Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10709621 www.bgdnes.bg

Кристиан проговори след двегодишно мълчание

Съдебната сага за смъртта на Милен Цветков достига своя край

На 4 март обявяват присъдата на Николов, помел автомобила и отнел живота на журналиста

След две години съдебна сага, която предстои да финишира на 4 март т.г., подсъдимият за убийството на журналиста Милен Цветков, Кристиан Николов, най-накрая проговори.

Реклама

Николов помете автомобила на Цветков навръх Великден през 2020 г. на столичен булевард. Журналистът почина от травмите след жестокия сблъсък. Ето какво се случи досега в съдебната зала, какви са обратите, доказателствата и изводите.

Всичко започна на 19 април 2020 г., когато Кристиан Николов се заби с близо 100 км/ч с джипа си в субаруто на журналиста, който е изчаквал на червен светофар на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Хенрик Ибсен" в София. В този момент кръстовището пресичат шестима пешеходци, които се разминават на сантиметри със смъртта, показват кадри от видеокамери в района. В колата с Николов бяха годеницата му Симона и Георги Иванов, син на депутата Лъчезар Иванов. Георги избяга от мястото на катастрофата с думите "Ако баща ми научи, че съм в България, ще ме убие", това сподели Николов в петък, когато за пръв път проговори пред съда. Георги бе арестуван, но впоследствие освободен. Различна бе съдбата на подсъдимия за гибелта на журналиста Кристиан Николов. Той бе обвинен в умишленото убийство на Цветков, защото нямаше следи от спирачен път, а в кръвта му бяха открити 3 вида наркотици - марихуана, кокаин и амфетамини. При инцидента младежът е зад волана на скъпа кола, собственост на дружество, управлявано от майката му - Десислава Николова, която е съдружник на алкохолния бос Миню Стайков във "Винпром Карнобат". В началото на 2021 г. в интернет се появи скандален клип, на който се вижда как преди това няколко коли преминават на червен светофар. Един от автомобилите е именно джипът от катастрофата с журналиста Милен Цветков.

Тогава започна разследване срещу майката на Кристиан. Тя бе обвинена, че е дала на сина си фирмения си джип "Ауди Q7", с който стана фаталният инцидент. Майката прекарва една нощ в полицията, след което е пусната срещу 100 хиляди лева. Самата тя коментира, че не е знаела, че синът й Кристиан употребява наркотици и че той е взел ключовете от джипа без нейно знание и без талонът за автомобила да е у него. Десислава прилага и декларация, от която става ясно, че по време на инцидента тя не е била в София. Обвиненията срещу нея са снети, но делото срещу сина й започва.

Кристиан Николов бе арестуван и Софийският градски съд го остави в килия за постоянно. След повече от година той бе освободен от ареста през септември м.г. Магистратите сметнаха, че младежът може да бъде под домашен арест и проследяван чрез електронна гривна.

От началото на процеса Кристиан отрича да се е друсал и казва пред криминалистите, че може някой да е пуснал дрога в чашата му предната вечер, когато е бил на купон. В началото на процеса от държавното обвинение изтъкват, че при претърсването на стаята му са открити амфетамини в кутия. Освен това техническата експертиза на телефона му установява, че още през 2018-2019 г. той е обсъждал в "Телеграм" с авери действието на упойващи наркотични вещества.

Реклама

Делото бе спънато освен от отказването на Николов да даде обяснения пред съда, така и от COVID-19. Подсъдимият се разболя от вируса, който постави света на пауза. При продължаването на процеса адвокатите на Николов се бяха подготвили с нови финтове и факти. На 2 декември м.г. те поискаха да се провери дали Агенция "Митници" е унищожила субстанциите, които се твърди, че са използвани от Николов, и ако не, то да бъдат представени за нови изследвания. Николов твърдеше, че е ползвал успокояваща паста за венци и чай, които е купил законно, но в тях е имало съставки на марихуаната.

