Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10872241 www.bgdnes.bg

Близки на благодетеля зоват: Канонизирайте дядо Добри за светец

4 години след кончината му стотици изпълниха храма в Байлово

Дядо Добри заслужава да бъде канонизиран за светец!

Около това мнение се обединиха най-близките хора на Добре Добрев, подпомагали святата му дейност да събира средства и да ги дарява за ремонт и строеж на църкви и манастири в цялата страна. Вчера се навършиха четири години от неговата кончина. Столетникът издъхна на 103 години.

"На 13 февруари почитаме дядо Добри. Всъщност тези от нас, с които е общувал и сме били съпричастни към делото му, сме запазили почитта си, уважението и преклонението завинаги, а не за определен ден. Скромен, будещ неразбиране у повечето хора и приеман като странник, нито за миг той не се разколеба да служи по своя си начин на църквата, така както той го усещаше и разбираше. Разговаряше малко, не даваше акъл и съвети, но всъщност всичко, което правеше, ни учеше да бъдем добри, да уважаваме всеки, да се обърнем повече към духовното и няма никакво значение какво притежаваме, а какво носим в сърцето си", сподели пред вестника Анелия Генова.

Реклама

Бившата кметица на община Горна Малина е сред малцината хора, които са в най-приближения кръг на Светеца от Байлово. Именно в сградата на общината дядо Добри носи грижливо събраните от милостиня пред храм-паметника "Св.Александър Невски" и храм "Свети Седмочисленици" в столицата пари, за да бъдат преброени и сортирани по номинал, така че да бъдат внесени в банката подредено и улеснено за служителите във финансовата институция. Откъдето след това - по желание и решение на Добре Добрев, се разпределят за най-нуждаещите се обители у нас.

"Независимо че църквата засега не казва нищо по темата, в съзнанието на хората той вече е канонизиран за светец", споделя още Генова.

Хубави спомени и до ден днешен пази и тогавашният кмет на Байлово Кирил Николов. Той също е категоричен, че покойният благодетел заслужава да бъде канонизиран.

"На много хора е помагал. Много рядко се срещат такива като него. Винаги се сещам как носеше дървета на рамо сам от гората. Спомням си и как всеки понеделник го карах с колата до община Горна Малина, където брояха парите. Стискаше ги, не искаше да ми ги даде да ги кача в колата. Милееше над тях. Тежаха толкова много стотинките, сякаш бяха злато", връща лентата назад Николов.

И продължава: "Гонеха го първите години от "Св. Александър Невски". Като станах кмет, му издадох служебна бележка от кметството, че парите отиват по предназначение за ремонт на църкви и манастири. Тогава от "Св. Александър Невски" приеха бележката, а дотогава го мислеха за просяк. Почнаха да го приемат в преддверието. Вижте какъв парадокс - след това се превърна в най-големия дарител на патриаршеската катедрала", разказа Кирил Николов пред "България Днес" малко след като запали свещичка в храма в Байлово за упокой на душата на благодетеля.

Реклама

Прекрасни спомени за дядо Добри пази и Вяра Вучкова. Кметицата на село Гара Елин Пелин е горда от добротворчеството на светеца от Байлово, който дарява над 18 000 лв. за строежа на храма в селото.

"Когато дойде до храма, който тогава бе на груб строеж, каза, че ще бъде много щастлив да го види завършен. Но си отиде и така и не се сбъдна мечтата му. След като дари тези средства, се отзоваха и много други хора, които дадоха средства и така нашият храм се построи и стана един от най-големите в Софийската епархия. Каквото и да се случи, дядо Добри вече е канонизиран в душата ми като светец", споделя пред вестника Вучкова.

Вчера бе отслужена архиерейска заупокойна света литургия. В нея молитвено участие взеха духовници от Софийската митрополия. На нея присъстваха дъщерята на дядо Добри Богдана и съпругът й Георги, които до последно се грижеха за Добре Добрев.

Преди 13 години той дари над 37 500 лв. на патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски", а средствата бяха използвани за златен и сребърен обков на Светия престол, покривки с бродерия и завеси на храма.

Реклама
Реклама
Реклама