Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10716077 www.bgdnes.bg

Нова надежда в зимните игри Пекин 2022: Българите не отиват като Еди Орела

За мнозина неочакван, но всъщност закономерен успех постигнаха българските спортисти на лятната олимпиада, която се проведе в Токио през миналото лято, с година закъснение. Закономерен, защото ансамбълът ни по художествена гимнастика, Ивет Горанова и Стойка Кръстева бяха доказали вече местата си сред най-добрите. Някои имаха и малшанс.
На 4 февруари на стадиона в Пекин на откриването на зимната олимпиада ще дефилират 16 родни атлети. Някои от тях вече имат опит на най-големия спортен форум и е логично надеждите ни за добро представяне, а защо не и за медали, да е свързано с тях.

Не може и дума да става за сравнение с непреклонния ски-скачач Еди Орела, който почти самоук стига на инат до участие на олимпиадата през 1988 г. и става единственият спортист, споменат поименно в реч на президент на МОК.
В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, скибягане, ски-скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон - 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски-бягането, ски-скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните. На предишните игри преди четири години в Пьонгчанг имахме 19 участници в 6 спорта, сега към тях се добавя фигурното пързаляне.
Най-опитен в състава ни за Пекин е Владимир Илиев, като това ще бъде неговата четвърта олимпиада. Представянето му ще следим с голям интерес в преследването на 12,5 км, където при спокойна и добра стрелба може да стигне до престижно класиране. И трябва много да се постарае, защото на неговите вече 34 години едва ли ще има още един шанс под петте преплетени кръга.
След няколко престижни класирания в стартове за Световната купа при алпийците този сезон няма да е голяма изненада, ако в слалома или гигантския слалом Алберт Попов се пребори за място в десетката, а при добро стечение на обстоятелствата и в шестицата. За него това ще е второ появяване на най-голямото състезание след Пьонгчанг, където не финишира в слалома, а в гигантския достигна 28-о място.
"Сега ще е по-различно, тъй като в Пьонгчанг дебютирах - коментира Аби. - Сега отивам за добър резултат. Чувството е специално, защото това е един старт, който е веднъж на четири години. Не знам дали ще се получи, но се надявам, работихме много. Пожелавам си да взема медал, да направя две добри спускания."
Миналия сезон беше труден за сноубордиста ни Радослав Янков заради операция, а последствията все още оказват влияние върху представянето му. Дивеча, както съотборниците наричат Янков, бе фактор в слалома и гигантския слалом преди контузията, но уверява, че за Пекин е готов за място на подиума. Освен че ще бъде знаменосец на церемонията по откриването заедно с Милена Тодорова, Радо е считан за един от фаворитите от страна на домакините. Неслучайно дни преди старта на игрите бе потърсен за интервю и от Китайското национално радио.
Ски-скачачът ни Владимир Зографски ще участват за трети път на олимпиада. Общото между Влади и Еди Орела е това, че нито в България, нито в Англия има шанци, но българинът вече има огромен опит и надеждите са да влезе във финалите.
До тях в делегацията ни застават шестима дебютанти: фигуристката Александра Фейгин, алпийката Ева Вукадинова, ски-бегачът Симеон Деянов и представителите на биатлона Благой Тодев, Мария Здравкова и Лора Христова. За алпиеца Камен Златков, биатлонистите Димитър Герджиков, Антон Синапов, Милена Тодорова и Даниела Кадева, както и за състезателя на шейни Павел Ангелов това ще бъде втора олимпиада.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама