Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10690314 www.bgdnes.bg

Омикрон затяга мерките от София до Бургас

Ротационно обучение на учениците след 4-ти клас обяви Ангел Кунчев

Ротационно обучение на децата след 4-ти клас в девет области от понеделник и работа на 50% капацитет до 22 ч. за заведенията в столицата. Затягането на мерките обяви вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Критичните региони, в които заболеваемостта е най-голяма, са Благоевград, Бургас, София, София-област, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив и Плевен. Заради усложнената COVID обстановка, непрекъснато увеличаващия се брой заразени и динамичната ситуация здравните власти обсъждат ограниченията там.

Реклама

"За София Столичната районна здравна инспекция предлага ограничаване на 50% на капацитета и като работна площ, и като лица, заети в обектите на заведения за хранене и развлечение. Второто е ограничаване на работното време до 22:00 ч. и пълно спазване на достъпа със зелен сертификат на всички тези места", обясни Кунчев. За останалите региони тези мерки се доуточняват все още.

Здравните власти са категорични, че в изброените области трябва да се въведе и ротационен принцип на обучение на учениците след 4-ти клас.

"Ще предложим от понеделник учениците от 1. до 4. клас, както от 7., 10. и 12. клас да останат на присъствена форма на обучение. Останалите 5., 6., 8., 9. и 11. клас - да преминат в електронна среда към момента до настъпване на междусрочната ваканция. Ако ситуацията се усложни, това решение може да се вземе и за цялата страна", каза още здравният инспектор.

Предстои решението за всички тези мерки на национално ниво и в детайли за съдържанието да бъде взето окончателно в петък - 21 януари.

По думите на Кунчев никой не може да каже кога ще свърши пандемията. "Иначе аз също съм привърженик на теорията, че коронавирусът започва да върви по пътя да става все по-малко патогенен и да се превърне в една нормална респираторна инфекция, на която няма да обръщаме толкова време. Но за това трябва време", посочи още главният държавен здравен инспектор.

Реклама
Реклама
Реклама