Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10725343 www.bgdnes.bg

Нула лв. за ток в Гигинския манастир

Напук на стряскащите суми

Фотоволтаици дават енергийна независимост на обителта

Нула лв. за ток !

Това е сметката на Гигинския манастир "Св.св. Козма и Дамян" за декември. Такава е "дължимата" сума не само за последния месец за 2021-ва, но и за последните 15 години.

Благодарение на фотоволтаици, изградени още през 2007 година, светата обител е енергийно независима и в началото на 2022 г. не страда от безумно високи сметки, каквито регистрират много Божи храмове у нас .

Реклама

Това сподели пред "България Днес" игуменът на манастира, архимандрит Никанор. Духовникът връща лентата назад и си спомня как благодарение на дарители през есента на 2007 г. са поставени първите панели, черпещи енергия от слънцето.

"Тогава слънчевите батерии бяха все още малко, но постепенно успяхме да съберем средства и да увеличаваме мощностите през годините. През зимата се налагат ограничения, но поне нямаме обвързаности и суми за плащане, които ще са непосилни за нас. Ако получим сметка от 6000 лв., както стана с Кабиленския манастир "Св. Рождество Богородично", няма да можем да платим", казва още Божият служител и допълва, че манастирът се отоплява и на пелети, които от обителта купили, преди те също да поскъпнат шоково.

Фотоволтаици обаче няма в другия храм към Гигинската обител - манастирът "Св. Панталеймон" в село Смиров дол. Там сметката за ток за декември е 280 лева, като предходни месеци сумите били от порядъка на 70-80 лева. Или близо четири пъти по-евтино.

"Проблемът е, че това поскъпване дойде тихомълком и шокира хората. В Божиите храмове сме сред най-потърпешите. от една страна, потокът от хора рязко намаля в пандемията, а цените се увеличиха драстично. На ръба сме, а често има моменти, в които се усещаме и извън него. Не мога да си представя, ако трябва да плащаме хиляди левове за електроенергия", добавя архимандрит Никанор.

 Рекорд!

30 бона е сметката

на Бачковската обител

Рекордна сметка от 30 000 лв. за ток за Бачковския манастир изненада неприятно игумена, епископ Сионий. "Никога досега не е имало толкова висока сума", сподели новината пред "България Днес" духовникът. "Успяхме да платим задължението, но ако и за януари дойде подобна сметка, ще сме безсилни. Имаме много осветителни тела от обителта до главния път долу. Но досега сметките са били от порядъка на 7000 - 8000 лв. Сега е четири пъти повече", каза Божият служител.

Духовникът ще информира Светия синод за баснословната сума и ще помоли за постъпки пред държавата да осигури компенсации.

7000 лв. е сметката за ток на Троянския манастир, чийто игумен също е епископ Сионий. "Това е така, защото там отоплението е и на пелети, които купихме преди скока на цените", добавя духовникът.

28 000 е сметката за ток на Рилския манастир.

Реклама
Реклама
Реклама