Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10640466 www.bgdnes.bg

Легендарният актьор Георги Стайков: 164 лв. ми е сметката за ток, пенсията - 300 лв.

Каквото съм играл, играл, хора като мен на колички никой не иска да ги вижда

"Сметката ми за ток е 164 лева, пенсията 300 и малко. Но не казвам това да се оплаквам. Просто много искам сегашните управляващи да се заемат с ТЕЛК-овете, с хората като мен, които са диагностицирани доживот с определени заболявания, от които няма спасение. Ето аз съм с множествена склероза, няма как да се излекувам, мога само в ремисия да вляза. Ами хората с отрязана ръка, нова ли ще им поникне, та през години да ходим и пак да искаме ТЕЛК"? Това каза пред "България Днес" легендата Георги Стайков, който и до момента е най-успешният актьор извън България.

Реклама

"Не вярвам в Бог и не се надявам на чудо. Каквото съм играл, играл, хора на колички никой не иска да вижда. На нищо не се надявам, само на някакви промени в правилата, така че хора като мен да имат някаква защита. Е да, новите управляващи не са завършили "Харвард" повече от три години, а само имат следдипломна квалификация и, както се казва, ако бяха учили повече там, нямаше да са тук и да ни оправят държавата, но това е друга тема", казва Стайков.

От година секссимволът от филма "Вчера" не страда, че е диагностициран с автоимунно заболяване, което не било от прогресиращия тип, а от пристъпния.

"Дали е гадна диагноза - не мисля. Има инсулти, паркинсон и алцхаймер и природна тъпота. И решението е ясно - може да имам пристъп след два дни, може и след 40 години. Впрочем при мен пристъпът трае 24 часа, за година и половина съм имал само един", уточнява Стайков, който не обича да го съжаляват и е категоричен, че живее добре и не зависи от никого.

"Идват да ми помагат и вкъщи. Тук в Бургас се чувствам много добре и съм благодарен на кмета Димитър Николов", разказва актьорът.

Той е категоричен, че хората като него не би трябвало да се занимават с политика или ако много "ги напъва", да кажат отчетливо:

"Искам да променя нещата. Ето Слави Трифонов например, защо не се показва пред хората, защо се крие? Трябва откритост в тая работа - кажи на хората какъв ти е проблема, обясни. Така се прави. А не да се гушиш като повечето политици. Аз не искам да съм политик, защото не съм играч, а съм искрен и казвам винаги това, което искам. Тук много обичат всички думата "по принцип", да се говори без имена, ей така просто...", смее се актьорът, който не се страхува от коронавируса, но и не го е изкарал.

Реклама

"Не съм се ваксинирал, ако трябва, ще го направя, но в момента няма нужда, тъй като не излизам много", казва Стайков, който от време на време "хвърля око" и на старите филми, които дават по БНТ. "Само БНТ плаща авторски права. Вярно, жълти стотинки, но никой друг не го прави, какви са тези закони? И като почнат да говорят лошо за миналото, ми е странно. По времето на бай Тошо било лошо, не можело да се излезе извън България. Ами аз съм излизал, дори бях гимназист. Освен това тогава всичко работеше - имаше промишленост, ток, а сега и жиците разпродадоха. А знаем, че който притежава тока, той има и държавата", разсъждава актьорът.

Една от големите радости на Стайков е синът му - Алберт-Николай, който е негово копие - артистичен спортист.

"Искаха го от юношите на "Барселона", но майка му не се съгласи да се преместят да живеят от Швеция в Испания. Иначе много строго го държи - само час и половина в нета, през другото време с учене и спорт се занимава. Аз съм в добри отношения с всичките си жени. С първата Емилия се разведохме отдавна. С Мариан, майката на сина ми, също се разделихме приятелски. Мариан Хелгрен-Стайков е сопрано в Кралската опера в Стокхолм, тя е майката на Алберт. А с третата ми жена бе студентската ми любов от ВИТИЗ - Аксения Краева, и с нея се разделихме", казва Стайков.

В момента легендарният актьор иска да издаде аудио книгата на баща си Николай Стайков, известен хирург гинеколог, дълги години работил на корабите. "На много неща ме е научил, спомням си, че казваше: "С жена, с която няма какво да си кажеш на сутринта, сине, просто не си лягай", или: "Не си лягай с жена, която има повече проблеми от теб, голяма грешка е", смее се Стайков днес.

Георги Стайков напуска страната със статута на истинска българска звезда. След дебюта му в "Те надделяха" само за три години се снима в 10 продукции. В момента има зад гърба си повече от 70 филма и сериали. Играл е в Швеция, САЩ, Великобритания. Филм, в който изпълнява една от главните роли, печели награда на фестивала "Сънданс" през 2009 г. "Колите на баба" става един от десетте най-добри филма на Европа. Може би най-запомнящата се роля на Стайков е на зловещия руски бандит Александър Залаченко в трилогията "Миленум" по бестселъра на Стиг Ларшон. След дълго отсъствие от българските екрани Георги Стайков се появи във филма "Мисия Лондон". През 2009 г. актьорът се завърна в България и игра във "Вездесъщият" и "Нокаут, или какво тя не написа", както и в сериалите "7 часа разлика", "Къде е Маги?", "Столичани в повече" и други.

"Преживял съм стотици прекрасни моменти. И си имам любима сентенция в живота. Тя е: "Не се страхувам - в това ми е силата. Не се страхувам - в това е и слабостта ми". Човек трябва да бъде по-предпазлив. Защото после много боли", завършва "мокрият сън" на жените от 80-те и 90-те години - Георги Стайков.

Реклама
Реклама
Реклама