Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10720347 www.bgdnes.bg

Бившият премиер в служебното правителство Стефан Софиянски: Скърбя, отиде си мама!

Не почина от коронавирус, все пак беше на 96 години

"Скърбя, отиде си мама! Жената, на която дължа толкова много! Тя ми даде всичко - както на мен, така и на семейството ми."

Това каза пред "България Днес" бившият министър-председател Стефан Софиянски по повод кончината на майка си Елена само преди ден.

Реклама

Първо за загубата на лъчезарната жена пост в социалните мрежи пусна внучката на Елена - Ива Софиянска-Божкова. "Това е баба Елена. Живот, който може да бъде заснет в трилогия. Съдба, изписана в томове. Сила, невиждана и в най-силните. С воля за живот, каквато и младите нямат. Отгледала е две деца, 4 внучки и 6 правнуци. Живя като себе си и си отиде, както тя искаше - като себе си. С бистър ум и памет до последно. Уроците които всички ние сме научили, ще бъдат наш пътеводител цял живот. Благодаря ти, бабо!", с благодарност посочи Ива и уточни, че опелото ще се отслужи днес от 10,30 часа в храм "Света София".

Бившият кмет на София Стефан Софиянски пазеше изключително много майка си от коронавирусната инфекция.

"Когато се разболяхме преди година с жена ми, веднага се карантинирахме във вилата си в добричкото село Поручик Чунчево. Не сме стигали до болница, бяхме с лека температура и кашлица. По принцип не пих антибиотици, но много внимавах какво ми изписват и никога не са ме лекували доктори от ВМА, както се изписа, някой си импровизира", каза Софиянски по повод на здравословното си състояние. "Бих казал на хората да внимават. Да бъдат предпазливи. Болестта е неприятна", добави Софиянски.

Въпреки трагедията, която го е сполетяла, на бившия министър-председател не му е чужда политиката и той продължава да се интересува какво се случва с новото правителство.

"Планът за възстановяване и развитие трябва да е публичен, за да го изпълним. Напатихме се от това да вземаме пари от Европа, а от това да няма ефект. Бих препоръчал целият фокус на правителството да бъде в тази насока. Ако знаем намеренията на правителството, вероятно ще ни е по-лесно да приемем този план и да го изпълняваме", заяви той.

Софиянски добавя, че работата на правителството е двигател за решаване на проблемите на хората. Икономиката има нужда от сериозна помощ. Броят на новоназначените хора е много по-малък от освободените. Така се натоварва и социалната система, а трябва да се стремим към обратното, посочи той.

Реклама

Според него не бива да приемаме еврото, защото ще се задържат доходите на хората.

"Трябва да влезем в Еврозоната след две поредни години ръст на брутния вътрешен продукт. Да не бързаме", сподели за приемането на еврото премиерът в интервю.

Семейството на Стефан Софиянски винаги е било задружно и всички заедно преодоляват както трагедиите, така и трудностите.

"Може би един от трудните ми периоди беше в политиката, но пък той е свързан и с нещата, които съм направил за хората, за да съм полезен", казва Стефан Софиянски, който тази година стана на 70 години. Редакцията изказва съболезнованията си на всички близки на починалата!

Реклама
Реклама
Реклама