Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11356501 www.bgdnes.bg

Тервел Пулев: С Кубрат не правим спаринги

Имам силите да победя Сергей Ковальов

Не съм мислил докога ще боксирам

Искаме допинг проба преди мача

17-ият професионален мач на Тервел Пулев (16 победи, 13 с нокаут) ще бъде ключов за неговата кариера. Той ще се изправи срещу 3-кратния световен шампион Сергей Ковальов (34 победи, 29 с нокаут, 4 загуби и 1 равен) на 14 май в Ингълууд, Калифорния. Двамата ще се бият в 10-рундов сблъсък от полутежка категория.

На същото шоу, което ще бъде излъчвано по стрийминг платформата FITE, ще се бие и Кубрат Пулев. Съперник на Кобрата ще бъде Джери Форест.

Реклама

Специално за „България днес“ и youtube канала „Спортната джунгла“ Тервел говори за предстоящото предизвикателство.

- Тервел, вече от месец сте в Лас Вегас. Успяхте ли да се адаптирате за предстоящата битка?

- Тук времето е като за лято. Постоянна жега и високи температури. Абсолютно адаптиран съм. Дори не го мисля. Хубаво е за един професионален спортист, ако може да следва режима и да е на спокойствие. Иначе по-трудно се получават нещата. Готвя се по един и същи начин, както в България. Няма значение дали съм в Германия или САЩ. Важното е да съм в лагерна обстановка. Работя с Ибн Кейсън. Той ми стоя в ъгъла за последните мачове в Пловдив и Танзания.

- Големият минус на подготовката в България е, че нямате равностойни спаринг партньори. С кой се готвите в САЩ?

- Има добри боксьори в България като Благой Найденов и Радослав Панталеев. В Щатите нивото на бокса е по-високо. Почти всеки човек някъде е тренирал. Навсякъде се намират спаринг партньори. Преди съм правил спаринги с Андрю Табити и Майкъл Хънтър. Всеки гледа да извлече полза от тренировка и да си свърши работата. Не толкова да покаже нещо на някой.

- Каква беше вашата реакция, когато ви предложиха мач със Сергей Ковальов и колко време ви отне, за да приемете предизвикателството?

Реклама

- Не ми отне много. Сравнително бързо отговорих и приех. За мен това е шанс. Хубава възможност да играя срещу толкова добър боксьор. Висока световна класа.

- Не сте играли 15 месеца от последния ви мач, няколко ваши срещи пропаднаха. Как се мотивирахте отново да започнете с подготовката?

- Не гледам на нещата като на крайна точка. За мен това е път. Често ме питат – каква ми е целта. Когато излезе определен мач, включваме се или организираме галавечер, ако няма двубои. Покрай коронавируса искахме да направим нещо в България, но беше по-трудно от гледна точка на мерките. Изведнъж хората спряха да общуват. Стояха си в къщите. Но това са фактите за последните две години.

- Сергей Ковальов е прочел във вашия поглед, че сте били притеснен. На мен ми изглеждахте по-скоро недоспал?

- Кацнах няколко часа преди пресконференцията. Не съм спал в легло. Пътувах. Може и да съм бил уморен.

- Как мина самото медийно събитие. За пръв път ще бъдете в основен мач, а брат ви Кубрат ще ви подгрява?

- Няма нищо специално. Екипът е професионално подготвен. Не им е първо събитие. Всичко отлично върви. Много приятелски. Нормални са срещите с противниците. Всеки казва по няколко думи. Какво възнамерява да направи. Нищо по-особено. Брат ми е шегаджия. Бъзика се. Което е добре, защото така ни минава ежедневието. На тренировка, когато е много трудно, чрез майтапа минава по-лесно. Има шеги, но ги приемам позитивно.

- С брат ви сте избягвали да правите спаринги в миналото, защото става доста напрегнато. Сега помагате ли си в залата или гледате да не се засичате на ринга?

- Ние сме различни категории. Не сме си полезни. Познаваме си много добре стиловете. Докато мигнеш, знаеш какво минава в главата на човека срещу теб. А това обезсмисля спаринга.

- Какво мислите за стила на Сергей Ковальов?

- Много добър боксьор. Казах го на пресконференцията. Да не би това да си е помислил,че съм леко притеснен. Споделих, че ще се бия с боксьор от световна класа. Той така ме погледна, сигурно си каза, че съм притеснен. Ковальов е добър. Мога да кажа хубави неща. Уважавам го като състезател и боксьор. Имам респект. Мисля, че той също подхожда по същия начин. Играл е два пъти повече от мен професионален бокс.

- Кои са най-силните му характеристики в играта?

- Типичен руски боксьор от съветската школа. От американския престой не се е повлиял. Прилича все още на боксьор с аматьорски стил. В такива рамки се движи.

- Ще има ли проблем с качването на категориите? Вие сте минали по този път в олимпийския бокс?

- Тогава пораствах. Имах нужда естествено да качвам килограмите. В такъв момент, ако сваляш, не е добре. Дори не ми е приятно да качвам много килограми, когато съм повече от нормалното тегло. Противникът каза в интервюто за теб, че нормалното му тегло е 90-91 кг.

- С него сте набори. Играли сте и двамата с друга руска звезда Артур Бетербиев. Засичали ли сте се с Ковальов по състезания?

- Не, не си го спомням. Руският национален отбор е доста разширен. Имат няколко тима. Не е като в България, където има един и в определени категории нямаме представител. Дори и да си на лагер в Русия, може и да не се запознаеш със състезателите?

