Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10632699 www.bgdnes.bg

Страсбург осъди България за злоупотреби със СРС-та

Адв. Екимджиев отново подпука тайните средства

Според европейската Темида информацията от устройствата за следене трябва да бъде достъпна за обществеността

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за втори път относно неадекватните закони, които уреждат подслушването и следенето. Според съда в Страсбург те не отговарят на изискванията за европейско качество и не гарантират, че СРС се използват само когато е абсолютно необходимо. Това стана известно от решение на Европейския съд от 10 януари.

Реклама

Решението на ЕСПЧ е над 430 параграфа и изобилства от данни за скандали и злоупотреби със СРС от последните 10 години. А след като е направил преглед на Закона за СРС и на Закона за електронните съобщения, съдът в Страсбург стигна до следния извод:

"Законите, уреждащи тайното наблюдение в България, прилагани на практика, все още не отговарят на минималните гаранции срещу произвол и злоупотреба".

Делото пред ЕСПЧ заведоха двама адвокати - Михаил Екимджиев и Александър Кашъмов. Към тях се присъединиха и две неправителствени организации - Асоциацията за европейска интеграция и права на човека и Програма достъп до информация. Авд. Екимджиев за втори път се обърна към Страсбург заради скандалните злоупотреби с подслушването и следенето у нас. Първият бе през 2007 г.

Екимджиев и Кашъмов поискаха от съда да направи преглед на целия процес - от нормативната му уредба, през исканията за използване на СРС, разрешенията на съдилищата до проверката на Бюрото за контрол на средствата за следене и възможността за търсене на обезщетение в случаите на незаконно подслушване.

Страсбург прецени, че законите, уреждащи тайното наблюдение в България, които се прилагат на практика, все още не отговарят на минималните гаранции срещу произвол и злоупотреба. ЕСПЧ прие, че има нарушение на един от членовете от Европейската конвенция за правата на човека, а именно този за право и зачитане на личния живот и кореспонденция.

Реклама

Според Страсбург информацията от устройствата за следене трябва да бъде достъпна за обществеността. Също няма гаранции, че СРС се използват само когато е абсолютно наложително. Съдът установи още шест нарушения, едно от които е неадекватно дългият срок за следене на даден човек, който е цели 2 години.

В извода си европейските магистрати констатираха, че "тези недостатъци в правния режим изглежда са оказали действително въздействие върху функционирането на системата за тайно наблюдение в България. Повтарящите се скандали, свързани с тайното наблюдение, предполагат съществуването на злоупотреби, които изглежда поне частично се дължат на неадекватните правни гаранции. Необходими са дълбоки структурни и устойчиви промени в законодателството и в практиката, свързани с употребата на СРС, съхранението и унищожаването на събраната чрез тях информация, както и с достъпа до трафичните данни, съхранявани от доставчиците на комуникационни услуги". ЕСПЧ отчете драматично влошаване на ситуацията, свързана със защитата на правото на личен живот и с неприкосновеността на кореспонденцията, заради която всяко физическо и юридическо лице под юрисдикцията на България може да бъде жертва на злоупотреби със СРС.

В решението си магистратите напомнят, че сега под надзора на Комитета на министрите на Съвета на Европа България трябва да избере генералните мерки, които ще предприеме, за да бъде преустановено погазването на неприкосновеността на личния живот и на кореспонденцията, които допускат законодателството и практиката у нас от десетилетия.

 Първо дело

През 2017 г. адв. Екимджиев подаде жалба до ЕСПЧ. Тогава съдът в Страсбург констатира сериозни проблеми при съхранението на данните, събрани със СРС, както и липсата на механизъм, с който човек може да установи дали е бил незаконно подслушван или следен. Именно заради това първо решение след дълги перипетии беше създадено Бюрото за контрол на СРС в България. Тогава делото бе фокусирано върху финала на процедурата по използване на средствата за подслушване.

Реклама
Реклама
Реклама