Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11585047 www.bgdnes.bg

"Левски" би ЦСКА за първи трофей от 13 г. (Снимки)

Купата е "синя"! 15 г. след последната купа и 13 години след последния трофей "Левски" триумфира след 1:0 над ЦСКА в празника за футбола пред пълните трибуни на националния стадион. Илиян Стефанов в 57-ата мин вкара гола на победата, с който тимът на Мъри Стоилов завоюва рекордната си 26-а купа на страната и си гарантира място в Европа.

Събитието бе грандиозно за българския футбол - не само защото 17-ият финал за трофея между "сини" и "червени" дойде след цели 17 години чакане на финал между вечните съперници. Основната причина бяха феновете - над 38 000 зрители изпълниха всички, пуснати в продажба места на Националния стадион "Васил Левски", че и повече.

Реклама

Запалянковците в "синьо" и "червено" стартираха мача със страхотни хореографии и истинско шоу по трибуните. 

 

Началото на мача бе изцяло подвластно на страстите по трибуните - на терена имаше повече борба и по-малко футболни ситуации, а шоуто бе в секторите с гласовитите фенове. 

След това обаче енергията на публиката завладя и играчите. Играта стана двуостра, с редица положения.

В 19-ата мин след свободен удар за "Левски" се стигна до суматоха в наказателното поле на "червените" и от нищо "сините" можеха да получат подарък - до голов удар все пак не се стигна. Филип Кръстев центрира, защитата не изчисти добре, топката попадна у Илиян Стефанов, но той се засуети и изпусна шанса си. Густаво Бусато улови.

Реклама

В 24-ата мин след контра за ЦСКА, опит на Цунами да я спре непозволено, умел авантаж и продължение на нападението се стигна до пряк свободен удар - фронтално срещу вратата, но и далече от нея. Греъм Кери завъртя добре топката, но тя мина покрай целта.

В 27-ата ЦСКА имаше нов добър шанс. Георги Йомов проби по лявото крило и центрира на задна греда, Тибо Вион стреля от воле, но топката попадна във външната страна на мрежата.

Малко след първия половин час Филип Кръстев напредна през центъра и подаде към включилия се Цунами, но Йомов се бе върнал да помага и успя да изчисти в корнер.

В 37-ата мин левскарите бяха много близо до гол, но сякаш и сами не разбраха как топката не бе търкулната зад голлинията, след като "червените" я оставиха да "се разхожда" в опасна близост в наказателното поле.

В 41-ата мин Билал Бари комбинира добре с Драган Михайлович, който центрира отдясно, топката прелетя над защитата, Цунами се хвърли в опит да я стигне и засече във вратата, но не успя.

В 44-ата мин след корнер за "Левски" Сонко Сундберг засече с крак, но Бусато улови. 

Полувремето дойде при 0:0. По време на почивката обаче празникът за малко да бъде помрачен. Пререкания между "червените" фенове в сектор "Г" и "сините" в близкия край на сектор "В" доведоха до напрежение. Ултраси на ЦСКА излязоха на пистата и тръгнаха към най-близкия блок с левскари. Докато бъдат спрени от своите тартори обаче бяха полетяли предмети. От сектор "В" започнаха да обстрелват цесекарите в "Г" с ракети. На "огъня" бе отвърнато, като ракетите буквално се приземяваха върху главите на хората. Страстите бяха укротени, преди да стане нещо фатално. Сериозен брой полицаии излезе на пистата пред сектор "Г".

Второто полувреме стартира с нова хореография в секторите "Г" и "Б".

В 53-ата мин обаче играта трябваше да бъде спряна за около 3 мин заради мощната пиротехника - на терена трудно се виждаше и трудно се дишаше от гъстия дим.

В 57-ата мин "Левски" поведе. Защитата на ЦСКА сбърка привърната топка. Филип Кръстев се ориентира най-добре, но тъй като Томас Лам се изправи на пътя му, върна към връхлитащия към наказателното поле Илиян Стефанов. Той стреля веднага по земя, пращайки топката в долния ляв ъгъл на Бусато - 1:0 за "сините".

В 73-ата мин включилият се в предни позиции Ван дер Каап насочи топката към вратата на ЦСКА, но Мазику застана на пътя и отклони с глава. Последва центриране, при което Билал Бари остана под топката при отличен шанс за втори гол. 

В 80-ата мин резервата Маурисио Гарсес бе изведен на добра ситуация за гол за ЦСКА - получи в близост до малкото наказателно поле, опита да овладее и директно да си поведе на гърди, но дълго. И Пламен Андреев улови.

В 83-ата мин Цунами пробва рефлекса на Бусато с хубав шут, но стражът на "армейците" изби в корнер.

В 85-ата мин "Левски" пропусна 100-процентов шанс. След пас отляво, успоредно на голлинията, Драган Михайлович се озова на идеална позиция на задната греда и само трябваше да насочи топката в мрежата, но реши да овледее и след това да опита да преодолее Бусато. И стреля в тялото му. 

"Левски" спечели мача и купата. А от 17-те сблъсъка във финали срещу ЦСКА "сините" имат 10 успеха срещу 7 за "червените".

След като бе спечелил 25-ата си купа именно в сблъсък срещу ЦСКА (2:1 на 25 май 2005 г.), "Левски" изкова и 26-ия си трофей с успех над вечния съперник, увеличавайки аванса си по най-много спечелени купа. ЦСКА има 21 трофея.

ЦСКА - "ЛЕВСКИ" 0:1

0:1 Илиян Стефанов (57)

ЦСКА: Густаво Бусато, Иван Турицов, Томас Лам, Мено Кох, Брадли Мазику, Тибо Вион (75 - Федерико Варела), Карло Мухар (56 - Амос Юга), Жеферсон, Георги Йомов, Греъм Кери, Жорди Кайседо

Старши треньор: Алън Пардю

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Сонко Сундберг, Килиан ван дер Каап, Хосе Кордоба, Драган Михайлович, Филип Кръстев, Георги Миланов, Цунами, Илиян Стефанов (82 - Андриан Краев), Уелтън (90 - Марин Петков), Билал Бари

Старши треньор: Станимир Стоилов

Съдия: Никола Попов

Жълти картони: Лам, Йомов, Юга (Ц), Цунами, Михайлович (Л)

Реклама
Реклама
Реклама