Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/11563599 www.bgdnes.bg

Георги Василев-Гочето: "Левски" и ЦСКА воюват докрай

В неделя "Левски" и ЦСКА се изправят във финал в турнира за Купата на България. Едва ли има по-подходящ събеседник за разговор от легендарния треньор Георги Василев. Гочето е печелил трофея както със "сините", така и с "червените". Във визитката му има завоювана Купата на БФС с "Етър" през 1991 г. 75-годишният специалист е достигал и мач за трофея в Купата на Германия. Само преди дни Василев бе представен като новия спортен директор на "Етър". Той на драго сърце приема поканата да говори за читателите на "България Днес".

- Г-н Василев, предстои дългоочакван финал между ЦСКА и "Левски". Печелили сте купата и с двата отбора. Каква е рецептата за трофея?

Реклама

- Специална рецепта не мога да дам. Стигнеш ли до финал, това е едно предизвикателство. Всеки дава максималното от себе си и физически, и психически. Понякога мотивацията дори се надхвърля и някой може да прегори. Особено това, че "Левски" и ЦСКА се изправят един срещу друг, прави финала още по-интересен за нас, зрителите.

- Какво си спомняте от вашата първа Купа на България, която вдигате като треньор?

- Победихме "Пирин" с 1:0 на финала през 1994 година. Илианчо (б.а. - Илиан Илиев) вкара тогава гола. Ако кажа, че е било леко, ще излъжа. "Пирин" ни създадоха доста главоболия. Когато един отбор е стигнал до този връх, не се предава до край. "Левски" тогава беше един превъзходен, много силен отбор.

- Три години по-късно вече бяхте от другата страна на барикадата като треньор на ЦСКА.

- Тогава беше съвсем друго вече. Спомням си големия дъжд, големите очаквания от двете страни. Стана един велик финал. Използвам случая да спомена Стефан Лулчев, който тогава вкара първия гол, а вече не е между нас, почина горкият, Бог да го прости. Жабов и Милен Петков също отбелязаха. Стана хубав мач, победихме "Левски" с 3:1 заслужено. Когато играят тези два отбора, воюват докрай.

- Имаше ли сантименти у вас да биете бившия си отбор на финала?

Реклама

- Има неща, с които човек трябва да се съобразява, когато говори. Ако болшинството от феновете на "Левски" и на ЦСКА са запазили добри чувства към мен, то това е, защото аз винаги съм бил честен и коректен. Не съм си позволявал да проявявам сантименти. И в двата клуба съм ял бял хляб и не бих казал лоша дума.

- През 2001 година изведохте сензационно третодивизионен клуб до финал за Купата на Германия. Как се случи това?

- Там бяхме като Давид срещу Голиат. Доста престижно беше представянето на "Унион" (Берлин). Е, може и да сме имали някъде късмет, но закономерно стигнахме до финала. Играхме срещу "Шалке 04", отбор, който само седмица по-рано бе загубил шампионската титла. Онзи успех още не е забравен, макар че днес клубът вече е в Първа Бундеслига и играе на високо ниво. Ние записахме и първо участие на отбора в европейските турнири. Бяхме обкръжени от прекрасна и ентусиазирана публика.

- От 2005 година не е имало финал между "Левски" и ЦСКА, което създава огромна еуфория към дербито в неделя. Тогава Станимир Стоилов спечели първия си трофей като треньор на "сините" с победа 2:1 на финала. Може ли сега да повтори това?

- Съвсем нормално е. И двата отбора за това излизат. Все единият ще бъде носител на Купата. 100% е видно, че Мъри преобрази отбора, "Левски" в момента лети в своя възход. Това е отбор с много висока класа в момента. Да не забравяме, че и ЦСКА никога не се е стряскал от имена. Ще стане истинско дерби.

- "Левски" ли е фаворит предвид добрата форма тази пролет, или ЦСКА, който все пак е настоящ носител на трофея?

- По предварителни прогнози се смята, че "Левски" е в по-изгодна позиция. В момента резултатите им са по-добри. ЦСКА загуби интерес в първенството и това повлия на тяхната игра и форма. Оттам започна буксуването и критиките, което води до психологически проблеми.

- Считате ли, че Алън Пардю вече е опознал добре българските специфики в такива мачове?

- Ако той беше отскоро тук, щяхме да гадаем как ще се справи. Но той вече доста време живее в България и познава обстановката в българския футбол. При загубата с 0:5 от "Лудогорец" той доста експериментира.

- Билетите за Националния стадион "Васил Левски" бяха изкупени за минути. Пълните трибуни до каква степен ще мотивират играчите?

- За професионалния футболист такъв мач дава превъзходна обстановка за изява. Трудно може да не осмисли пред каква аудитория се намира. Сигурен съм, че и двата отбора ще дадат максимума. И двата отбора са ми достатъчно близки и не мога да дам прогноза за финала. Дано мачът да се проведе в нормална обстановка, без ексцесии, бомби и инциденти.

- Завърнахте се във футбола като директор на "Етър". Лесно ли взехте това решение?

- Влизането ми в "Етър" никога не е било проблем. По-важното е как ще завърши всичко и каква полза ще има от моето присъствие. Отборът в момента е в една доста сложна ситуация. Дълго време стоя на върха във Втора лига, а сега два кръга преди края е на четвърта позиция и вече сме зависими от другите. Задължени сме да бием. Идването ми е един логичен процес, живея на две крачки от стадиона, ясни са ми проблемите на клуба. Имам доста свои виждания по отношение на селекция, на психологическо състояние.

- "Етър" има ли сили да се завърне в елита?

- С такава надежда ме привлича ръководството. Да помогна с моя опит и с моето самочувствие да съм на "ти" с футбола. Нужно е в рамките на две седмици да се свърши работа. Дори и да отидем на бараж, пак е по-добре от пето място. Но то не гарантира успех, защото срещаме отбор с по-голям опит в Първа лига

- Ще останете ли в клуба, ако не успеете да влезете при най-добрите?

- Желанието на ръководството в краткосрочен аспект е да се класираме в елита. Ако не успеем, ще продължим работата в клуба и това, което сме допуснали като грешки, да се компенсира през следващата година.

Реклама
Реклама
Реклама