Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11566482 www.bgdnes.bg

Полковник кара колата на цар Борис III

По улиците на Пловдив 

Инж. Дончев вози младоженци в 92-годишното возило 

Доли ЛУКАНОВА

Пловдивски офицер от запаса кара колата на цар Борис III. Инж. Дончо Дончев е горд собственик на "Рокни Студебейкър" от 1930 г. 92-годишното возило е в перфектна форма и с него могат да бъдат изминати десетки километри.

"Поддържам го вече 20 години и си го карам по разни събития без проблем", казва пред вестника инж. Дончев.

Реклама

Легендите разказват, че уникалната кола е била в гаража на цар Борис III. Престолонаследникът е имал специален автопарк, който се е намирал на ъгъла между улиците "Дондуков" и "Врабча". Година след абдикацията на Фердинанд, през 1919 г., царският гараж разполага с 10 автомобила и 15 камиона. На следващата година се въвеждат регистрационни номера в България. Открива се и първата таксиметрова служба у нас. Царят има голям афинитет към автомобилите, като един от последните, който добавя в колекцията, е именно студебейкърът, с който се сдобива по време на обиколка из Европа.

"Произведените бройки от този модел са едва 30 хил. Има ги само в 10 държави от цял свят и България е една от тях. Преди десетина години дори получих писмо от клуб "Рокни Студебейкър" в Щатите и се оказа, че моята кола се води там", допълва гордият собственик.

Инж. Дончев е учредител и председател на пловдивския автомобилен клуб "Ретро". В началото на новото хилядолетие, на един от съборите, който организира, идва момче от Кърджали, което иска да включи в изложението уникалния модел на цар Борис III. След края на събитието момчето моли да остави колата при Дончо до следващия събор, защото няма къде да я прибере. С течение на времето решава направо да му я продаде. Така офицерът се сдобива с ценното возило, което събира погледите навсякъде.

"Много сватби сме направили с този автомобил. Всички младоженци, който съм возил, са със здрави и стабилни бракове", хвали се колекционерът и допълва: "Вече съм завещал колата на внука ми, който също е запален по ретро автомобилите и умее да ги реставрира."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама