Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10845047 www.bgdnes.bg

31-годишната Стела Николова: Гледам 50 кучета и 30 котки (ВИДЕО)

Повечето са страдали много - пребивани, стреляни, връзвани в гората. Разходите понякога надхвърлят 10 бона месечно

80 домашни любимци отглежда 31-годишна жена от София. Стела Николова се грижи за бездомни, изхвърлени или болни кучета и котки. Сама и със собствени средства тя е създала своеобразен приют, където подарява втори шанс за четириногите. Храни ги, пои ги, осигурява им медицински грижи и им дава цялата си любов.

Реклама

"Обичам животните още от дете и винаги съм имала много", започва с трогателния разказ пред "България Днес" Стела, която може да претендира за стопанката с най-голям брой домашни любимци у нас. Родена е в Троян, но от няколко години живее в столицата. Занимава се с маркетинг и реклама, а през по-голямата част от денонощието отделя вниманието си изцяло към своите четириноги приятели. Разчита единствено на помощта на сестра си Габриела, както и на доброволци. Никога не приема пари на ръка, а единствено доброволен труд или кучешка храна.

"В момента обгрижваме над 50 кучета в имот в софийското село Житен, както и 30 котки, които гледам вкъщи. Наскоро се преместихме, преди това приютът бе в Суходол. Разходите са различни всеки месец - зависи колко тежко болни животни сме поели. Най-големите разходи са за храна и клиники. В месеците, в които нямаме тежки случаи, разходите са около 5-6 хиляди лева. Но когато се стигне до ветеринарни клиники и операции, сумата става двойно по-голяма. В повечето случаи имаме нужда от помощ за храна и доброволци за разходки на кучетата, хранене и почистване. Когато имаме повече кучета в клиники, се налага и да търсим допълнителна финансова помощ за покриването на сметките", признава Стела. Младата жена разкрива, че интересът за осиновяване на кучета в България все още е твърде малък. За сметка на това тя успява да намери прекрасни домове за бездомните кучета в чужбина. А съдбите на някои от любимците й са покъртителни и са оцелели като по чудо от зли стопани.

"Надявам се искрено това да се промени и повече хора да осиновяват и спасяват животни в бъдеще. При нас идват кучета с различни истории и съдби. Лошо куче няма - има лоши хора. Когато ново животно дойде при нас, първо се стремим да го опознаем, да разберем, доколкото можем, с какъв характер е и от какво се страхува. След това преценяваме дали да го съберем с другите, или ще изисква повече време. Имат индивидуален характер и е нормално да се разбират с едните повече, отколкото с другите. Всяко едно куче, което сме прибрали, е минало през много болка и страдание. Стреляни са, пребивани и връзвани в гората, замервани с камъни, защото са болни и не са "красиви" и желани. Има изхвърлени бебета в кашони и още много тъжни истории", разказва Николова. Относно това дали намордниците трябва да бъдат задължителни за по-големите породи кучета, тя обяснява:

"Зли кучета няма! Ние хората сме отговорни и пряко виновни за това в какво ще се превърне животното ни. За съжаление не всяко куче е имало късмета да попадне на отговорен и добър стопанин. Поради тази причина смятам, че има кучета, които задължително трябва да са с намордник, когато са сред хора и други животинки", категорична е стопанката на най-много кучета в България. Тя дава идеи как може да бъде решен проблемът с бездомните кучета в София.

"За съжаление това е огромен проблем и безхаберието на хората го прави още по-труден за справяне. Ежедневно се сблъскваме с изхвърлени като ненужна вещ както малки, така и големи кучета. Трябва да станем по-отговорни към животните, за които се грижим. Кастрацията е първото нещо, на което трябва да се обърне внимание не само за бездомните, но за всички кучета. Второто нещо са законите за защита на животните и доколко отговорните органи на властта си изпълняват задълженията. Надявам се, че в близко бъдеще нещата ще се променят и ще имаме работещи закони, както и зоополиция", оптимист е Стела. Тя приветства решението на столична община да спре новогодишната заря, за да не се стресират домашните любимци.

"Да, определено одобрявам това. Тайно се надявах, че повече хора ще бъдат съпричастни с тази кауза, но за съжаление не се случи точно така. Ужасно много домашни и бездомни животинки пострадаха за поредна година от гърмежите", уточнява Стела Николова. Тя се съгласява да остави и телефонен номер за връзка с нея. Доброволци, които биха искали да помогнат с грижи за животните, да дарят храна или да осиновят домашен любимец, могат да се свържат със Стела на 0879 489 899.

Реклама
Реклама
Реклама