Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10632724 www.bgdnes.bg

Баба Мария дари 500 лв. и я обраха

73-годишната пенсионерка събира парите 10 г. 

В Стамболийски изработват икона в нейна чест 

Обраха баба Мария ден след като дари 500 лв на община Стамболийски!

Новината съобщи ексклузивно пред "България Днес" кметът на града Георги Мараджиев.

С добросърдечния си жест през септември миналата година 73-годишната жена разчувства мнозина. Над 10 г. събира стотинка по стотинка от пенсията си от 480 лв., за да ги дари на родния си град. Желанието й е те да допринесат още повече за развитието му. С парите е купена икона, която е поставена в местната църква. Ден след дарението се случва нещо неочаквано, което оставя болезнен спомен в душата на баба Мария.

"Не мога повече да си мълча. Баба Мария заслужава хората да научат каква светица е! След като направи дарението към общината, злосторници влязоха в дома й и я обраха. Оказа се, че освен тези 500 лв. е събрала още толкова за дърва за огрев. Взеха й всичко до последната монета", емоционално споделя Мараджиев. По думите му и до днес не се знае кои са извършителите, нито се търсят от полицията.

Реклама

"Внучката на баба Мария ми разказа за случилото се. Останах в шок. Възможно ли е да съществуват хора без капка съвест? Точно в този момент баба Мария се е чувствала толкова засрамена и унижена. Знаех, че няма да приеме пари на ръка. Затова организирахме анонимно дарение на дърва в дома й", разказва пред вестника кметът на Стамболийски.

Четири месеца по-късно благородната жена продължава живота си с високо вдигната глава и не обелва и дума за произшествието. Тя не иска подаяния и няма нужда хората да й изпращат средства. Не спира да работи и запълва всекидневието си със земеделски труд. След което продава стоката си на пазарчето до гарата. Именно затова е взето решение с дарените от нея пари да се изработи икона за входа на новата църква.

"По този начин баба Мария винаги ще остане в сърцата ни и ще се помни с добро от поколения напред. Иконата е нещо свято, каквато е и тя самата. За съжаление хората като нея са рядкост. Мария заслужава дълбок поклон", заключва Мараджиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама