Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10709669 www.bgdnes.bg

Чапа се възстановява след тежък COVID

Има проблеми с вестибуларния апарат

На рехабилитация е, каза синът на скулптора Тодор Чапкънов

Здравословното състояние на големия скулптор Георги Чапкънов се подобрява, научи "България Днес". Добрата новина съобщи специално за вестника един от синовете на Чапа - режисьорът Тодор Чапкънов.

С приятелката си - известната фотографка и оператор Адриана Янкулова, той полага грижи за баща си и отговаря за неговата връзка със света.

Реклама

"Баща ми изкара много тежко COVID. Оттогава е на рехабилитация. Чувства се обаче много по-добре", сподели Тодор Чапкънов.

По думите му близките на Чапа имат повод за оптимизъм, защото около знаменития скулптор "всичко е наред". На въпроса какви точно усложнения след прекараното заболяване лекува маестро Чапкънов синът му отговори, че страдал от "обща отпадналост на организма".

В момента обаче авторът на емблематичния паметник на света София - покровителката на столицата, се оплаквал основно от проблеми с вестибуларния апарат.

"Рехабилитацията сега е да се оправят ръцете му, краката... За да може баща ми отново да е същият като преди болестта", допълни Тодор Чапкънов. Семейството се надява, че след възстановителните процедури той ще може "пак да е самостоятелен".

От миналата година всички приятели и фенове на Георги Чапкънов са силно обезпокоени за неговото здраве. След смъртта на съпругата си Снежана през 2014-а, с която бяха неразделни десетилетия наред, великият ваятел се срина.

"Още малко ми остава да съм на този свят. Време ми е да отида при жена ми горе на небето", изплака пред медиите Чапа. През последните няколко години именитият скулптор преживя поредица лични драми.

Реклама

Преди 2 години най-малкият му син – Константин, направи опит да обере банков клон на столичния булевард "Цар Борис Трети". Младият мъж, който е художник, и съпругата му не живеели в дома на Георги Чапкънов, а се изнесли в самостоятелно жилище. Били на свободна практика и се издържали с поръчки, но често оставали без средства. Маестро Чапкънов довери пред медиите, че синът и снаха му са почти "на негова издръжка".

Малко след инцидента с Константин Чапа получи тежка хипертонична криза и се отърва на косъм от инфаркт или инсулт.

"Винаги съм вдигал кръвно, когато нещо съм се притеснявал. Колкото по-стар става човек, толкова повече го обземат нерадостни мисли. Имам чувството, че нищо лошо нямаше да се случи, ако жена ми беше жива. И ето сега, а и преди, сетя ли се за случката със сина ми, вдигам кръвно", изповяда Георги Чапкънов.

Сега обаче маестрото полека се изправя на крака и за разлика отпреди няколко месеца вече вижда "светлина в тунела".

"Не мога да кажа кога ще реализира нов проект, но със сигурност баща ми има планове да твори и занапред", каза още за "България Днес" Тодор Чапкънов.

Реклама
Реклама
Реклама