Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11510151 www.bgdnes.bg

Стръвница изяде 15 крави, нападна човек

В сърцето на Родопите!

Драска по вратите, влиза през прозорците

Глозга кон, разтуря седем кошера

Мечка нападна и изяде 15 крави и телета в сърцето на Родопите! Малко преди това е нападнала и човек, който се е спасил на косъм, с множество рани.
Стръвницата се е активирала най-вече около селата Кошница, Турян, Черешово, Ухловица и Могилица. Местните стопани са се видели в чудо, още повече след като баба Меца изяжда и добре охранен кон.
За проблема алармира собственикът на убитите и хапнати от мецана крави и телета Радослав Даритков. Родопчанинът успява да заснеме една от малкото оцелели крави, която ражда теленце малко преди да бъде нападната от мечката. С последни сили смелата крава се бори за своя живот и този на отрочето си и накрая успява с цената на множество рани да прогони стръвницата.
Даритков търси обезщетение от държавата за убитите животни. "За какво плащам на тая държава по 500 000 лв. данъци на година? Да съм аргатин ли? Защо аз трябва да се пазя, а държавата не пази мен", негодува Радослав.
Стръвницата се събужда наскоро и гладът я кара да напада, казва пред "България Днес" кметът на Могилица и още 12 прилежащи села Милко Кисьов.


"Електропастирите не помагат. Без значение дали те са с две, или пет жици - като реши мечката да яде, не може нищо да я спре. Неотдавна нападна 60-годишен мъж, който едва оцеля с множество наранявания", сподели още той.
Доскоро баба Меца спокойно се разхождала нощно време в центъра на Могилица край прочутите Агушеви конаци. Спокойно навестявала селскостопанските обори в търсене на поредната овца за вечеря, след което се отбивала до някоя къща. Драскала по вратите, а в някои от тях дори се промъквала през прозорците, взимайки си каквото пожелае.
"Дори при един случай мечката беше заровила овца в градината на една от къщите, на 2-3 метра от вратата. Така правят стръвниците по принцип - да престои 2-3 дни убитото животно и пак се връщат да го ядат", добавя кметът.
Десетки пъти местните сигнализирали институциите, но те си прехвърляли топката.


"Мечките явно са по-защитени от хората. След като искат да има толкова мечки, да си ги събират и да ги отглеждат. Хората не са виновни, че да живеят в постоянен страх. Природозащитниците надават вой, но ако им дойде до главата, запяват друга песен", споделя още Кисьов.
Наред с това мецана нападнала и унищожила седем кошера на Карамфил Хаджийски в близкото село Киселчово.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама