Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11593226 www.bgdnes.bg

90% от жертвите сами предизвикват лавините

Бъдете внимателни, планината е опасна и през пролетта 

Следете за кънтене на кухо и вибриране на снежната покривка 

Лавина повлече и уби 62-годишен планинар в Пирин в неделя.

Въпреки че се доближаваме до лятото, на висока надморска височина продължава да има сериозно количества сняг и трябва да бъдете внимателни, предупреждават спасители.

Загиналият Лъчезар Жегов от Разлог се придвижвал със ски и бил в компанията на свой приятел. Те се спускали в района на Разложки суходол над хижа "Яворов", когато снежната маса повлякла планинаря и го влачила 200 метра по стръмен улей. Той имал много тежки травми и по-късно починал.

Реклама

"Изгубих моя мил съпруг. Взе го красивата, но сурова Пирин планина. Остана там, под стръмните й върхове и в нашите сърца - Завинаги!!! Обичаме те, непрежалим си. Беше пример за достоен живот, научи ни да следваме мечтите си", написа в социалните мрежи опечалената му съпруга Веска Жегова.

От Планинската спасителна служба съветват да бъдем бдителни за свличания на снежни маси. Ако има наскоро паднали лавини, е много възможно да има още. Признаци за нестабилен сняг, докато се движите, са пропукване или пропадане на снежната покривка, кънтене на кухо и вибриране, слягане и "издишащи" звуци. Лавините са често предизвикани в първия слънчев ден след буря. Това, че е слънчево, не значи, че е безопасно. Високите температури, характерни за пролетта, и гравитацията предизвикват свличането на снега надолу по склона и го правят по-нестабилен.

Сред съветите на планинските спасители са да не допускате да има повече от един човек в зона с потенциална лавинна опасност, като и да няма повече от един човек на склона (оставете разстояние, ако няма друга възможност).

Също така избягвайте спиране на места, които са на пътя на лавината, и никога не слизайте директно над някого или над групата.

Ако все пак лавината тръгне, нямате време да търсите помощ, всичко зависи от вас. Имате само 15 минути, за да изкопаете някой жив.

"Викайте, предупредете останалите. Наблюдавайте жертвата. Набележете последното място, на което сте видели пострадалия. Убедете се, че е безопасно да започнете търсенето. Не ставайте жертва и вие самите. Огледайте се за следи и предмети по повърхността - ски, ръкавици, екипировка. Слушайте за звуци", гласят още препоръките на Планинската спасителна служба.

Реклама

Ако вас ви повлече снежната маса, опитайте се да се обърнете по гръб с крака надолу по склона. Правете движения като при плуване, борете се, хващайте се за дървета или копайте с ръце. Когато лавината започне да се забавя и дори преди това, се опитайте да изкарате някоя част от тялото си на повърхността и направете място около устата си.

Между 25 и 30 на сто от смъртните случаи са предизвикани от травма следствие на повличането от лавината. Ако сте напълно заровен, шансовете ви за оцеляване са само 30 процента.

90% от жертвите загиват в лавини, които самите те или някой друг от групата са предизвикали. Така че бъдете внимателни и никога не подценявайте планината.

Сухи, мокри и прашни

Сухи лавини от мек сняг - падат по време на или скоро след снеговалежа. Състоят се от сух пръхкав сняг. За тях е характерно, че нямат голяма плътност. По тази причина масата и ударната им сила не е много голяма. Движението им много наподобява на течност.

Лавини от мокър мек сняг - те също падат по време на или скоро след снеговалежа. Разликата е, че са характерни за по-меко време с по-високи температури. Те не се движат с висока скорост (до 50-60 км/ч), но поради голямото водно съдържание на снега са много тежки.

Снежни дъски - откъртват се по линия, почти перпендикулярна на склона. Те се състоят от свързан сняг, който може да е мек (мека снежна дъска) и много твърд и плътен (твърда суха снежна дъска). Причината за образуването им е наличието на умерено силни ветрове.

Прашни лавини - най-опустошителните. Представляват турболентен облак, който се състои от гъста смесица между въздух и сняг. Характерно за тях е, че се движат с много големи скорости от порядъка на 300 км/ч. Облакът на прашните лавини се разпростира върху много голяма площ.

20 000 жертви на най-смъртоносната

Ето и няколко факта за лавините:

- над 150 са жертвите на лавини в света всяка година;

- 93% е шансът човек да оцелее в лавина, ако бъде изкопан до 15 минути, 40% е до половин час, а след 45 минути - едва 20-30%;

- 130 км/ч е скоростта, която някои лавини развиват за 5 секунди;

- 20 000 - приблизително толкова са жертвите на най-смъртоносната лавина в историята - в планината Уаскаран в Перу през 1970 г.

Реклама
Реклама
Реклама