Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10725680 www.bgdnes.bg

Мъж стана от инвалидна количка и проходи

В Центъра за временно настаняване - Димитровград 

Запалена жена и учител търсят спасение от улицата 

Доли ЛУКАНОВА

Мъж стана от инвалидна количка и проходи! Това е историята на Станчо, който намира лъч светлина в Центъра за временно настаняване на хора, изпаднали в нужда, в Димитровград, научи "България Днес". Там подслон са потърсили хора, на които студът от най-мразовитите дни в годината е изпил силите и са на ръба на оцеляването.

Житейската история на Станчо е пропита с мъка. Роден е в семейство с пет деца. Цял живот работи в строителството, но никога не е имал постоянен ангажимент. След като майка му умира, той остава в наследствения апартамент, но трудно погасява сметките за ток и вода. Натрупват се големи задължения, които се прехвърлят и на другите наследници.

Реклама

"Затова го изхвърлят от апартамента и го продават. Така Станчо излиза на улицата. Остава на пейката пред блока. Съседите са се грижели за него, давали са му храна. Близките му оставят на пейката около 5 хил. лв. от продажбата на апартамента и повече не го търсят. Докато е било топло, Станчо се е оправял. През студените месеци обаче се обездвижва и започва да дава по 10 лв., на който минел покрай него, за да му донесе вода или баничка, кисело мляко. Сред тези хора е имало и недоброжелатели. Взимали са му парите и не са се връщали, други не са му искали парите и са му носели неща", разказва пред "България Днес" Борислав Борисов, управител на Центъра за временно настаняване.

Изоставеният мъж остава 4-5 месеца навън. Студът го обездвижва, по краката му се образуват отоци, подуват се и стават тройни. Получава и травма на ръката след падане. След десетките тежки дни Станчо успява да стигне до новооткрития център в Димитровград. Мъжът е в окаян вид и в инвалидна количка. След топли компреси и усилени грижи от страна на социалните служители Станчо успява да си стъпи на краката. И буквално, и преносно. Днес той изкачва с лекота етажите, пренася газова бутилка, за да помогне на възрастна жена, и подрежда дърва. Сред любимите му занимания е четенето и Станчо често отскача до библиотеката, за да си вземе някое интересно четиво.

Станчо съжителства с още шест човека с подобна съдба в спасителния център. Всички са били хора с възможности, с преуспяващ бизнес, но тръгвайки надолу по пътеката на живота, се озовават в един момент на улицата, изоставени от своите близки.

"При нас има и една жена, родена в семейство с много деца. Брат й явно е имал неприязън към нея. Още като дете я полива с газ и я запалва. Не е могла да учи нормално, цял живот е по санаториуми, болници. Претърпяла е няколко операции. По лицето й още личат белезите", продължава да разказва Борисов.

Сред намерилите спасение в центъра е и Петър - бивш управител на Гребната база в Пловдив. Човек с прекрасно семейство и кариера. Преподавател по информатика и математика.

Реклама

"Бил е по-затворен като характер, интроверт. Усеща, че когато пие, става по-разговорлив и по-привлекателен. Увлича се в алкохола и става зависим. Така отключва деменция и психоза. Жена му го зарязва и той е принуден да се върне в родното село на родителите си", разказва Борисов и допълва: "Никой не е полагал грижи за него. Единствено брат му, който е оставял някакви суми в магазина и на кмета, за да се грижат за него, но и те не са имали възможност и така той се озова при мен."

В димитровградския център за временно настаняване е постъпил и бивш затворник. Лежал е главно за хулиганство и сбивания. Не понасял, когато някой му се подиграва, и го ступвал набързо. Така събрал около 20 години в зандана.

Апел за храна, лекарства и бельо отправят от дома

Огромна нужда от храна, лекарства, витамини и бельо имат в Центъра за временно настаняване. Чрез социалния патронаж на хората, настанени в него, се осигурява едно хранене на ден, което не е достатъчно.

"Имаме нужда най-вече от консерви, защото хората, които са при нас, са загубили навик да готвят. Трябват ни боксерки, чорапи, потници, тениски, пантофи", споделя управителят Борислав Борисов.

Хората имат право да останат в центъра само три месеца. През това време получават подслон, топлина и грижи. Щом влязат вътре, бездомниците се изкъпват, бръснат и получават чисти дрехи. Така стават нови хора с големи шансове за работа и нормален живот.

Всеки, който иска да подаде ръка на тези изпаднали в беда хора, може да изпрати провизии на адрес: Бул. "Г. С. Раковски" 107, Димитровград.

Реклама
Реклама
Реклама