Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10715652 www.bgdnes.bg

Президентшите ни обичат сянката

Първа дамата е съпругата на държавния глава (или евентуално на премиера) на държава с републиканско управление. Според протокола има представителна функция, като придружава съпруга си при обществени, политически и благотворителни прояви.

В закона за протокола у нас не фигурира понятието "първа дама". Затова е и по-правилно жените до президентите да бъдат наричани "президентши".

Реклама

След промените едва четири дами бяха в светлината на прожекторите, заставайки до президентите ни.

Мария Иванова Маринова-Желева бе съпруга на първия президент на България Желю Желев (1990 до 1997 г.). Тя е родена на 3 април 1942 г. в село Грозден, област Бургас. Имаше висше образование, по професия бе историк, работеше в Студия за научнопопулярни филми като асистент-режисьор и сценарист.

"За добро или за зло, винаги съм била до него. За някои неща споделя и се съветва. Но аз знам, че не една амбициозна жена е провалила съпруга си - политик, и нямам амбициите да му бъда съветник. Слава богу, един съветник на президента по-малко. Когато му говоря, искам да ме чува, не да ме слуша", каза преди три десетилетия Желева за отношенията с мъжа до себе си.

С Желю Желев се запознават в университетската библиотека. Когато той е изключен от БКП и уволнен от работа, двамата отиват да живеят в Грозден, където се раждат и дъщерите им - Станка и Йорданка. За нещастие, Йорданка се самоуби през 1993 г.

Мария Желева бе обикновена жена, неподвластна на етикета и протокола, съответстващи на ранга на съпруга й, затова като емблематична нейна постъпка се запомни поставянето на ръката й върху чашата на президента Желев, за да не му сипят водка по време на вечеря с руския му колега. Легенда разказва и за пресипано саке от нейната в неговата чаша на обяд при японския император Акихито. Марушка, която я наричат близките хора, така и не се вписва в официалния протокол. Въпреки че не обича публичните прояви и предпочита да снима филми, тя не спира до края на мандата да придружава съпруга си. Умира на 8 декември 2013 г. и е погребана в родното си село Грозден в гроба на баща си Иван Маринов.

Антонина Стоянова е юрист, дипломат, социален активист и съпруга на втория демократично избран президент на България Петър Стоянов (1997-2002 г.). Тя е родена на 17 февруари 1952 година в София, в семейство на български интелектуалци. Нейната баба Теофана е сестра на революционерката Мария Сутич, участвала в Хвърковатата чета на Георги Бенковски.

Реклама

Стоянова напуска кариерата си на дипломат, за да подкрепи съпруга си. През февруари 1998 г. тя учредява и председателства фондация "Ценности", чиято основна цел е да подпомага и участва активно в развитието на българското изкуство. Тя организира многобройни културни събития в почти всички европейски столици с цел да промотира достиженията на българската култура и изкуство и да отвори страната към европейските ценности.

С шармантни тоалети, шити от българска дизайнерка, и екстравагантни шапки, с маниери тя по нищо не отстъпваше на първите дами по света. Специално заради нея на "Дондуков" 2 бе определен персонален кабинет на първата дама - в крилото, в което навремето е бил офисът на Людмила Живкова. Стоянова излъчваше достойнство и амбиция, но никога не си позволяваше да изказва публично мнение.

След приключването на мандата на съпруга й Стоянова започва работа като юрист в Световната организация за интелектуална собственост в Женева, където живее до 2015 г. Същата година тя се завръща в България.

Зорка Първанова, най-дългогодишната ни досега президентша, стоеше в сянката на съпруга си. Винаги беше до Георги Първанов (2002-2012), но предпочиташе научната си кариера.

"Фразата "първа дама" винаги ми е звучала малко претенциозно. Малко необичайно. А смешна ми стана, когато прочетох, че Жаклин Кенеди, американският модел за първа дама, не е искала да я наричат "фърст лейди" - звучало й като име на състезателен кон. Всъщност побългарената дума "президентша" не е особено звучна. Дори редакторската програма в компютъра я подчертава като грешна. Най-нормално е "съпруга на президента", казва Зорка Първанова през 2004 г.

Юлияна Плевнелиева е първата българска президентша, която отказа да застане до съпруга си в публичните изяви.

"Съзнателно пазех своя личен живот от прекалена публичност. Знаех, че българският народ очаква от своя президент да работи денонощно и посветено, а не да присъства ежедневно в булевардните хроники", разказва Плевнелиев пред "24 часа". Той години наред бе разпитван защо няма първа дама при официални събития и визити до себе си. Юлияна пък нехаеше за протоколите, държеше децата й да не са под светлините на прожекторите и около нея и семейството й да няма постоянно гардове от НСО. Лека-полека двамата заживяха разделени, първо фактически, после и юридически.

Сегашната президентша Десислава Радева има шанс да се изравни по дълголетие на позицията със Зорка Първанова. Тя има предишен брак с депутата от БСП Георги Свиленски, от когото има един син - Страхил Свиленски. От 2014 г. отговаря за външната и вътрешната комуникацията на Военновъздушните сили. Още по-назад във времето тя работи като секретарка на Слави Трифонов. На няколко пъти Радева предизвика мини скандали с постове във фейсбук, които през последните години силно ограничи. Напрежение имаше и около нея, когато се появи видео, за което се твърди, че е запечатало момента, в който тя посещава бутик в столицата със служебен автомобил на НСО. Радева поддържа спортно тяло във фитнеса и се старае да е винаги елегантна при официалните си появи, като за целта има цял екип стилисти, който да се грижи за това.

Реклама
Реклама
Реклама