Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10709283 www.bgdnes.bg

10 лева за фенерче по тъмните улици

Режимът на тока разшири потребителската кошница 

Челниците светят надалеч и са евтини 

От 10 до 60 лева струват различните видове фенери, с които да си осветявате в тъмното и свободно да се придвижвате. Това показва проверка на "България Днес" в онлайн магазините и големите вериги за техника.

Търсенето на осветителни тела се очаква да се повиши значително заради увеличаващия се брой населени места в страната, които въвеждат режим на тока.

Реклама

Цената на фенерите расте не само според силата на светлината, но и според тяхната конструкция. Малките модели от пластмаса се продават от 10 до 20 лева, докато по-скъпите са с масивно тяло, няколко лъча на насочване на светлината, издържат на падане и вода и са изработени от алуминиева сплав. Моделите от 50 до 60 лева са толкова надеждни, че са подходящи за къмпингуване и планински преходи. В настоящата ситуация могат да се полезни да се приберете от жп гарата до вкъщи след 21 ч., когато някои села вече гасят уличното осветление. Или сутрин рано, когато работниците и учениците поемата към ангажиментите за деня.

Между 10 и 30 лева варират цените на челниците, които също са спасителен вариант по тъмните улици. При максимална концентрация на лъча някои модели могат да осветят до 500 метра напред, а други имат по два и дори три фенера (има и модели с по пет диода), които превръщат нощта в ден. Повечето челници се продават със зарядни устройства, но за по-голяма сигурност може да си купите и резервни акумулаторни батерии - бройката е по 2,50 лева. Благодарение на еластичната лента можете да го регулирате така, че да пасне идеално на главата ви.

Както "България Днес" писа, общините Лесичово (Пазарджишко) и Дългопол и Вълчи дол (Варненско) вече въведоха режим на тока. Техните действия са последвани от общините Костинброд и Горна Оряховица, които ще минимизират използването на уличното осветление заради три пъти по-високи сметки в сравнение с миналата година.

Осветлението на най-големите знамена в България, намиращи се в Костинброд, угасва. Общината въвежда режим на тока заради увеличената три пъти сметка за ток - от 28 000 на над 80 000 лева. В Горна Оряховица също ще пестят. За месец декември общината има разход за улично осветление около 200 000 лева. Преди година сметката е била около 50 000. Част от мерките са свързани с отоплението на административни сгради.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама