител.

Срокът, в който майките и татковците могат да получат обратно парите си, е до един месец след изготвянето на проверките на служители на НАП. Както при всички данъчни облекчения, и облекчението за деца може да бъде използвано само от данъкоплатци, които нямат изискуеми плащания към хазната, припомнят от агенцията. Затова е най-добре, преди да подадете декларацията си, да направите справка в сайта на НАП дали имате стари задължения.

Реклама
Реклама
Реклама