Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10690443 www.bgdnes.bg

Обвинените в убийството на Пехливанян признават всичко, единият "съжалява"

Еранухи Пехливанян е разчленена за 65 бона

Дебнели русенската аптекарка повече от месец, единият похитител се прави на ченге

Еранухи Пехливанян, собственичка на верига аптеки и съпруга на общинския съветник от ГЕРБ Бедрос Пехливанян, беше отвлечена, удушена, нарязана на парчета и захвърлена в покрайнините на едно от селата на около 30 км от Русе. Мотивът на заподозрените за зверството е присвояването на 65 бона.

Реклама

Двама стари познайници на ченгетата са сгащени и са направили пълни самопризнания, повдигнати са им обвинения. В бандитския дует планират дълго грабежа, повече от един месец следят всяка стъпка, която прави набелязаната им жертва Еранухи. Всеки ден следят и изучават навиците, маршрутите и местата, които посещава бизнес дамата. Кримигероите знаят, че жената на общинския съветник често носи в себе си големи суми пари. Миналия вторник бандитите решават, че е настъпил техният момент за действие. Причакват жертвата Еранухи, която е в една от аптеките си в близост до сградата на НАП в Русе. Нищо неподозиращата бизнес дама излиза и се насочва към колата си, която е оставила на паркинг до данъчните. Когато влиза в автомобила си, двамата бандити я пресрещат. Единият от похитителите се представя за полицай, казва на Еранухи да си даде личната карта и извършва мнима проверка. След това влиза в нейния автомобил, казва й накъде да кара и й слага белезници. От чантата на бизнес дамата похитителят взема 20 бона. През това време съучастникът му кара плътно зад тях с друга кола.

След известно време бандитите преместват Еранухи в другата кола и се отправят към дома й, защото разбрали, че има още пари кеш. Пристигат и двамата разбойници задигат 45 хилядарки в левове и евро от апартамента й. Похитителите я карат да проведе два телефонни разговора със съпруга си, по време на които настоява той да не я търси. След като са взели всичките пари, които има бизнес дамата, бандитите започват да се притесняват, че ако я пуснат, ще ги издаде. Еранухи е имала достатъчно време да огледа и запомни лицата им и возилото им. Тогава им светва, че е по-добре да я очистят, за да се опазят и да прикрият отвличането и грабежа. Мятат я обратно в колата си и отпрашват към покрайнините на Русе, близо до река Русенски Лом. Когато стигат, без да се поколебават, я удушават.

На следващия ден обвиняемите Г. В. и М. М. измислят нов план. Решават да се отърват от тялото, но първо го разчленяват. След зверството и поругаването на трупа на Еранухи старите познайници на ченгетата се запътват към русенско село на 30 км от града. Там изхвърлят разчленените останки на жертвата. Минават няколко дни и на 14 януари близките на Еранухи подават сигнал в полицията, че е изчезнала от три дена и никой не я е чувал или виждал. Съпругът на убитата жена Бедрос Пехливанян заяви, че никой не го е търсил за подкуп, просто била изчезнала.

Русенските ченгета се задействат и в понеделник задържат двамата кримигерои. При обиск у обвиняемите са намерени задигнатите 65 бона. Престъпното дуо прави пълни самопризнания и разказват на следователите как се е стигнало до кървавия край. Това стана ясно на извънреден брифинг на прокуратурата в Русе вчера сутринта. "Извършителите са двама мъже, инициалите им са Г. А. В. - роден през 1972 г., вторият е с инициали М. С. М. и е роден през 1966 г. Двамата имат регистрации в полицията", съобщи окръжният прокурор Георги Георгиев (виж карето). Към момента на извършване на престъплението двамата са безработни, познавали са се от 4-5 години, имали са си доверие. "Изключително брутално е тяхното отношение към жертвата на престъплението. В желанието си да преместят жената от едната кола в другата при отвличането й автомобилът на жертвата е оставен паркиран на място, на което затруднявал движението. Така оставено, возилото явно е подразнило хората, живеещи в района. Те са спукали три от гумите на колата - по няколко пъти всяка", допълни прокурор Георги Георгиев. Той отбеляза, че това е объркало разследващите и са започнали работа и по други версии. Похитителите се снабдиха с обвинения за отвличане, грабеж на пари в големи размери и умишлено убийство с цел прикриване на други престъпления. Задържани са за постоянно в ареста. Единият от обвиняемите каза пред журналисти днес: "Съжалявам". Ако бъдат признати за виновни, ги грози доживотен затвор. По лично разпореждане на главния прокурор Иван Гешев този случай е под наблюдението и на Върховната касационна прокуратура.

Семейните финанси

Фамилия Пехливанян държи голяма верига аптеки в Русе. През 2019 г. са имали 67 служители, 50 хил. лв. капитал и 10, 3 млн. лв. оборот на управляваните от тях дружества, които са били с печалби от 116 хил. лв., сочат данните на сайта yox.bg. Според последната декларация на семейството пред КПКОНПИ фамилията има 6 фирми. През 2016 година Бедрос и съпругата му Еранухи обявяват 3 автомобила БМВ за общо 301 600 лева. Двамата декларират общо 8 депозита в лева и евро за над 540 000 лева, като основна част от тях са на името на жената. Като налични спестявания съветникът е посочил 13 000 лева. Семейството е собственик на 13 имота предимно в Русе на стойност 277 729 лева. Съпрузите декларират акции в "Алианс сървиз" ЕАД, където по онова време общинският съветникът е член на борда на директорите, показа проверка на "24 часа". Предполага се, че задържаните за убийството на Еранухи са били запознати с финансите им и затова са набелязали Пехливанян.

Криминално минало

Двамата обвинени в жестокото деяние се оказват стари познайници на русенските ченгета. По-младият Г. В. е регистриран за бракониерски лов и има разрешително за ползване на оръжие. По-възрастният обвиняем М. М. е регистриран за измами, а в миналото има и присъда за документна шашма. 

Бойко Борисов: Не сте сами!

Бившият премиер Бойко Борисов подкрепи Пехливанян и сина му с пост в социалните мрежи. "Съболезнования на Бедрос Пехливанян и сина му. Не сте сами! Бедо е един от хората, с които поставихме началото на ГЕРБ в Русе през 2008 г. Благодаря на полицаите и прокурорите, които стигнаха до извършителите на това тежко престъпление. Въпреки чегъртането и в МВР има останали достойни полицаи!" Това написа бившият премиер и лидер на ГЕРБ на профила си във Фейсбук.

Реклама
Реклама
Реклама