Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10683498 www.bgdnes.bg

Шефът на "Канарите" дари везана икона

Атанас Стоев всяка година подпомага манастири 

Уникална везана на ръка икона на Св. Богородица дари основателят и лидер на оркестър "Канарите" Атанас Стоев.

Специално за своя имен ден по-рано тази седмица той подпомага един от най-старите манастири в Европа - "Св. Атанасий", в село Златна ливада, близо до Чирпан. От това село е дядото на именития музикант и там оркестър "Канарите" много често са имали концерти, особено за празника Летен Атанасовден. Заедно с акордеониста в манастирската обител са били неговата съпруга Надя Стоева и кметът на селото Ирина Панева. Кметицата благодари на семейство Стоеви за жеста и им пожела здраве и дълго да радват българите с песните си.

Реклама

В манастира се съхранява египетската икона на св. Атанасий, която е подарена през 2003 г. по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VII. Друга голяма ценност е копие на Реймското евангелие.

Благородното дело на Стоев не му е чуждо, като всяка година той подкрепя български манастири. Той е дарил хиляди левове на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица. Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

Стоев категорично отказва да разкрие каква е причината за доброто му дело, но близки хора подозират, че е бил спасен от тежък грях или че той или негов близък са преборили тежко заболяване. Атанас Стоев е известен като вярващ човек и затова почитателите на "Канарите" не са изненадани от благородното му дело, но за пръв път научават за обещанието, което дава пред Бог и себе си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама