Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10647529 www.bgdnes.bg

Боксьор стана художник

Димитър Божков с поредна изложба у нас

Боксьор захвърли ръкавиците и хвана четка за рисуване!
Димитър Божков разбира, че има талант в изкуството, и спира с бойния спорт, за да се развива като художник.
Преди 8 години роденият в Дупница младеж заминава за Италия. На Ботуша Божков записва право в престижен университет. Докато се труди над дебелите учебници, Димитър се развива и в бокса.
"Моят треньор бе любител художник - разкрива пред "България Днес" Божков. - Показа ми свои рисунки. Те бяха копие на популярни художници от Ренасанса. Видяха ми се лесни. И започнах да ги прерисувам. Преди това съм драскал само с молив портрети", споделя 28-годишният мъж.


Постепенно Божков заляга повече над рисунките, отколкото над бокса. Прави все повече копия на картини на Рембранд и други велики художници от барока и Ренесанса. И решава да спре с бойния спорт, за да стане художник.
"Първата ми изложба бе изцяло на копия на други творци. Мои приятели ми поръчваха портрети, които искат да им направя", спомня си Димитър.
Първата му самостоятелна изложба идва след срещата му с родния художник Васил Петров.
"Той е моето вдъхновение - признава младежът, който живее в малкото градче Латина, в близост до Рим. - Разбрах, че имам талант и трябва да го развивам."
Божков има седем самостоятелни изложби в България. Правил е и няколко в Италия, но на Ботуша са съвместни с други местни творци.
Преди дни роденият в Дупница младеж откри поредната си изложба в София.
"Хората много харесват рисунките ми. Купуват картините. Това е най-важното, че моят талант е забелязан", отбелязва Божков.
28-годишният младеж признава, че е трудно да се издържа само от продажба на картина. Божков работи като продавач на автомобили. И рисува само в свободното си време, но вече не за разпускане, а да развива таланта си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама