Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10717534 www.bgdnes.bg

COVID отложи 4 операции на Любчо

Прекарва го безсимптомно и леко 

Ще чакаме за нови дати в германска клиника, казва баба му Саня 

COVID отложи 4 важни операция на сирачето Любчо в Германия. Това сподели пред "България Днес" неговата баба Саня Христова, която от рождението му се грижи за диагностицираното с детска церебрална парализа момче.

"Става въпрос за операции, които няма да го излекуват от болестта, а ще му помогнат да се подобри. С интервенциите се надяваме, че няма да се получават повече изкривявания", сподели пред вестника Христова.

Реклама

Плановете им се объркват точно преди пътуването, когато Любчо е тестван за коронавирус и тестът му е положителен. "В този момент разбрах, че пътуването до Германия няма как да се осъществи. Звъннах в клиниката и им обясних положението. Хората проявиха разбиране, но тепърва ще чакаме за нови възможни дати, на които да бъде опериран. За всеки случай му направих и втори тест - всичко се случва, грешки са възможни, но и той беше положителен", каза още пред "България Днес" грижовната баба.

По нейни думи внукът й засега преминава леко и безсимптомно през COVID. Нейният тест е бил отрицателен, но очаква до няколко дни също да е положителна, тъй като двамата са в постоянен контакт.

На 8 март 2002 г. майката и бащата на Любчо са пометени от пиян шофьор на бул. "Обиколна" в столичния кв. "Овча купел". Ивайло и бременната в осмия месец Невена са откарани в "Пирогов", където лекари се борят за живота им. Докато вадят бебето от корема на Невена, тя издъхва, без да разбере, че е станала майка. Мъжът й умира 8 месеца по-късно, без да излезе от будната кома и да види сина си. А Любчо е с тежки здравословни проблеми и реално е сирак още от утробата.

"Преди десет дни с банков превод беше платена първата операция, а по-късно преведох за втората операция от дарителската сметка на Любчо. Засега се справяме финансово, но след интервенциите ще останат малко средства, а след тях ще е необходима много интензивна рехабилитация", добави Христова. По нейни изчисления общата стойност на четирите операции е 55 726,42 евро, или над 100 000 лева.

"Преди дни Любчо не беше одобрен за лечение в чужбина. Мотивите им са, че може да бъде опериран в България. Вероятно така е резонно, но не мисля, че е справедливо", завърши баба Саня, която е благодарна на всички дарители за лечението на Любчо.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама