Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11609706 www.bgdnes.bg

Конституционният съд на Румъния отмени присъдата на Елена Удрея

Един от съдиите, наказали я с 6 г. решетки, не бил дал клетва, министърката засега няма да бъде екстрадирана

Неочакван развой претърпя делото за екстрадицията на Елена Удрея в Румъния. Бившата министърка от северната ни съседка засега остава в България. Присъдата й от 6 г. решетки за корупция се оказа отменена от Касационния съд в Румъния. Решението бе взето от Апелативния съд в София.
Пред столичните магистрати защитата на министърката предостави серия документи, на базата на които твърди, че в Румъния е било нарушено правото на Удрея на справедлив съдебен процес.
Според Удрея един от румънските съдии се е произнесъл по делото срещу нея, без да е положил клетва като съдия. Освен това румънският Конституционен съд е отменил присъдата на Удрея в родината й.
Въпреки това румънските власти продължават да настояват за нейната екстрадиция, а междувременно Удрея е получила и серия заплахи, твърди още защитата й.
Само преди няколко дни съдът в Букурещ е отложил дело, в което трябва да реши дали да отмени изпълнението на европейската заповед за арест на Удрея заради отмяната на присъдата й от Конституционния съд в Румъния.
Заради представените документи от адвокатите на Удрея българският съд изиска официално от румънската страна всички документи, относими към случая "Удрея". Делото ще продължи началото на юни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама