Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11557730 www.bgdnes.bg

Актрисата Деси Тенекеджиева: Ще спечелим от влизането в еврозоната

Актьори и интелектуалци категорични, че ще имаме полза от въвеждането на европейската валута

Новината, съобщена от премиера Кирил Петков, че България влиза през 2023-а в еврозоната, разбуни духовете във филмовата гилдия. Известната актриса, меценатка и продуцентка Деси Тенекеджиева от години живее в Лондон, познава отлично европейските финансови практики в културата и затова дава трезва преценка на плюсовете и минусите за БГ кино индустрията, когато левът мине в архив.

Реклама

"Икономическата ситуация в България, а и в света е много тежка, особено след войната в Украйна. От тази гледна точка, ако бяхме влезли в еврозоната преди време, преходът щеше да е по-лесен, а сега ще е трудно за обикновения човек", коментира за "България Днес" вдовицата на култовия режисьор Стоян Камбарев.

"Ние бяхме стабилна държава, защото дълго време левът беше вързан за еврото. Всички правителства от годините на прехода успяха да постигнат тази стабилност", подчерта актрисата.

Тя направи уговорката, че не знае дали "следващата година е точният момент за влизането на България в еврозоната", но по нейно мнение, "ако ние сме част от Европа, а ние сме, това трябва да се случи".

"Ние трябва да свикнем с мисълта, че рано или късно това е неизбежно", обобщи Деси Тенекеджиева.

За нейния колега Ивайло Захариев влизането на България в еврозоната е "път за отварянето на страната ни към света".

"Ние имаме много добри творци, чудесни истории, които можем да разкажем на света, но за съжаление, те не успяват да стигнат до масовата публика", каза за вестника популярният актьор.

Реклама

Според него в сферата на кино индустрията преминаването в евро "ще допринесе за изравняването на заплащането на българските актьори с европейските им колеги".

"Надявам се и много ще се радвам, ако влизането ни в еврозоната спомогне за едно по-адекватно заплащане в българската кино индустрия, защото сега виждаме, че цените се вдигат, но не и доходите", допълни звездата от "Под прикритие".

"Имам надежда, че когато България влезе в еврозоната, това ще се отрази добре на икономиката като цяло и на нашия сектор в частност", смята една от изгряващите звезди на родното кино Анастасия Левордашка.

"Доста български актьори вече са снимали в "Бояна" и са наясно за начина и размера на заплащането там. Това са европейските, световните тенденции и се надявам, че досегашният опит от копродукциите ще бъде пренесен заедно с еврото и в изцяло българските продукции", изрази оптимизъм звездата от "Чудовища".

Известната режисьорка Весела Казакова също е умерено оптимистично настроена от новината за предстоящото включване на страната ни в еврозоната.

"Това ме изненадва, смятам обаче, че ни трябва време", е преценката на Казакова.

"Не мисля, че е много подходящо да влезем толкова рано в еврозоната", убедена е режисьорката на "Мила от Марс".

По нейно виждане обаче позитивният ефект ще се изрази в това, че "цените и доходите ще започнат да се изравняват с европейските, защото сега разликата е почти тройна. И всичко това би трябвало да се отрази добре на кино индустрията у нас", обобщава Весела Казакова.

Реклама
Реклама
Реклама