- Очаквате ли голяма подкрепа от българи в САЩ?

- Ние живеем тук в Лас Вегас. Познаваме голяма част от българската общност. Виждаме ги. Знаят за този мач. На миналата среща в Калифорния дойдоха почти всички българи от Вегас и Ел Ей. Те се събират и комуникират. Знаят за мача. Благодарен съм им, че ниподкрепят. Чувстваме се отговорни с брат ми да се представим добре.

- Колко трябва да надградите от досегашното ниво, за да сте конкурентен и да имате предимство?

- В професионалния бокс понякога може да дойде линейка за единия от състезателите. Трябва здрави тренировки за всеки мач. Без значение дали е Ковальов или някой друг. Миг подценяване и нещата отиват в друга плоскост. Още не мисля за титлата. Благодарен съм, че ми предложиха тази среща. Има хиляди, да не кажа милиони боксьори, които можеха да са на мое място.

- Как виждате развитието на мача?

- Не мога да си правя планове. Може да протече по различен начин. Съперникът има мнение по въпроса. Надявам се да победя. Смятам, че имам силите и възможностите.

- Ще има ли допинг контрол в срещата, защото миналата година Ковальов даде положителна проба?

- Няма заложена такъв. Казахме, че искаме подобна проба. Да бъдем подложени и аз и той. Защото Ковальов вече е бил хващан. Очакваме да има действия от страна на организаторите. Мачът наближава. Не знам дали имат интерес като организатори. Ще е хубаво да ни проверят.

- Защо се смени съперникът на вашия брат Кубрат Пулев? Трябваше да се бие с руснака Андрей Федосов, но ще играе с американеца Джери Форест?

- Не знам какви са причините. В Русия се водят военни операции. Гледахме Джери Форест. Коментирахме го и не е за подценяване. Обърна един мач с китаеца Жан. Вървеше мачът за китаеца в първите рундове. После стана друго. Опитен американски боксьор. Може да очакваме изненади. Кубрат трябва да е добре подготвен и натрениран. Да направи спарингите. Той върви добре. С Багата си помагат, защото Благой Иванов е обратен гард. Полезни са си. Багата ще играе на 7, а ние на 14 май.

- Кога усетихте, че боксът ще бъде вашето призвание?

- Не мога да кажа, че има такъв момент. В един момент го усещаш. Не ти тежи трудът, който полагаш ежедневно. Искаш да се развиеш и реализираш. Тогава тези аргументи вземат връх. Олимпиадата е най-голямото спортно събитие на планетата. Това е мечта за всеки спортист. Ние също сме мечтали. Квалификационните турнири са с труден правилник. Често го променят. На олимпиадата в Лондон много по-тежко ми беше да спечеля квалификацията в Трабзон и да победя в четири мача. Беше останало едно място за зона Европа. Трябваше да стана първи. Имаше държави като Великобритания, Турция, Хърватия, които трябваше да преодолея. Беше изравнено. Водех борба с всеки. Няма да забравя, че имах проблеми с килограмите. Бяхме в една стая с Александър Александров. Той също много страдаше. Имаше един прозрачен стъклен кантар. Когато влезе треньор или доктор, не го виждаха и го ритаха. Александров се изнервяше, защото беше станал като скелет. В тези времена показваш духа. Тялото може да преодолее всичко. Ако нямаш дух, няма как да минеш през тези трудности. Спомням си с умиление за тези неща, защото там са истинските мигове. Квалификациите, борбата, целият олимпийски цикъл. Да се представяш добре на всички турнири. Съперниците, съдиите и президентите на федерациите да знаят, че си се заявил за олимпиадата.

- Имахте и проблеми с финансите от федерацията в онези години. Колко по-трудно беше тогава?

- Когато някой си играе с твоето възнаграждение, си играе с цялото ти ежедневие. Зависим си. Искаш да се развиваш в тази среда, а някои хора нямат планове за теб. Започват разправии и напрежение. Имаше боричкания, но всичко това е било само за добро. Ние да се докажем като състезатели. Да покажем, че имаме място в националния отбор и да си заслужим заплатата.

- В подобни моменти колко близко сте били да хвърлите ръкавиците?

- Имало е такива моменти. Имам претенции, че ставам и за друго, не само за бокс. Завършвам докторантура в НСА. Нашият спорт е един от най-трудните, защото в правилника е утвърдено, че противникът може да те нарани. Във футбола световно известна звезда като Неймар симулира и изпросва картон за съперника. Какво виждат децата в това? Той ги стимулира да са симуланти. Да не засегна някой. Имам респект към футбола и волейбола. Брат ми често говори по тази тема. Накрая заключва, че всичко е любов.

- Всичко е любов, но преди време Кубрат също вдигаше стачки в националния отбор?

- Зависи от гледната точка. Като видях как Кубрат на 40 години стана преди закуска да направи бърза физзарядка. Гледам го и си казвам – той е истински професионалист. Това, което говори е така. Не само на думи, но и на дела.

- Докога смятате да боксирате?

- Имам доста добро дълголетие. Не съм мислил докога. Вероятно ще се занимавам пак с нещо, свързано с бокса. Може и с право. Интересно ми е също. Не съм си поставял ограничения. Ако се чувствам добре, ще се боксирам. Ако не, с гордост ще окача ръкавиците. Нямам крайна точка, в което да кажа – това е моето пътуване в света на бокса.

Реклама
Реклама
Реклама