Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11524785 www.bgdnes.bg

29 БГ фирми замесени в измами за 69 млн. евро

Италианци използват фиктивни дружества в България, бягат от данъци и запори

8 предприемачи в сферата на туризма, хотелиерството и търговията са под ударите на закона у нас

Реклама

29 фирми в България, замесени в измами на стойност 69 милиона евро, бяха уличени от италианските власти. Финансовата гвардия от град Беневенто, област Кампания, разби нелегална организация, чрез която е извършвана финансовата измама с цел укриване на данъци и предотвратяване на запори.

Финансовата схема ставала чрез фиктивни фирми в България, най-вече в Пловдив и София, където италиански компании изнесли дейността и активите си с цел да не плащат данъци на Апенините. Освен укриването на данъци чуждите фирми имали и друга цел, а именно да не позволят на властите в Италия да запорират имуществото им, тъй като били във фактически фалит.

Според прокурора на Беневенто Алдо Поликастро властите успели да достигнат до мрежа от физически и юридически лица, които били в обкръжението на известен адвокат и синовете му. Именно те организирали изнасянето на дейността на италианските фирми в България, предлагайки им консултантските си услуги.

Властите от Неапол и Беневенто са издали заповеди, които към момента само забраняват упражняването на професионална дейност на осем души в Милано, Неапол, Козенца, Варезе, Авелино, София и Пловдив. Всичките погнати за сложната измамна схема са били предприемачи в сферата на туризма, хотелиерството и продажбата на хранителни продукти. Запорирани са хотел в Беневенто, фирмено имущество, два апартамента, както и пари на обща стойност 11 млн. евро. Те принадлежат на 26 души, които в момента се разследват. Замразени са и квотите им в български фирми, използвани за нелегалните операции.

Според обвинението те са насърчавали, организирали и управлявали процъфтяващ "консултантски бизнес" за прехвърляне на пари на българска територия, по-специално в градовете София и Пловдив, за да ги освободят от данъци и да се предпазят от запорирането на парите им заради фалит.

Реклама

Разследването е започнало през февруари 2019 г., след като наяве излезли данъчни нередности при проверката на хотелска структура в Беневенто. Тя се управлявала от фамилна групировка, включваща баща адвокат и двамата му синове. В резултат на това били разследвани фирмените операции, банковите операции и връзките на въпросната компания с 34 италиански и 29 български фирми.

Предстои италианското разследване да продължи и да бъде сигнализирано на българските власти за заподозрените лица на наша територия. Към момента няма информация кои са замесените българи във финансовата схема.

Каре: Европол разби финансова схема преди 2 г.

Голяма престъпна мрежа, занимаваща се с измами, пране на пари и социално инженерство, беше разбита в рамките на международно разследване през 2020 г. Тогава Европол и Евроджъст подкрепиха разследването, в което участваха правоприлагащи и съдебни органи от България, Австрия, Германия и Сърбия.

Органите на реда от България и Сърбия извършиха 11 обиска на къщи и арестуваха 9 лица - 4 в България и 5 в Сърбия. Двама от лидерите на престъпната мрежа бяха арестувани в София. Конфискуванията бяха пет имота в Сърбия, 2,5 милиона евро от банкова сметка в Германия, електронно оборудване и други материали, заковаващи измамниците. Освен това под наблюдение бяха поставени 30 други банкови сметки.

Заподозрените схемаджии, за които се смята, че са членове на голяма престъпна мрежа, предлагаха фалшиви инвестиции в продукти за търговия като бинарни опции и договори за разлики (CFD) в платформи за онлайн търговия. В световен мащаб загубите бяха изчислени на около 80 милиона евро. Само в Австрия се смята, че 850 жертви са загубили около 2,2 милиона евро в измамата. Стотици жертви са претърпели щети за около 10 милиона евро в Германия.

Реклама
Реклама
Реклама