Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10684513 www.bgdnes.bg

Данчо Караджов чества 70 години Готов съм да сляза от сцената

Като дете получих видение от Бог, знам, че съществува

"70 години? Не знам дали ми е весело, че ставам на толкова, но ще събера семейство, приятели и колеги, ще го отпразнувам, все пак си е юбилей. Иначе голям концерт преди десет години правих в зала 1 на НДК, като станах на 60 г.. Сега имам идея пак да се случи може би юни да направя подобен концерт. И после си пожелавам още 70 години."

Това каза голямата звезда на родната естрада Данчо Караджов, който днес има рожден ден. Четвърто поколение фенове се просълзяват от неговите балади, но той си е все същият енергичен и емоционален рокаджия. "Понякога ти се струва, че животът едва сега започва", казва живата легенда на "Сигнал". От години той предпочита имения си ден пред рождения. "Вярващ съм. Като дете получих видение. Отецът дойде при мен. Тогава почина наш съсед, живеехме къща до къща в кв. "Красно село" и бяхме много близки. И насън ми се яви чичо Сашо. Бях седнал на железен креват, когато се отвори врата и нахлу светлина, каквато не съм виждал. Влезе Отецът със синя мантия и бяла брада. Не ходеше, а се разнасяше. Застана пред мен, а зад него чичо Сашо му казва: "Отец, това е Данчо." Той ме потупа и рече: "Браво, моето момче". За мен това бе истинският Господ, нашият Създател", разказва музикантът, който не обича да ходи на църква ."Моята баба ни възпита в домашната църква, а не сред църковните сплетни. Прочел съм три пъти Библията. В нея сам Исус казва, че ако вярвате в него, да се помолите вътрешно, без да е задължително да влезем в храм. Когато дойде демокрацията, бях от най-големите радетели да има вероучение, защото помнех на какво ни учеше баба. Но разбрах, че в това атеистично общество нищо няма да излезе, защото хубост насила не става. Макар че всяко общество се възпитава. Сега хората са объркани в материалното, чудят се как да преживеят и нямат време да учат децата си, които вече са достатъчно изпуснати заради компютрите и заради улицата, където наркодилърът ги посреща", смята певецът.

Реклама

Данчо Караджов никога не е бил аполитичен, но не вярва на управляващите. И на новите също. "Не съм оптимист. Живеем в такава държава, че правителство е мръсна дума. Независимо кой е министър-председател, само дава празни обещания. Преживял съм много министри. Не се и надявам на пенсия, макар че получавам сега награда пенсия, която ще се изплаща за 3 години всеки месец. Според мен или трябва да ги отпуснат тези пари за заслуги, или да не ги дават. Какво е това за някакъв срок? Това е като наградата за пенсионерите с трета доза ваксина - 75 лева? Унизително е! Вече веднъж се отказах от музиката, добре, че беше жена ми да ме спре. Случи се през 1990 г., едва оцеляхме групарите. Тогава бях изпаднал в тежка дупка, едва се оправяхме с парите. Така че сега дори да се наложи вече да не свиря, съм готов да сляза от сцената. Но защо да го правя, ако публиката още ме харесва?", пита легендата на "Сигнал".

50 г. не изневерява на жена си

Музикантът е и от малкото мачовци на рок сцената, за които няма митове и легенди за сексуалните им подвизи вън от брачното ложе. Рок звездата винаги е имал чувството, че се е родил женен. Среща съпругата си Мариана, когато е на 18, а тя на 15 г. Силна ученическа любов ги свързва вече 50 години. Щастливото семейство ще отбележи празника си на морето, където от години имат къща в Равда. Заради Мариана подозрителният й в началото баща вади пушката да гърми по бъдещия си зет, но любовта на младите побеждава. Началото Данчо си спомня като ден-днешен. "Видях я на 2 август 1970 година в Ахтопол. Бях завършил техникума по художествени занаяти и се подготвях да кандидатствам в художествената академия. Вземах допълнителни уроци, въпреки че в техникума ни обучаваха професори от академията и се рисуваше много. Бях подготвен, но няколко дни преди изпитите за голямо разочарование на баща ми взех китарата и отпраших към морето."

Бъдещият музикант няма разумно обяснение защо го е направил, но сякаш съдбата му намига щастливо. Качва се на влака до Бургас, там хваща автобуса и привечер е в Ахтопол. Сестра му е от 2-3 дни там, достатъчно да разузнае как седят нещата. Данчо пита уж на майтап сестра си има ли гаджета, а тя възкликва: "О, да. Има едно убийствено маце - руса красавица със сини очи. Но е малка - на 15 г.". Йордан е на 18. Любопитството му е събудено. На другия ден на плажа обектът се задава. Данчо и Мариана се запознават и младежът влиза в общата тайфа. С китарата и гласа си Караджов отвява конкуренцията за красивото момиче. И свирейки, един ден се обръща към него: "Искам нещо да ти кажа. Харесвам те!", спомня си музикантът. Мариана също показва, че нещо се е зародило между двамата. След десетина дни Данчо се прибира в София, а тя остава с майка си. Но като се връща в София, му звъни на домашния. И първа, трета, пета среща... Мариана е 8 клас. И така в срещи и изпращания и с много страст преминават 6 години. После Мариана почва да пътува с него по концерти, когато ревнивият й татко позволява. От тогава двамата са неразделни. Караджов всяка вечер я изпраща и се връща 5 км до жилището си. Една вечер бях заспал на пейка, до сутринта. "Събуждам се и си казах - трябва да се оженя! Мариана е първата ми и единствена любов. Тя е истинска жена - шиеше ми сама концертните дрехи, плетеше и шиеше и на децата, защото всичко тогава бе конфекция. Идваше с нас на концерти. Дори работи 2 години с групата. Никога не съм й изневерявал и няма да го направя", споделя с днешна дата музикантът, който винаги е бил обграден от съпътстваща армия фенки.

Казах на Лора смело да се снима за "Плейбой"

Караджов не се притеснява от разголените снимки и държание на Лора Караджова. "Никога не сме я спирали, дори сме я насърчавали. Тя бе на 11 години, а брат й Даниел на 14, когато във Варна ги заведох в студио да им направят татуировки - тя на глезена едно делфинче, той сам си бе изрисувал монограм с венец и меч. Когато се върнаха в училище след ваканцията, учители и ученици бяха потресени как е възможно баща й да й позволи татуировка на 11 години. В нашето семейство децата ни са расли в свободна среда, не е имало патриархат, не е имало забрани. Синът ни си боядиса косата във всички възможни цветове като тийнейджър. Може би защото и аз чрез майка ми съм възпитаван в много освободено мислене. Така е и с разголените снимки на Лора в интернет. Преди няколко години я поканиха да снима за "Плейбой" и тя моментално ни се обади да ни пита какво мислим. Казах й: "Лора, снимай!". Даже след като почна фотосесията, се обади дали може да изпрати някой да вземе една моя китара, за да снима с нея някои от сеансите. Разбира се, че й я дадох. Ако бях й забранил, макар в семейството ни забрана да е странна дума, то Лора щеше да се съгласи с мен и с майка си. Но при положение че може да покаже едно прекрасно тяло и всичко останало, защо да не го направи?

Живеем в съвременен и модерен свят", казва Данчо и допълва, че са пълна измишльотина обвиненията към дъщеря му по време на шоуто "Маскираният певец", че била дрогирана. "Първоначално мислихме да си търсим правата по съдебен ред, после се отказахме. Държавата на простотията е това, хейтърството е номер 1. Това е единственото, което ме ядосва", с усмивка казва юбилярят.

Реклама
Реклама
Реклама