Кристиан проговори след двегодишно мълчание

Приятел
Автор: Даниел ДУМЕВ

Кристиан Николов изказа съболезнования на близките

Кристиан Николов изказа съболезнования на близките

Съдебната сага за смъртта на Милен Цветков достига своя край

На 4 март обявяват присъдата на Николов, помел автомобила и отнел живота на журналиста

След две години съдебна сага, която предстои да финишира на 4 март т.г., подсъдимият за убийството на журналиста Милен Цветков, Кристиан Николов, най-накрая проговори.

Николов помете автомобила на Цветков навръх Великден през 2020 г. на столичен булевард. Журналистът почина от травмите след жестокия сблъсък. Ето какво се случи досега в съдебната зала, какви са обратите, доказателствата и изводите.

Всичко започна на 19 април 2020 г., когато Кристиан Николов се заби с близо 100 км/ч с джипа си в субаруто на журналиста, който е изчаквал на червен светофар на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Хенрик Ибсен" в София. В този момент кръстовището пресичат шестима пешеходци, които се разминават на сантиметри със смъртта, показват кадри от видеокамери в района. В колата с Николов бяха годеницата му Симона и Георги Иванов, син на депутата Лъчезар Иванов. Георги избяга от мястото на катастрофата с думите "Ако баща ми научи, че съм в България, ще ме убие", това сподели Николов в петък, когато за пръв път проговори пред съда. Георги бе арестуван, но впоследствие освободен. Различна бе съдбата на подсъдимия за гибелта на журналиста Кристиан Николов. Той бе обвинен в умишленото убийство на Цветков, защото нямаше следи от спирачен път, а в кръвта му бяха открити 3 вида наркотици - марихуана, кокаин и амфетамини. При инцидента младежът е зад волана на скъпа кола, собственост на дружество, управлявано от майката му - Десислава Николова, която е съдружник на алкохолния бос Миню Стайков във "Винпром Карнобат". В началото на 2021 г. в интернет се появи скандален клип, на който се вижда как преди това няколко коли преминават на червен светофар. Един от автомобилите е именно джипът от катастрофата с журналиста Милен Цветков.

Тогава започна разследване срещу майката на Кристиан. Тя бе обвинена, че е дала на сина си фирмения си джип "Ауди Q7", с който стана фаталният инцидент. Майката прекарва една нощ в полицията, след което е пусната срещу 100 хиляди лева. Самата тя коментира, че не е знаела, че синът й Кристиан употребява наркотици и че той е взел ключовете от джипа без нейно знание и без талонът за автомобила да е у него. Десислава прилага и декларация, от която става ясно, че по време на инцидента тя не е била в София. Обвиненията срещу нея са снети, но делото срещу сина й започва.

Кристиан Николов бе арестуван и Софийският градски съд го остави в килия за постоянно. След повече от година той бе освободен от ареста през септември м.г. Магистратите сметнаха, че младежът може да бъде под домашен арест и проследяван чрез електронна гривна.

От началото на процеса Кристиан отрича да се е друсал и казва пред криминалистите, че може някой да е пуснал дрога в чашата му предната вечер, когато е бил на купон. В началото на процеса от държавното обвинение изтъкват, че при претърсването на стаята му са открити амфетамини в кутия. Освен това техническата експертиза на телефона му установява, че още през 2018-2019 г. той е обсъждал в "Телеграм" с авери действието на упойващи наркотични вещества.

Делото бе спънато освен от отказването на Николов да даде обяснения пред съда, така и от COVID-19. Подсъдимият се разболя от вируса, който постави света на пауза. При продължаването на процеса адвокатите на Николов се бяха подготвили с нови финтове и факти. На 2 декември м.г. те поискаха да се провери дали Агенция "Митници" е унищожила субстанциите, които се твърди, че са използвани от Николов, и ако не, то да бъдат представени за нови изследвания. Николов твърдеше, че е ползвал успокояваща паста за венци и чай, които е купил законно, но в тях е имало съставки на марихуаната.

"Не е ясно как са попаднали наркотици в кръвта на клиента ми - заяви адвокат Симеонов. - Доколко са попаднали съзнателно, доколко това се е случило по друг начин", каза адвокатът след излизането от съдебната зала в петък.

Николов винаги се възползваше от правото си да не дава обяснение пред магистратите, но това се промени в петък, когато подсъдимият проговори за инцидента за пръв път след почти две години мълчание. По думите на Кристиан секунди преди трагичния сблъсък му е причерняло.

"Изведнъж ми причерня, не възприемах нищо, после някой извика, помня силен удар. Стреснах се, уплаших се за живота си и за хората в колата. В началото не ми беше ясно в какво сме се блъснали. Всички бяхме в шок", разказа пред съда Кристиан Николов, който говори над 2 часа. До последно се е надявал, че журналистът е оцелял. Докато описваше секундите преди сблъсъка, подсъдимият се разплака. Преди да стигне до разказа за инцидента, Николов подробно описа как е протекла вечерта преди него. Голяма компания празнували рождения ден на приятелката му в неговата къща. Той пил малко водка, както и два шота. След втория обаче му прилошало. "Стана ми странно, леко изтръпнах, но го бял изпил на екс и нямаше как да реагирам. Малко по-късно усетих сърцебиене и виене на свят. Казах на Симона да си лягаме, защото не ми е добре. Смятахме, че ми е зле от месо, което беше престояло няколко часа на слънце. От Германия съм си купил добавки и паста против стрес и безсъние. Те са с медицински цели. Тогава реших да взема от пастата", разказа Николов. На следващия ден той и приятелите му излезли, за да потърсят заведение, в което да обядват.

"Насочихме се към Южния парк. Изпитвах дискомфорт, но не бях неспособен да шофирам. Ако бях замаян, щях да взема такси и да отида в болница. Възпитан шофьор съм, винаги съм държал дори на колани за пътниците на задната седалка. За малко над 4 години стаж към онзи момент, при ежедневно шофиране, включително в Германия, имам само 1 фиш за неправилно паркиране. Винаги спазвам правилата, оглеждам се", продължи разказа си обвиняемият. На светофара на кръстовището на ул. "Козяк" подсъдимият губи съзнание и след малко следва фаталният удар. "Отидох до пострадалия. Беше седнал върху тротоара от външната страна на платното, облегнат на мантинелата. Питах го как е, как мога да помогна. Беше видимо в шок, но без ясни следи от наранявания. До мен имаше човек с униформа, който също опитваше да помогне. Пострадалият в началото изглеждаше, че няма нужда от помощ, а от вода. Сетих се, че в колата имам вода. Бях много уплашен, взех водата и я занесох на пострадалия. Минута-две след като му я дадох, той започна да се свлича на пътното платно. Влошаваше се, смени цвета на лицето си. Чуваше се, че не може да диша. Както беше свлечен на земята, сложихме му главата назад и отворихме устата му. В паника и уплаха, реших, че може да си е глътнал езика. После пак започна да диша трудно, натиснахме челюстта надолу, извадихме езика. Пак се стабилизира за малко.

Свалих си обувката, за да я сложим под главата му и така да диша по-лесно. Сложихме тръбичка в помощ. Времето ми се стори като цяла вечност, но линейката със сигурност се забави. През цялото време стоях до него, за да съм сигурен, че диша дълбоко. От едната камера в района се вижда всичко това." След обясненията си Николов изказа съболезнования на близките на Цветков.

Ако бъде признат за виновен, Кристиан може да получи 15-20 години затвор или доживотна присъда. Това предстои да стане ясно на 4 март.

Заедно с Явор Бахаров

бори наредба за наркотици

Кристиан Николов се присъедини към актьора Явор Бахаров в делото за отмяна на наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици. То се води във Върховния административен съд, съобщи lex.bg

Основните аргументи в жалбите и на двамата са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху водача. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс няма въведен минимум. Освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им. Делото още тече.

Разбиха нелегална фабрика за цигари, била на убития Любо Полицая

Разбиха нелегална фабрика за цигари, била на убития Любо Полицая

Фабрика за нелегално производство на цигари бе разбита от ченгета в индустриалната зона на Ботевград, съобщиха от МВР. Открити са машини и голямо количество суровина. Фабриката е била на убития Любомир Иванов - Любо Полицая, който бе разстрелян на 25 март пред дома си в столичния кв. "Лозенец", съобщи "24 часа"

Баща на 11 деца души пубер заради тротинетка

Баща на 11 деца души пубер заради тротинетка

Многодетен селянин тормози тийнейджъри, защото вдигали шум на детска площадка в близост до дома му, искат да го изселят Агресивен баща на 11 деца тормози тийнейджърите в русенското село Николово. Последната агресивна проява на изнервения от шума им родител се случва преди няколко дни. Неуравновесеният тип нападнал и започнал да души момче заради

Историята на криптокралицата Ружа вече е в аудиосериал

Историята на криптокралицата Ружа вече е в аудиосериал

"OneCoin: Жената, която измами света" Български журналист прави проекта реалност Историята на криптокралицата Ружа Игнатова е представена в аудиосериал от български журналист. Платформата Storytel пусна на 12 май първата българска поредица "OneCoin: Жената, която измами света". Най-мащабната финансова измама, а именно криптовалутата OneCoin

КС допусна делото за закриване на спецправосъдието

КС допусна делото за закриване на спецправосъдието

Конституционният съд (КС) ще разгледа казуса със закриването на спецправосъдието, стана ясно вчера от съобщение на правната институция. КС единодушно допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се закриват специализираните съд и

Най-четени

Слави си продаде мезонета

Слави си продаде мезонета

Жена на име Симона се сдоби със земя на шоумена Искаше му близо 4 милиона, не е ясно каква е крайната цена Слави Трифонов най-сетне продаде мезонета си на бул. "България", научи "България Днес" от негови близки. Дългият е сключил сделката с частна фирма. Преди пандемията водещият, който напоследък се изявява в политиката

Хайде на конч-е-е-е!

Хайде на конч-е-е-е!

На раменете си като на конче качи дъщеря си Крум Зарков, видяха умилените папараци на "България Днес". Младият социалист се показа като добър баща, развеждайки малката Лора из центъра на София. Известно е, че момиченцето е родено на девети май. Да е живо и здраво! Снимки: "България

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Дюлгеров

Дъждът не плаши Георги Дюлгеров, установиха сухите папараци на "България Днес". Режисьорът спокойно си обикаля под капките из София, без да се впечатлява от лошото време. Най-вероятно Дюлгеров толкова дълбоко се е замислил за новия филм за Раковски, който снима, че не усеща че вали. Снимки: "България

Азис с 50-годишно гадже

Азис с 50-годишно гадже

Не ни е време да ходим по дискотеки, категоричен е певецът Гадже, което е на 50 г., си е хванал кралят на попфолка у нас Азис. Това призна самият той в разговор със свои фенове. Възрастта е съвсем нормална, като се има предвид, че певецът е на 44 години. Двамата не обичали да ходят по дискотеки. "Мислите ли, че сега на 44 г. и с него на 50 г

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

Бившата съпруга на убития Любомир Милчев: И преди нападаха Денди

С него имахме много конфликти, стигало се е и до физическа саморазправа, разкрива Юлия Минева Денди е бил нападан и многократно в миналото, твърди пред "България Днес" бившата съпруга на убития писател Юлия Минева. През януари светският хроникьор бе намерен с разбита глава, настанен в болница, но въпреки усилията на лекарите почина

Пламен Димов няма време за обяд

Пламен Димов няма време за обяд

Няма време да се наяде като хората Пламен Димов, установиха ситите папараци на "България Днес". Актьорът, който се подвизава на сцената на Народния театър и придоби популярност с участието си във филма "Каръци" и сериала "Отдел издирване", се подкрепи със сандвич накрак, докато обикаляше София в компанията на своя позната

Футболен експерт люби девственицата от "Ергенът"

Футболен експерт люби девственицата от "Ергенът"

Анализаторът Александър стиска силно брюнетката Елвира, кара я да се чувства спокойна Анализатор отнел девствеността на 24-годишната Елвира от "Ергенът". 24-годишната брюнетка от село Змеица се е отдала на футболен експерт, с когото се забърсали в интернет по нейните признания пред последователите й в социалните мрежи

Калановски пафка с цигаре

Калановски пафка с цигаре

Почитател на старата школа се оказа Веселин Калановски, видяха потайните папараци на "България Днес". Знаменитият актьор, който е дал гласа си на редица герои, включително и на тези от "Междузвездни войни", и когото за последно гледахме в "Скъпи наследници", пуши с цигаре, докато забързано обикаля улиците на София

Роксана пее за Исус

Роксана пее за Исус

Исус Христос възпя Роксана. Певицата написа песен за Господ. Парчето се казва "Делва Исусе" и съвсем скоро ще излезе на бял свят. Роксана готви още един хит. Другата й нова песен ще е с един от най-верните хора на Слави Трифонов - Йордан

"Гласът на България" Петя Панева: Омъжих се, 300 души бяха на сватбата ни

"Гласът на България" Петя Панева: Омъжих се, 300 души бяха на сватбата ни

Митко ми даде пръстен на Бъдни вечер, открих човека, който ще е стълб в живота ми  КОЯ Е ТЯ Петя Панева е победителката в последния сезон на музикалното риалити "Гласът на България". Народната певица впечатли с изключителни вокални умения, които грабнаха сърцата и умовете на жури и публика. Преди броени дни родената във Варна изпълнителка вдигна

Най-коментирани

Уанда спира дъха в Париж

Уанда спира дъха в Париж

Съпругата на Мауро Икарди се кипри в градина Париж, градът на любовта, е виждал какво ли не и кого ли не, но винаги е приятно, когато някоя сексапилна дама се поразголи, при това в красивите градини на френската столица. Уанда Нара отлично знае това и зарадва последователите си в социалните мрежи със специална фотосесия

Ким в "Спортс Илюстрейтид"

Ким в "Спортс Илюстрейтид"

Бившата баскетболна съпруга Ким Кардашиян ще изгрее в "Спортс Июстрейтид". Тя бе избрана за един от четирите модела, които ще украсят корицата на специалното издание на списанието. По традиция то с посветено на банските костюми и излиза в началото на лятото. 41-годишната риалити звезда ще си партнира с певицата Сиара, майката на Илън Мъск - Мей

Фюри на яхта за 10 хиляди паунда на вечер

Фюри на яхта за 10 хиляди паунда на вечер

Световният шампион в бокса Тайсън Фюри и съпругата му Парис заведоха децата си на луксозна почивка. Многолюдното семейство разпуска на Френската ривиера. Фюри е наел суперяхтата "Ирама", за да може да се наслаждава на ваканцията необезпокояван. За луксозния плавателен съд той брои по 10 000 паунда на вечер

Виктория от "Ергенът" се кипри с чанта за 3000 евро

Виктория от "Ергенът" се кипри с чанта за 3000 евро

Виктория Капитонова натрупа много "черни точки" с арогантното си държане в "Ергенът" и всички закономерно я порицаха и отхвърлиха. Рускинята, за която Виктор Стоянов призна, че е било грешка да я пуска в шоуто, и извън екрана парадира със своята меркантилност. В момента Виктория е в онлайн риалити предаване

Артета призна провала на "Арсенал"

Артета призна провала на "Арсенал"

Мениджърът на "Арсенал" Микел Артета призна провала на отбора си след поражението от "Нюкасъл" с 0:2 във Висшата лига, което остави "артилеристите" почти без шансове за Шампионската лига. "Резултатът е изключително разочароващ - заяви испанският специалисти. - "Нюкасъл" беше десет пъти по-добър от нас

Елен Колева се пошегува с дъщеря от индиец

Елен Колева се пошегува с дъщеря от индиец

Актрисата Елен Колева си направи шега и със самата себе си, и с "широката публика", помествайки в социалните мрежи снимки на своята мнима дъщеря. Звездата от "Шивачки" обясни, че красивото момиче, което е одрало кожата й, имало "руско-българска кръв" от нея и индийска - от баща си. Според нейни колеги с тази шега бившата любима на писателя Калин

11-метров ще бъде паметникът на украинската майка

11-метров ще бъде паметникът на украинската майка

Висок 11 метра ще бъде паметникът "Викът на украинската майка", научи "България Днес". Творбата на скулптора Неделчо Костадинов, която предизвика яростни полемики през последните дни, ще бъде отлята в голям обем и поставена след решение на СОС срещу паметника на съветската армия в Княжевската градина в столицата

Големият Александър Балкански за Астор: Той е сред нас,нали е магьосник!

Големият Александър Балкански за Астор: Той е сред нас,нали е магьосник!

Искаше да го изпратим с музика  "Голям човек си отиде. Обединител! И да, не ми се вярва, че го няма. Та той е магьосник, сигурно е сред нас. Искаше да го изпратим с музика и ето ни всички тук." С тези думи си спомни за един от най-добрите си приятели - Астор, големият Александър Балкански. Той допълни

Дибала плаче на раздяла с "Юве"

Дибала плаче на раздяла с "Юве"

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала не скри сълзите си след последния си мач с фланелката на торинския клуб. Ръководството не поднови договора му, който изтича на 30 юни. Така аржентинецът напуска въпреки своите 291 мача, 115 гола, 48 асистенции и 12 титли за "бианконерите". "Мислех, че ще бъдем заедно още много години"

