Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10701495 www.bgdnes.bg

Доц. Гломб: Два рейса болни с COVID загиват всеки ден

Само 1/3 от ваксинираните хващат вируса, карат го леко

В никакъв случай не бива да се подценява грипния вирус, от него всяка година умират хора. Това заяви доц. Любомира Николаева - Гломб в "Денят започва" по БНТ. Слава Богу, засега го няма още, посочи експертката.

Тя оцени като преждевременно свалянето на мерките във Великобритания, но напомни, че там ваксинацията е на много високо ниво.

Реклама

У нас мерките не се спазват, виждаме го дори на правителствено ниво, критикува вирусоложката. Но ако се спазват такива, каквито са, ще можем да овладеем ситуацията. Всяка сутрин се събуждаме с новина, че два рейса, пълни с болни с коронавирус, са катастрофирали - ето и днес 100 жертви са обявени, образна бе тя. Две години живеем в пандемия, не сме малоумни, крайно време е да разберем, че трябва да имаме глава на раменете и да сме отговорни, настоя вирусоложката.

Да не се плашим за момента заради откриването на поредния подвариант на вируса. Ако се окаже, че трябва да го наблюдаваме с изключително внимание, това ще бъде направено, коментира доц. Гломб.

Дядо с диабет, хипертония и 3 стенда на сърцето, ваксиниран с 3 дози, не се зарази от двете си болни внучета, които гледал по празниците - този пример от личната си практика пък даде в студиото общопрактикуващят лекар Гергана Николова.

Имам само един пациент с две дози, който направи пневмония. Въпреки много съпътстващи заболявания този 78-годишен мъж премина съвсем спокойно през заболяването, даде още примери тя.

Само 1/3 от ваксинираните и бустерирани хора се инфектират от вируса, посочи доц. Гломб.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама