Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10725226 www.bgdnes.bg

Жителите на Тополово пред "България Днес": Не ни е страх от теча в язовирната стена

Надяваме се ремонтът да е успешен, каза кметът на селото 

"Не ни е страх, че язовирната стена може да се разруши! В селото сме спокойни и се надяваме, че ремонтът ще е успешен, за да е напълно овладяна ситуацията."

Това заяви пред "България Днес" кметът на асеновградското село Тополово Йордан Дичев. Изказването му е по повод появилата се информация за теч в стената на язовир "Тополово 2", който се намира близо до населеното място.

Реклама

"Вярвам, че няма опасност нито за нас, нито за селата по-надолу. Преди десетина дни водата беше изпусната, но нямаше голяма приливна вълна, която да е заплаха за хората или земеделските площи", каза още Дичев, а думите му, че няма напрежение в селото, бяха потвърдени от други служители на кметството.

От началото на миналата година държавната компания "Монтажи" ЕАД ремонтира съоръжението. Изгражда се нов изпускателен кран. В края на декември строителите решили да го завирят, за да направят тестове. Малко след това бил открит и течът. В опит да отстранят малкия теч работниците на място започват да копаят от външната страна на язовира. Тонове земна маса по неизяснени засега причини се свличат надолу и се отваря огромен разлом в язовирната стена.

"Свличането на земна маса също не ни притеснява, хората си вършат работата и се надяваме скоро ремонтът да приключи успешно", добави кметът на Тополово. По план реконструкцията на съоръжението трябва да приключи до 2023 година.

Вчера стана ясно, че язовир "Бели Искър" е опасен, тъй като стената му е силно компрометирана. "Откакто е построен през 1945 година, е ремонтиран само един път. В същото време отговорността за стопанисването му е размита между няколко институции", заяви управителят на София-област Иван Иванов.

Заради влошеното състояние на съоръжението предписанията са той да не се запълва повече от 60%. Големият проблем при него е, че водата замръзва и това нанася поражения върху язовирната стена. "Бели Искър" осигурява около 20% от водата, която се използва в София.

"Огоста" е в предаварийно състояние

Вторият по големина водоем у нас - язовир "Огоста", е в предаварийно състояние, обяви преди дни премиерът Кирил Петков.

"Язовирът е с голяма опасност, ако нещо се случи. Самата стена до този момент изглежда, че не е критична, но вече има някои индикации, които показват, че ако не вземем мерки в следващите няколко месеца, има опасност тази критичност да се покачи", добави Петков. През декември той обяви, че 6-метрова вълна може да залее Монтана, ако се стигне до инцидент.

Реклама
Реклама
Реклама