Дара Екимова скъса с гаджето

Дара Екимова скъса с гаджето

"Раздялата след тригодишна връзка ми подейства много тъжно и всъщност след нея написах песента "Бягам". Е, изживях го, може би скуката стана причина това да се случи", призна Дара, която вече има хиляди харесвания на новото парче. Междувременно певицата не отрони и дума на въпроса дали има силиконови гърди, или са си нейните в клипа

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владо Пенев харесва бързото хранене

Владимир Пенев харесва бързото хранене, колкото и да го отхвърлят диетолозите, видяха гладните папараците на "България Днес". Актьорът излезе и зареди торбичка с вредна храна от центъра на София. По пътя срещна приятели, с които с удоволствие размени няколко думи. Мина набързо през аптеката и с бодра крачка се прибра у дома

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин се запасява с вода

Ирина Флорин знае ползите от пиенето на поне два литра вода дневно, особено в топлите дни. Емблемата на българската поп музика паркира специално колата си, за да отскочи до магазина и да се запаси с две бутилки от живителната течност, видяха топпапараците на "България Днес". След това спокойно продължи по пътя си

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Йомов задържан, призна, че е бил на стрелбата, баща му гръмнал мъжете

Полицаи са спасили живота на едното момче Футболистът Георги Йомов е задържан. Той е признал, че е бил на мястото на стрелбата в понеделник вечерта на околовръстния път на София, въпреки че минути след полунощ отрече да е бил там пред сайта на отбора си ЦСКА-София. Стрелецът е баща му, скандалът станал около 22,20 ч

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362 нови случая на COVID-19 - 5,34% от тестваните, 11 души са починали

362, с 236 случая повече от вчера, са новите диагностицирани с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са 5,34% от тестваните. Направени са общо 6777 теста, 808 от които PCR, а 5969 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. 1 161 992 са общо случаите на коронавирус, потвърдени у нас от началото на пандемията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Краси Радков спечели "Като две капки вода", дарява колата на педиатрията

Неловко ми е, пях по-лошо от всички, каза комикът Благодари на публиката, Слави и продуцентите на формата Краси Радков е победител в юбилейния 10-и сезон на "Като две капки вода". Той спечели вота на зрителите в телевизионното шоу за имитации. На финала Краси Радков се обясни в любов на публиката, пеейки емблемата на легендарния Емил Димитров -

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Разпитват фолк певица и футболист след стрелбата на околовръстното, двама в болница

Ариа и играчът на ЦСКА Георги Йомов са свидетели на екшъна Две компании се скарали, едната извадила пистолети Един от мъжете е с опасност за живота във ВМА Двама мъже са простреляни, единият е с опасност за живота, след скандал на бензиностанция на околовръсното в София. Сигналът за екшъна е подаден в 22,25 часа тази вечер

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Вижте видео от лудата "синя" радост - Мъри и левскарите пеят и куфеят в съблекалнята

Станимир Стоилов и футболистите на "Левски" скандираха, танцуваха, пяха и куфяха заедно в съблекалнята след спечелената Купа на България. "Сините" триумфираха след 1:0 над ЦСКА във финала. Вижте уникалните кадри от "синята" радост в съблекалнята на националния стадион непосредствено след успеха, с който бе сложен край на 13-годишният период без

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Фенове на ЦСКА си го изкараха на стадиона

Счупени стъкла на стадион "Българска армия" след като тимът падна с 0:1 от "Левски" във финала за купата. Около 10-ина фенове си го изкараха на клубните офиси и съблекалнята на отбора.  В момента обстнановката на стадиона е спокойна, а футболистите се прибраха на Панчарево, за да си вземат

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

Купата е "синя"! 15 г. след последната купа и 13 години след последния трофей "Левски" триумфира след 1:0 над ЦСКА в празника за футбола пред пълните трибуни на националния стадион. Илиян Стефанов в 57-ата мин вкара гола на победата, с който тимът на Мъри Стоилов завоюва рекордната си 26-а купа на страната и си гарантира място в Европа

Почина големият илюзионист Астор

Почина големият илюзионист Астор

Почина известният български илюзионист Астор. "За съжаление, това не е поредната илюзия на Астор. Дъщеря му ми съобщи за кончината му. Адвокатът на семейството Ончо Паникян е съобщил новината". Това каза Игор Марковски по повод кончината на гениалния фокусник - Астор. "Сбогом, Астор", написа с тъга във фейсбук близкият му приятел Игор Марковски