Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10664425 www.bgdnes.bg

Чужденци бранят "Левски"

Защита, съставена само от чужденци, ще има "Левски" през пролетта. Такива са намеренията на треньора Станимир Стоилов.

Вдясно титуляр е Драган Михайлович, в центъра за две места ще спорят Хосе Кордоба, Ноа Сонко Сундберг и очакваният нов бранител Келиан ван дер Каап. Пред раздяла с клуба е Гьоко Зайков. Вляво за титуляр е гласен бразилецът Цунами вместо един от най-опитните играчи на "сините" Иван Горанов. За последния дори има слухове, че може да не остане през пролетта.

Реклама

"Левски" вече се раздели с двама българи, които се изявяваха в защита. Това са юношите на клуба Георги Александров и Ивайло Найденов.

Така цялата отбрана пред Николай Михайлов ще бъде съставена от чужденци. И то при, положение че на "Герена" обявиха свиване на бюджета и поискаха от някои български играчи да си намалят заплатите. Това доведе до раздялата с един от най-добрите футболисти на "Левски" Борислав Цонев. Пред подобна съдба е изправен и брат му Радослав.

"Някои напуснаха, тъй като са млади и искат да играят, на други не можехме да си позволим присъствието - заяви Стоилов. - Ще търсим решаване на този проблем с нови играчи, но такива, които отговарят на нашите финансови критерии. Боби Цонев бе титуляр във всички мачове и се стараеше. Основният разговор, който проведохме с него и с още няколко играчи, е за намаляване на заплатите заради финансовото състояние на клуба. Той не прие предложението за намаляването на заплатата. Ние вече сложихме лимит за заплати на българските и на чуждестранните играчи. Не му хареса това наше предложение и не го прие. Тогава Сираков му каза, че може да напусне клуба като свободен агент. Все пак е юноша на "Левски" и може да отиде на друго място, където да печели по-добре, защото за клуба е тежест да му плаща заплатата. Това е цялата истина."

Това решение е интересно предвид факта, че попълненията от чужбина няма да получават по-ниски заплати от него. А след привличането на трима такива още един е пред договор с "Левски". "Сините" ще се подсилят с нидерландеца Келиан ван дер Каап. Той е очакван в близките дни, за да подпише договор. В момента е част от "Виборг", но ще разтрогне контракта си.

Ван дер Каап е на 23 години. Преди това е бил част от "Макаби" (Нетаня) и "Камбуур". Висок е 190 см. Може да играе и като дефанзивен халф.

Стоилов обяви, че за него при идването му е било по-важно да спре пропадането на "Левски".

"Мисля, че успяхме, да видим, доколко ще започнем издигането. Най-големият проблем, който имаме за решаване всички ние, е финансовият. Ако успеем да стабилизираме клуба финансово, тогава ще бъде много по-лесно. Сега трябва да търсим едно стабилизиране игрово и като качество. Ще се опитаме със свободни агенти и с минимални средства да усилим отбора, да вкараме играчи, които да държат едно добро ниво. Когато всичко е наред като финанси, може да добавим един-двама-трима играчи, които да донесат солта и пипера на отбора. Работи се в тази насока. "Левски" направи игрово покачване, но пътят е показан и трябва да вървим по него. Ние всеки ден трябва да притискаме футболистите", заяви Стоилов.

Реклама
Реклама
Реклама