Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11618192 www.bgdnes.bg

Банда лихвари плаши със смърт длъжници

Служител в кредиторска фирма оглавявал престъпната група, разпитани са шест жертви, задържани са шестима

Престъпна лихварска групировка бе разбита в столицата при спецоперация. Бандитите са заплашвали с убийство и побой длъжници. Това стана ясно от съобщение на спецпрокуратурата.

Реклама

Обвинението привлече към наказателна отговорност шест личности, изявяващи се в криминалните среди, за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудвания, която е действала на територията на София. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение вчера относно арестите.

Задържаните са обвинени за това, че от април 2021 г. са принуждавали чрез заплахи за убийство, побои и психически тормоз длъжници на кредитна компания да внасят забавени вноски по сключени договори за заеми. Петима от участниците са задържани в сряда.
Извършени са 13 претърсвания и обиски на помещения и лица. Намерени и иззети са документи и други доказателства за престъпната им дейност, допълват от спецпрокуратурата.

Ръководителят на групата е работил като служител в кредитната институция и лично организирал престъпното сдружение. Двама от участниците са осъждани, единият от които многократно, едната му присъда е за отвличане.

До момента са установени и разпитани шестима пострадали пред съдия. Очаква се в хода на разследването броят им да се увеличи.
С постановления на наблюдаващия прокурор на петима от задържаните е наложено задържане за срок до 72 часа, за шестото лице няма яснота. В

Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" за всеки от тях.

Реклама
Реклама
Реклама