Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10649131 www.bgdnes.bg

Лични данни изтичат отвсякъде

Зачестиха течовете през последните години 

Фейсбук на няколко пъти е пробиван от хакери 

"Всичко тече, всичко се променя" (Panta rhei, panta chorei), казва преди повече от две хилядолетия древногръцкият философ Хераклит.

И едва ли е вярвал, че в наши дни думите му ще звучат толкова актуално. Преди седмица имаше сигнал, че в регистъра на БУЛСТАТ са се появили личните данни на голяма част от самоосигуряващите се. Става дума за данни като постоянен и домашен адрес, имейли, телефони на около 300 000 българи, разнесе се новината в публичното пространство.

Реклама

Като причина беше посочена, че от 4 януари са влезли в сила промени в Закона за Регистъра БУЛСТАТ. Според тях се преобразуват кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака. Те вече са с нов единен идентификационен код с 9 знака. Заговори се, че е имало теч на лични данни на хора със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и други.

"Теч на лични данни от БУЛСТАТ няма, има медийно преекспониране", контрира няколко дни по-късно министърът на електронното управление Божидар Божанов. По негови думи много от самоосигуряващите се досега не са обръщали внимание на това какви данни се виждат в личния им профил и затова в момента са изненадани.

"Тъй като от 4 януари е в сила едно изменение, което сменя идентификационния код, за да скрием всъщност ЕГН-тата, самото изменение е с цел по-малко лични данни да бъдат видими. Поради това много хора са проверявали как изглежда техният профил в регистъра и са стигнали до заключението, че техните лични данни са там. Те са там от 15 години", добави Божанов.

Преди година 533 милиона телефонни номера и лични данни на потребители на фейсбук се оказа, че са изтекли онлайн.

Засегнати бяха потребители от 106 държави, включително над 32 милиона записи на лични данни за потребители в САЩ, 11 милиона за потребители в Обединеното кралство и 6 милиона за потребители в Индия. Потребителите от България, чиито данни изтекоха, бяха 432 473.

Според проверката на фейсбук данните не са взети от хакерска атака. Вместо това те са злоупотребили с функция за синхронизиране на контакти и така са събирали данните. В генерирания архив няма финансова или здравна информация или пароли. Говорител на компанията казва, че тя няма как да е сигурна дали ще уведоми правилните хора и затова няма да го прави. Освен това потребителите няма какво да направят, тъй като събраните за тях данни са публични.

Реклама

Подобен гигантски теч имаше и през 2019 година, като тогава бяха засегнати 419 милиона потребители. Телефонните номера на хора от най-популярната социална мрежа се оказаха уязвими при поредния мащабен теч на данни от сървърите на интернет гиганта. Базата с данни, където се съхранявали номерата, била незащитена с парола.Тя съдържала и информация за собствениците като имена, пол и държава.

След хакерската атака срещу Националната агенция за приходите от юли 2019 г. данните на близо пет милиона граждани (1 милион от тях са починали) станаха публично достояние.

Файлът, който бе пуснат в публичното пространство, съдържаше данни за български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП и съхранявана в сървър на агенцията, и др.

Според законодателството на Европейския съюз "лични данни" означава всяка информация, свързана с идентифицирано или идентифицируемо живо физическо лице. Отделни данни, които, когато се съберат заедно, могат да доведат до идентифициране на конкретно лице, също представляват лични данни.

Примерите за лични данни включват: собствено име и фамилия; домашен адрес; имейл адрес; номер на картата за самоличност; данни за местоположение (напр. функцията за данни за местоположение на мобилен телефон); адрес на интернет протокол (IP); идентификационен номер на "бисквитка"; рекламния идентификатор на вашия телефон; данни, съхранявани от болница или лекар, които биха могли да бъдат символ, който уникално идентифицира дадено лице, и други.

Реклама
Реклама
Реклама