Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10861127 www.bgdnes.bg

Светещ кръст пази Черепишкия манастир

Християнският символ събира хора от цял свят и пази от беди

Петметров светещ кръст пази миряни от зли беди край един от най-красите Божии храмове - Черепишкия манастир!

"Кръстът събира хора от цял свят и е пътеводна светлина, показваща нашата християнска светиня в Искърското дефиле. Вярваме, че кръстът ще ни закриля и пази", сподели пред "България Днес" игуменът на обителта архимандрит Йоаникий.

Реклама

Християнският символ е изработен от ученици от Професионална гимназия "Велизар Пеев" - Своге, а осветлението е дарение от Красимир Стоянов от близкото село Игнатица. Кръсът е монтиран от набожни миряни от съседните села Игнатица и Зверино в памет на техния общ приятел Божидар Минов (1946-2020 г.), чиято е идеята за това богоугодно дело.

Петметровият метален кръст се намира до оброчен каменен знак, въздигнат през 1926 г. До него е поставен друг, по-малък кръст от ковано желязо.

Десетилетия наред, преди да се спомине преди десетина години, светинята е поддържана от ревностния християнин Иван(чо) Минов Тошев (1920-2010 г.) от Игнатица. Негова е заслугата за възстановяването на повечето старинни оброци в землището на планинското селище. След това за тях се грижи неговият син Божидар Минов, а след кончината му - неговите потомци, които и тази година дадоха традиционния курбан.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама