Певицата Стефка Берова на 80 г.: Ванга ме посъветва да се разведа с Данчо Марчинков

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Певицата Стефка Берова на 80 г.: Ванга ме посъветва да се разведа с Данчо Марчинков

Той не е голямата ми любов, друг музикант е, който почина

Коя е тя

Известната на поколение българи Стефка Берова е завършила НАТФИЗ и е започнала кариерата си като актриса на театралната сцена. Участва и в някои от най-популярните родни филми, като "Време разделно", "Вилна зона" и "На всеки километър". Стефка завършва и първия випуск на Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Ирина Чмихова. Дуетът с Йордан Марчинков ги прави едни от най-харесваните родни изпълнители. През 1975 година песента им "Семеен спомен за Поморие" печели втора награда на конкурса "Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора" и се превръща в тяхна визитна картичка. След раздялата на дуета през 1990 г. Стефка Берова продължава да работи самостоятелно, като издава и албум с македонски песни. В момента живее в Италия при дъщеря си Косара и внука Максим.

- Честита годишнина! 80 години не са малко, не са и много, г-жо Берова!

- Оо, благодаря. Не съм била тъпана за 80 години, защото, както се казва, не чакам вече принца на белия кон, но пък и се случват чудеса в този живот (смее се). След пандемията вече нещата си тръгват по стария път, но не мога да не си призная, че много се притесних през тези две години. Сега пък и с тази война, пак не е много розово положението. В България смятам да се върна в началото на август, пак ще правим концерти с моите колеги, основно Варна и Бургас, в София ни е много скъпо.

- Имаме нов министър на културата, знаете ли го?

- Разбира се. Много искам, като се прибера, да се видя с това момче и да му кажа: "Ей, бебе, много си симпатичен, но направи така, че ние от естрадата да не се срамуваме нито от пенсиите, нито от това, че няма къде концерти да изнасяме. Ето сега безбожни са наемите в тези зали, как да пеем, ако не направим т.нар. "колаборация" - да се изсипем всички певци. Аз единствения концерт, който правих самостоятелно в НДК, куп пари дадох за него.

- Не сте забравена, наскоро и Александър Сано ви имитира в "Като две капки вода". Хареса ли ви?

- Неее, не ме имитира мен добре, една обрулена жена бях там, иначе съм по-хубава. Вярно, че си спомнят песните ми, да, да има памет трябва. Знам и че Фънки, това хубаво момче като жури, е казал прекрасни думи за мен. Ние пет години сме били рамо до рамо на концерти с него, свирил е в група "Сезони".

- Казвате, че заради политиците напуснахте страната, не съжалявате ли?

- Аз не съм невъзвращенец. Идвам си всяко лято, сега съм се отдала на внучето. Но да, първоначално се пенсионирах след 1989 г. с пенсия от 46 лв. После с болестта диабет ми се увеличи на 190 лв. Как да докажеш на държавата, че си работил толкова години за нея? Как? Когато правихме концертите, ние сме си плащали данъци. Не можеш да получиш хонорар, без да ти удържат към държавата, към "Концертна дирекция" и към мястото, на което отиваш на турне. И накрая къде изчезнаха тези документи? Едната част изгоряла, а другата наводнена! И сега трябва един на друг да си доказваме, че сме работили заедно, за да докажем на държавата, че нещо сме правили в онзи период. И заради това реших, че няма да остана тук сама. Ако не е дъщеря ми Косара, не знам как ще се справя.

- А на сцената като актриса качва ли ви се, повече от 20 години не сте стъпвала в театър.

- Ами да, заобикалях театъра. За съжаление, все идвам лятото, когато театрите почиват. Иначе играх в пернишкия театър. Последно там бях Малама от Страшимиров. Но много трудно научих репликите, понеже бяха на старобългарски. Иначе така ми се играе във филм, в киното.

- Пословична е волята ви - сваляте 14 кг за ролята на Фата Моргана в "Любовта на трите портокала".

- Ооо, да, режисьорът Титов искаше това да се случи. И остана като гръмнат, когато му се представих в новата си форма. За съжаление, снимах само първата серия, после директорът на Народния театър не ме пусна в Русия, където се снимаха другите части. Била съм му много нужна тук.

- Сега от позицията на годините смятате ли, че си струваше цената да загубите семейството си?

- Аз не съм самотен човек, деен съм. Но хората, които аз обичам, не са около мен. Майка и татко си отидоха самички, дъщеря ми израсна почти без мен, ето сега си хвана пътя. А аз толкова пъти си мислих, че детето ми пее фалшиво. Все бях уморена да чуя, че има талант. Чак после го разбрах, когато ми го казаха познавачите в бранша.

- А Йордан Марчинков голямата ви любов ли беше?

- Не. Голямата ми любов беше един човек, който почина. Той беше музикант, но замина в Америка. Аз съм си влюбчива - един мъж може да харесам, дори да е грозен, беден, но трябва да е талантлив в работата си. Ако разбера, че си талантлив - твоя съм. Аз се влюбвам лесно, но истината е, че съм се влюбвала само 4-5 пъти. С Данчо си останахме в добри отношения. Той също има друго семейство.

- Напоследък с войната в Украйна много хора говорят за великите си родове. Вашият също е такъв, нали?

- Какво да кажа, Христо Ботев е великолепен - смел, горд, малко чапъшът, но е идеален. Братята Евлоги и Христо Георгиеви - умни, богати хора, но аз не съм искала нищо от наследството им, нито пък ми е минало през ума. Искам да спомена и прадядо ми, който е бил гарибалдиец, но идва и открива първата аптека в Карловска околия. Имам и дядо - Стефан, неговият син, който е бил ротен в Балканската война. Тогава на един баир - Дедеагач, турците ги гонели, нашите се отбранявали, но били много по-малко и ротата се топяла. Дядо вижда това и им казва - бягайте в гората, защото там ще могат да се спасят. Другарите му викали да тръгва с тях, но той - не, аз ще ви пазя, а като стигнали гората, те погледнали нагоре и го виждат набучен на щиковете на пушките на турците. Настръхвам, много се гордея с неговата смела постъпка, а е имал млада булка с три деца вкъщи. Такъв е моят род! Аз съм същата. Ако бях млада, ама и сега, бих защитила родината си при война. Гордея се с моя род. На бюрото ми в България винаги стои томчето с 28 стихотворения на Ботев.

- Срещали сте се и с баба Ванга.

- Ооо, да, велик човек е тя. Отидохме с Косара при нея. Тя ми каза, че по-добре и за двамата с Данчо Марчинков да се разведем. Освен това сподели с мен, че ще почине човек от рода ми. Много ме заболя. И толкова много плаках. Така и стана. Има енергия да ви кажа, паралелни светове ли са, какво, ето случи ми се и това. Ванга беше една-единствена, няма друга като нея.

Познавала ми е много неща, за които никога не съм говорила и няма да говоря. Друго нещо от разговора с нея беше, че един ден ще пея с дъщеря си, а тя тогава беше още много малка и аз бях като изумена, викам - как така ще пеем заедно с Косарка. Минаха години и се оказа, че и затова е била права. Изключителна жена. Веднъж се случи да отидем при нея цяла група артисти. Бяхме заедно с Латинка Петрова - Лудото Ленче, много интелигентна актриса с чувство за хумор, и леля Ванга дойде, седна между нас и Латинка ми вика - хайде ма, Стефо, и започна да пее, а аз запях втори глас. Ванга обичаше да й пеят. След време, като имахме концерт в Петрич, я поканих и тя дойде. Зарадва ме.

Мария Игнатова кара 15 години една кола

Мария Игнатова кара 15 години една кола

Най-дългата връзка на Мария Игнатова е с... колата й. Блондинката е неразделна вече 15 години с малкия си автомобил. Бившата на Рачков обгрижва всички нужди на возилото. И не смята скоро да го сменя, защото й върши идеална работа, особено за пътувания из столицата. Колата е малка, минава навсякъде и се паркира лесно

Мадам Мулти слуша Рики Мартин от първите редове

Мадам Мулти слуша Рики Мартин от първите редове

В яркочервена рокля в Кан се появи и Дарина Павлова. Мадам Мулти присъства на една от галавечерите по време на фестивала. Тя имаше възможността да слуша Рики Мартин от първите редове по време на специалното му участие. След латиноиконата на сцената се качи и Кристина Агилера, която отново зашемети публиката с таланта си

Писателят Георги Господинов е специален гост на фестивал в Италия

Писателят Георги Господинов е специален гост на фестивал в Италия

Георги Господинов е специален гост на Библейския фестивал във Виченца, Италия, става ясно от програмата на форума, съобщи БТА. Българският писател, който е лауреат на престижната италианска литературна награда "Стрега" за 2021 г., влиза в диалог за концепцията за времето с теолога Курт Апел, преподавател по фундаментална теология и философия на

Шопската салата удари 18 лв.

Шопската салата удари 18 лв.

Първите плажуващи са вече по пясъчната ивица на родните плажове, а цените, които ги посрещат по морето, са значително по-високи от миналия сезон. Най-предпочитаната салата - шопската, започва от 12 лева в Ахелой и Равда, а в Несебър достига до 18 лева. В един от най-луксозните ресторанти в Свети Влас пък зелена салата с крутони и шунка достига 35

Най-четени

ПЕВЕЦ НА СЛАВИ С РАЗЛИЧНИ ЧОРАПИ

ПЕВЕЦ НА СЛАВИ С РАЗЛИЧНИ ЧОРАПИ

Певецът Владо Димов явно харесва разнообразието и колорита в облеклото. "България Днес" засече изпълнителя, който се нареди сред финалистите в музикалния формат "Аз пея в "Ку-ку бенд" на "Шоуто на Слави", да крачи край Народния театър "Иван Вазов" с... различни чорапи. Докато единият бе син на цветни райета, другият бе червен

Кристина Димитрова с жълти подметки

Кристина Димитрова с жълти подметки

Кристина Димитрова показа уникален стил, видяха неотразимите папараци на "България Днес". Певицата на "Детски спомен" омая хората с оригинални обувки с жълти подметки. Те идеално се вписаха с русата й коса и жълтото портмоне, което държеше в ръка. Снимка: България

Президентската щерка Дарина с бинтована ръка

Президентската щерка Дарина с бинтована ръка

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Сара на Папи Ханс в скута на друг

Сара на Папи Ханс в скута на друг

В скута на друг мъж полегна красивата Сара Драгулева. Зоркото око на "България Днес" улови актрисата от "Братя" положила глава върху краката на млад и непознат на широката общественост мъж насред централната столична улица "Г.С. Раковски". Изгората на Папи Ханс не се посвени освен да легне на бедрата на своя познат пред входа на НАТФИЗ

Бриго Аспарухов разузнава периметъра

Бриго Аспарухов разузнава периметъра

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България

Димитър Маргаритов лови лимон

Димитър Маргаритов лови лимон

Когато животът ти поднесе лимон, направи си лимонада! Тази сентенция приема буквално защитникът на потребителите Димитър Маргаритов. Шефът на КЗП не пропусна да пробва всичко, което бе поръчал в заведението, в което се видя със своя позната. След като си изпи до дъно водата, Маргаритов проведе битка да извади лимона от чашата

Скандалната Ариа пали война в чалгата

Скандалната Ариа пали война в чалгата

Заради друг мъж Гаджето на Йомов: Обичам да възседна мъжа с гръб и да разтворя краката си на шпагат Иван АРНАУДОВ Скандалната попфолк певица Ариа, която бе разпитвана за стрелбата на Околовръстното, е във война със своята колежка Преслава, научи "България Днес". Причина за това е любовен триъгълник

Топкулинарят Иван Звездев: 7 години чакам разрешение да отворя ресторант

Топкулинарят Иван Звездев: 7 години чакам разрешение да отворя ресторант

Българският елит набляга на елементарни яденета, твърди известният готвач Кой е той Иван Звездев е роден през 1975 г. в Павликени. Като дете заедно със своята сестра Боряна е приет под опеката на известния български цирков артист Александър Балкански и обикаля света с неговия цирк. В средата на 90-те напуска България и заминава за Аржентина

КАМЕН ВО И ЦЕЦО ТОТОТО НА ДРУЖЕСКА ЗАСЕЧКА

КАМЕН ВО И ЦЕЦО ТОТОТО НА ДРУЖЕСКА ЗАСЕЧКА

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Грийлиш пак шава, този път с туркиня

Грийлиш пак шава, този път с туркиня

Звездата на "Манчестър Сити" Джак Грийлиш пак беше хванат в крачка. Футболистът, който изневери на годеницата си Саша Атууд с няколко риалити звезди, сега задява друга. Грийлиш беше уловен да харесва снимки на турската инфлуенсърка Екин-Су Кюлджюлоглу. Тя е сред мадамите, които най-вероятно ще участват в новото издание на риалитито "Островът на

Най-коментирани

Мария Игнатова кара 15 години една кола

Мария Игнатова кара 15 години една кола

Най-дългата връзка на Мария Игнатова е с... колата й. Блондинката е неразделна вече 15 години с малкия си автомобил. Бившата на Рачков обгрижва всички нужди на возилото. И не смята скоро да го сменя, защото й върши идеална работа, особено за пътувания из столицата. Колата е малка, минава навсякъде и се паркира лесно

Мадам Мулти слуша Рики Мартин от първите редове

Мадам Мулти слуша Рики Мартин от първите редове

В яркочервена рокля в Кан се появи и Дарина Павлова. Мадам Мулти присъства на една от галавечерите по време на фестивала. Тя имаше възможността да слуша Рики Мартин от първите редове по време на специалното му участие. След латиноиконата на сцената се качи и Кристина Агилера, която отново зашемети публиката с таланта си

Писателят Георги Господинов е специален гост на фестивал в Италия

Писателят Георги Господинов е специален гост на фестивал в Италия

Георги Господинов е специален гост на Библейския фестивал във Виченца, Италия, става ясно от програмата на форума, съобщи БТА. Българският писател, който е лауреат на престижната италианска литературна награда "Стрега" за 2021 г., влиза в диалог за концепцията за времето с теолога Курт Апел, преподавател по фундаментална теология и философия на

Шопската салата удари 18 лв.

Шопската салата удари 18 лв.

Първите плажуващи са вече по пясъчната ивица на родните плажове, а цените, които ги посрещат по морето, са значително по-високи от миналия сезон. Най-предпочитаната салата - шопската, започва от 12 лева в Ахелой и Равда, а в Несебър достига до 18 лева. В един от най-луксозните ресторанти в Свети Влас пък зелена салата с крутони и шунка достига 35

Ивет Горанова втора в Европа

Ивет Горанова втора в Европа

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели сребърен медал в категория до 55 кг "кумите" на 57-о Европейско първенство по олимпийско карате за мъже и жени в Газиантеп (Турция). Българката, която постигна четири победи по пътя си до спора за титлата, загуби на финала от олимпийската вицешампионка Анжелика Терлюга от Украйна с 3:11

Пленен наш капитан се прибра у дома

Пленен наш капитан се прибра у дома

Капитан Димитър Бурлаков, който беше пленен от руските военни, а впоследствие разменен, вече си е в България. Бесарабският българин и брат на бившата шефка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова оцеля по чудо, след като хеликоптер МИ-8 на украинската армия беше свален при ракетни удари над Мариупол

Ветерани носят Бойко на ръце

Ветерани носят Бойко на ръце

Футболни аматьори вдигнаха Бойко Борисов на ръце от щастие. Радостта дойде, след като отборът "Витоша" Бистрица стана шампион на България за ветерани, и то за шести пореден път след победа с 4:2 над "Локомотив" Пловдив. Бившият премиер участва през всичките 80 минути. След като цял мач игра като крило и халф

Таня Боева и Стивън от "Метрополис" на една сцена

Таня Боева и Стивън от "Метрополис" на една сцена

Над 400 изпълнители излизат на фестивал в столицата Фолкаджийката Таня Боева и култовият диджей Стивън от популярното движение за електронна музика "Метрополис" излизат на сцената на голям фестивал в столичния „Младост“. Той ще се проведе от 3 до 5 юни в парка в „Младост 3“, точно срещу сградата на районната администрация

Нора Недкова се пуска с Ева Лонгория

Нора Недкова се пуска с Ева Лонгория

На фестивала в Кан Отчаяната съпруга склони да се снима с плеймейтката Българка блесна на кинофестивала в Кан. Плеймейтката Нора Недкова успя да се намърда сред най-популярните холивудски знаменитости и други ВИП личности, сред които куп футболисти, музиканти и творци. Родната красавица е редовен гост на един най-престижните кинофоруми в света

20 бона обезщетение получава незаконно обвинен адвокат

20 бона обезщетение получава незаконно обвинен адвокат

5-годишното дело съсипва кариера Снежина Спасова осъди прокуратурата, след като беше оправдана за участие в продажба на бебета Адвокат Снежина Спасова, която бе неправомерно обвинена в участие в престъпна група, занимаваща се с продажба на бебета, и впоследствие оправдана, осъди прокуратурата за 20 хилядарки

Ивет Горанова втора в Европа

Ивет Горанова втора в Европа

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели сребърен медал в категория до 55 кг "кумите" на 57-о Европейско първенство по олимпийско карате за мъже и жени в Газиантеп (Турция). Българката, която постигна четири победи по пътя си до спора за титлата, загуби на финала от олимпийската вицешампионка Анжелика Терлюга от Украйна с 3:11

Президентската щерка Дарина с бинтована ръка

Президентската щерка Дарина с бинтована ръка

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

КАМЕН ВО И ЦЕЦО ТОТОТО НА ДРУЖЕСКА ЗАСЕЧКА

КАМЕН ВО И ЦЕЦО ТОТОТО НА ДРУЖЕСКА ЗАСЕЧКА

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Съдят Шакира в Испания за данъчна измама с $14,5 млн.

Съдят Шакира в Испания за данъчна измама с $14,5 млн.

Колумбийската суперзвезда Шакира e заплашена от съдебен процес в Испания за данъчни измами, след като съд в Барселона отхвърли жалбата на певицата срещу повдигнатите от прокуратурата шест обвинения за укриване на данъци, предаде АФП. Прокурорите обвиняват 45-годишната изпълнителка на "Hips don't Lie", че е измамила испанската данъчна служба с 14

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Прокурор: Възможно е изчезналият специалист по криптовалута да е отвлечен

Има съмнения, че изчезналият специалист по криптовалута Александър Алтънбашев е отвлечен, потвърди прокурорът от СГП Христо Кръстев. В тази посока са усилията по засичането на данните от телефона му, стана ясно от думите на обвинителя пред bTV.  Основната версия за случилото се е свързана именно с търговската дейност по повод покупка и продажба на

Бриго Аспарухов разузнава периметъра

Бриго Аспарухов разузнава периметъра

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България

Сара на Папи Ханс в скута на друг

Сара на Папи Ханс в скута на друг

В скута на друг мъж полегна красивата Сара Драгулева. Зоркото око на "България Днес" улови актрисата от "Братя" положила глава върху краката на млад и непознат на широката общественост мъж насред централната столична улица "Г.С. Раковски". Изгората на Папи Ханс не се посвени освен да легне на бедрата на своя познат пред входа на НАТФИЗ

Григор Димитров победи Борна Чорич и се класира за трети кръг на "Ролан Гарос"

Григор Димитров победи Борна Чорич и се класира за трети кръг на "Ролан Гарос"

Григор Димитров продължава с победите на "Ролан Гарос". Откритото на Франция не е най-успешният турнир от "Големият шлем" за българската звезда в тениса, но вече 2 мача бившият номер 3 в света показва страхотната си класа. Димитров отнесе 6:0, 6:4, 6:3 Борна Чорич. Хърватинът в момента е 279-и в ранглистата

Димитър Маргаритов лови лимон

Димитър Маргаритов лови лимон

Когато животът ти поднесе лимон, направи си лимонада! Тази сентенция приема буквално защитникът на потребителите Димитър Маргаритов. Шефът на КЗП не пропусна да пробва всичко, което бе поръчал в заведението, в което се видя със своя позната. След като си изпи до дъно водата, Маргаритов проведе битка да извади лимона от чашата

От години задържаният за труповете се занимавал с незаконни погребения, признал за над 50

От години задържаният за труповете се занимавал с незаконни погребения, признал за над 50

От няколко години задържаният за откритите 7 трупа край София се занимавал с незаконни погребения. Това признал самият той при ареста и посочил, че са над 50 случаите, при които е заравял починали възрастни хора от столични хосписи. С постановление на прокуратурата той остава в ареста за 72 часа. Повдигнато му е и обвинение по чл. 209 от НК