"Не е ясно как са попаднали наркотици в кръвта на клиента ми - заяви адвокат Симеонов. - Доколко са попаднали съзнателно, доколко това се е случило по друг начин", каза адвокатът след излизането от съдебната зала в петък.

Николов винаги се възползваше от правото си да не дава обяснение пред магистратите, но това се промени в петък, когато подсъдимият проговори за инцидента за пръв път след почти две години мълчание. По думите на Кристиан секунди преди трагичния сблъсък му е причерняло.

"Изведнъж ми причерня, не възприемах нищо, после някой извика, помня силен удар. Стреснах се, уплаших се за живота си и за хората в колата. В началото не ми беше ясно в какво сме се блъснали. Всички бяхме в шок", разказа пред съда Кристиан Николов, който говори над 2 часа. До последно се е надявал, че журналистът е оцелял. Докато описваше секундите преди сблъсъка, подсъдимият се разплака. Преди да стигне до разказа за инцидента, Николов подробно описа как е протекла вечерта преди него. Голяма компания празнували рождения ден на приятелката му в неговата къща. Той пил малко водка, както и два шота. След втория обаче му прилошало. "Стана ми странно, леко изтръпнах, но го бял изпил на екс и нямаше как да реагирам. Малко по-късно усетих сърцебиене и виене на свят. Казах на Симона да си лягаме, защото не ми е добре. Смятахме, че ми е зле от месо, което беше престояло няколко часа на слънце. От Германия съм си купил добавки и паста против стрес и безсъние. Те са с медицински цели. Тогава реших да взема от пастата", разказа Николов. На следващия ден той и приятелите му излезли, за да потърсят заведение, в което да обядват.

"Насочихме се към Южния парк. Изпитвах дискомфорт, но не бях неспособен да шофирам. Ако бях замаян, щях да взема такси и да отида в болница. Възпитан шофьор съм, винаги съм държал дори на колани за пътниците на задната седалка. За малко над 4 години стаж към онзи момент, при ежедневно шофиране, включително в Германия, имам само 1 фиш за неправилно паркиране. Винаги спазвам правилата, оглеждам се", продължи разказа си обвиняемият. На светофара на кръстовището на ул. "Козяк" подсъдимият губи съзнание и след малко следва фаталният удар. "Отидох до пострадалия. Беше седнал върху тротоара от външната страна на платното, облегнат на мантинелата. Питах го как е, как мога да помогна. Беше видимо в шок, но без ясни следи от наранявания. До мен имаше човек с униформа, който също опитваше да помогне. Пострадалият в началото изглеждаше, че няма нужда от помощ, а от вода. Сетих се, че в колата имам вода. Бях много уплашен, взех водата и я занесох на пострадалия. Минута-две след като му я дадох, той започна да се свлича на пътното платно. Влошаваше се, смени цвета на лицето си. Чуваше се, че не може да диша. Както беше свлечен на земята, сложихме му главата назад и отворихме устата му. В паника и уплаха, реших, че може да си е глътнал езика. После пак започна да диша трудно, натиснахме челюстта надолу, извадихме езика. Пак се стабилизира за малко.

Свалих си обувката, за да я сложим под главата му и така да диша по-лесно. Сложихме тръбичка в помощ. Времето ми се стори като цяла вечност, но линейката със сигурност се забави. През цялото време стоях до него, за да съм сигурен, че диша дълбоко. От едната камера в района се вижда всичко това." След обясненията си Николов изказа съболезнования на близките на Цветков.

Ако бъде признат за виновен, Кристиан може да получи 15-20 години затвор или доживотна присъда. Това предстои да стане ясно на 4 март.

Заедно с Явор Бахаров

бори наредба за наркотици

Кристиан Николов се присъедини към актьора Явор Бахаров в делото за отмяна на наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици. То се води във Върховния административен съд, съобщи lex.bg

Основните аргументи в жалбите и на двамата са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху водача. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс няма въведен минимум. Освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им. Делото още тече.

Реклама
Реклама
Реклама