Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11575788 www.bgdnes.bg

Иван Драмов, председател на фондацията на пророчицата: Няма да дадем Ванга на Скопие!

И преди, и след 9 септември 1944 г. тя се определя като българка, това е документирано, казва Драмов

"Скопие не може да ни вземе Ванга! И преди, и след 9 септември 1944 г. тя многократно е казвала пред стотици хора, че е българка. Това няма как да бъде оспорено от когото и да било в Северна Македония. Има предостатъчно доказателства за нейното национално самосъзнание."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" Иван Драмов, председател на фондация "Ванга", след като споровете между София и Скопие за исторически събития и личности отново изглеждат в задънена улица. Медии в съседната ни държава от години пишат, че известната ясновидка, която е родена в Струмица през 1911 г., била "македонка". Най-силният им аргумента е паспорт на Вангелия, издаден от нашите власти през 1953 г. В документа е записано "народност: македонка", каквато е била в онези години насилствено наложената от комунистическата власт практика.

"По това време много българи в югозападната част на нашата страна са били принуждавани да се пишат македонци, никой не ги е питал дали искат, или не искат - категоричен е Драмов. - Стигало се е до репресии, за неподчинение хората са били измъчвани и пращани в затворнически лагери. И преди червения преврат на 9 септември 1944 г., и след това Ванга е заявявала, че е българка. Това е документирано в много нейни изказвания пред стотици хора, в нейни интервюта, в книги. Няма как тези факти да се фалшифицират и преиначат. Ванга е българка и нейният живот е част от историята на страната ни."

Според медии в Северна Македония, които публикуват материали по темата, истината е друга. Пише се как по време на Балканските войни и Първата световна война в Струмица са минавали различни власти и са правили асимилация на населението. Първо България, където Струмица е до 1919 г., след това в Кралството на сърби, хървати и словенци, Гърция, а след това Югославия. Но жителите на Струмица винаги са се смятали като македонци, което можело да се потвърди и от паспорта на пророчицата Ванга.

На друго мнение са роднините на пророчицата.

"При преброяването майка Ванга, тя държеше да я наричам така, е искала да се пише българка, но по настояване на анкетьорите са я писала македонка - казва снахата на Вангелия доктор Здравка Методиева пред "България Днес" още през 2019 г. - Изискването е важало за цялото население в Пиринско. Дори и моите родители в старите паспорти бяха писани македонци. На Ванга са казали, че ако не се пише македонка, властите ще я преследват и ще си има неприятности."

В същото време журналист от "България Днес" бе допуснат до архивите на комунистическата Държавна сигурност, където се пазят някои документи за пророчицата. Ванга е била следена неотлъчно от комунистическите служби, а исканията за нейни пътувания в чужбина са обсъждани на най-високо ниво във властта. Комунистите са се страхували феноменалната пророчица, която става известна по цял свят, да не бъде отвлечена от чужди държави.

В Комисията по досиетата все още се пазят пътни листове на пророчицата за пътувания зад граница, до които "България Днес" тогава получи достъп. Възможно е това да не са всички документи, а голяма част от тях да са унищожени. Причината за това вероятно е фактът, че на Ванга често е било забранявано да напусна България. При една от забраните пророчицата пропуска да получи изключително важно послание, което трябва да й бъде предадено в изгорялата катедрала "Нотр Дам" в Париж. Здравка Методиева, която сега е уважаван лекар в Петрич, има ясен спомен за всичко това.

Реклама

"Спомням си добре деня, когато Ванга разказа пред най-близките си, че е имала видение, което може да се окаже с голяма стойност в бъдеще. Ванга каза, че желанието за връзка с нея идва от нейна духовна роднина, живяла в Древен Египет. Нещо важно и съдбоносно трябвало да бъде й предадено. Вероятно отново под формата на видение, но на точно определено място. Срещата е трябвало да бъде в парижката катедрала "Нотр Дам", пред разпятието на Христос. Но властите не я пуснаха да пътува до Франция. Страхуваха се, че може да остане там. По това време френските учени вече се интересуваха много от нея. Признаваха я за "феномен номер едно в целия свят".

Какво е било посланието, предназначено за Ванга в "Нотр Дам", и дали то има някаква връзка с днешните драматични събития по света, едва ли някога ще се разбере.

Реклама
Реклама
Реклама