Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11610803 www.bgdnes.bg

Древна църква сбъдва желания и лекува

Храмът е с уникална квадратна форма 

Ключът към оцеляването е скрит в нея 

Доли ЛУКАНОВА

Древна църква сбъдва най-съкровените желания и лекува всякакви болести. За това свидетелстват стотици посетители, които са се докосвали до силата й. Древните символи, загадъчните стенописи и магическият олтар са само част от тайните на Земенския манастир "Свети Йоан Богослов".

"Мястото е много енергийно. Идват посетители и казват, че желанията им се сбъдват. Всеки по различен начин усеща нещата, но всички са категорични в едно - мястото има много голяма сила", разказва пред "България Днес" Цветана Таирска, която отговаря за манастира.

Реклама

Църквата е основана през XI век в полите на Конявската планина, между София и Кюстендил. Тя няма нищо общо с останалите православни храмове в България и е уникална за нашите земи. Това е единственият кръстнокуполен храм у нас с кубична форма - 9 на 9 на 9 метра. При преминаване от вратата към олтара се образува вписан кръст в квадрат. Голям интерес предизвиква и куполът на църквата, който също е вписан в квадрат.

Според някои историци кубичната форма на църквата е дело на богомилите, които са закодирали знака на българина - звездата със седем лъча, единственият символ, който е в състояние да обедини всички религии. От манастира се интересували и рицарите кръстоносци, освободители на Божи гроб. Масоните пък търсят тайни знаци по стенописите, изографисани преди хилядолетие.

"Сцената с изковаване на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста е емблематична за храма. Масоните много са се интересували от нея и не е описвана в Библията", допълва Таирска.

Стенописът изобразява жена, ковяща гвоздеите. Легендата гласи, че ковачът, на когото е било поверено изковаването, е отказал, защото ръката му е била наранена, и неговата съпруга поема задачата. Впечатление прави и че очите на иконите сякаш са избодени.

"Носи се легенда, че малко прашец от окото на изображение на светец ще оздрави болните", обяснява още Цветана.

Местните разказват пък, че навремето неназован кардинал от Ватикана предрекъл, че храмът край Земен ще спаси света. Най-вероятно заради това някаква сила го пази вече 10 века от разрушаване.

Реклама
Реклама
Реклама