Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10723389 www.bgdnes.bg

Легендата Петър Попангелов: Алберт Попов да "натиска" в слалома

Шестото място в слалома на олимпиадата в Пекин не е невъзможна мечта за най-добрия ни алпиец Алберт Попов. Мнението си пред "България Днес" казва легендата на родните ски Петър Попангелов, който има две шести места на игрите в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984 г. точно в най-техничната дисциплина.

Игрите в китайската столица ще бъдат открити на 4 февруари, а България ще бъде представена от 16 спортисти, като трима са алпийците. Освен Попов при мъжете в слалома и гигантския слалом се очаква да стартира и Камен Златков, а при дамите ще се представи Ева Вукадинова.

Реклама

"Алберт изглежда в добра форма, но нека видим как ще се представи и в оставащите до олимпиадата стартове от Световната купа - не бърза с прогнозите Попангелов. - През този сезон той е в по-добра форма от миналия и определено има напредък. Стои по-добре на ските, по-сигурен е, а и вече натрупа опит в елита, което би трябвало да му донесе повече спокойствие и увереност. Но аз мисля, че Аби трябва да "натисне" на слалома в Пекин. В гигантския нито той, нито Камен имат шанс.

За жалост аз не знам каква ще е пистата за слалом в Пекин. Алберт харесва повече по-стръмните и ако е така, то мисля, че има сили и шанс за шесто място, което би било голям успех. За Камен не искам да давам прогноза, той има още да учи, а и доколкото разбрах, има някакви болки в кръста. Но ако успее да се класира за втори манш в слалома, ще е успех. Хората не си представят колко е трудно в алпийските ски и какъв успех е да се наредиш сред 30-те във втория манш. Стартовият номер на Камен е около 50, което означава, че трябва да се пребориш с поне 20 други скиори. За сравнение, в някои спортове медал се взима и с две-три победи."

Според легендарния самоковски спортист участието на трима алпийци на олимпийски игри е крачка напред в развитието на този спорт у нас. "Вярно, през 80-те, когато и аз стартирах, на олимпиади ходехме четирима алпийци, но това беше отдавна. Сега нивото на този спорт изобщо не е същото, но все пак трима състезатели от България е напредък. Иска ми се той да продължи, но в днешно време е трудно, конкуренцията е голяма, но условия има, тренира се на сняг и през лятото, нищо не липсва", коментира още Попангелов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама