Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11619926 www.bgdnes.bg

Легендарната актриса Илка Зафирова с орден "Св. св. Кирил и Методий": Не съм прецакала Лили Иванова за "Вълчицата"

Тя въобще не беше в кастинга, само пя песните към филма, казва актрисата

"80 години живях достойно, 60 от тях на сцената. И въпреки че не мога много да ходя, не ме държат краката, много се зарадвах, че Малък градски театър "Зад Канала" ме предложи за това отличие. Аз съм от родителките на тази сцена, повече от 40 години са ми минали там. И, разбира се, благодаря на президента Румен Радев за приза."

Това сподели през сълзи от умиление голямата Илка Зафирова, която на 81 години стана носител на орден "Св. св. Кирил и Методий"-огърлие за заслуги в областта на културата и изкуството.
Актрисата е играла в повече от 25 филма (между които хитовете "Дами канят", "Вампири, таласъми", "Бялата стая"), но широката публика я свързва най-вече с ролята на момичето с прякор Вълчицата, което пие, пуши и "разваля" другите момичета. Зафирова е излизала на сцената на няколко театъра в най-добрите им години. Последно игра в МГТ "Зад Канала". За ролята на "Вълчицата" Рангел Вълчанов избира нея, а не знакови други актриси.
"Сега искам да кажа нещо за първи път. Никога не съм се борила с Лили Иванова за филма "Вълчицата". Рангел искаше Лили само да пее във филма, не да играе. По сценарий ролята ми не е на професионална певица и можех и аз да си изпълня песента, но Лили беше невероятна. Истински професионалист, на когото се възхищавам и до днес. На тази възраст, на която съм аз, тя и концерти прави, турнета. Браво на нея! Иначе за филма, с който станах популярна, взех хонорар от 1500 лева, което не беше малко пари на онова време - спомня си Илка. - Как ги изхарчих ли? Събрах приятелите на почерпка, купих на Цветанчето Манева една шапка - зелена със сини люспи, които трептяха. Взех подаръци на нашите и това беше", смее се днес прочутата купонджийка Илка.
"За съжаление времето в театъра за мен изтече. Аз предпочитам да давам път на младите, те да играят. Иначе колегите ги разбирам - това е като мания сцената, но не може да ни събират кокалите и на сто години да се влачим само и само да играем", признава Зафирова, любимка и на младото поколение.
Легендарната актриса, бунтарка, изградила десетки образи на сцената и пред екрана, сложи край на кариерата си и дори не направи бенефис в нейна чест по повод 80-годишнината й, която е след няколко месеца.
"Не само пандемията беше причина. Аз лично не излизам, защото не мога да стоя много на крака, използвам количка. Понякога и бастун, но тъй като ставните ми болки са сериозни, гледам да не се оплаквам и да не тежа на хората", сподели актрисата с незабравим дрезгав глас.
"Разбира се, че ми се играе в нещо, но как си представяте, че ще заема място на млад човек в театъра и ще излизам така на сцената? Никога не бих направила това, не съм такъв човек", споделя Илка.
За възрастта си актрисата се държи и не се оплаква, макар че предпочита да живее с дъщеря си и внучката и те се грижат за нея.
"Нямаше как сама да си пазарувам и да си влача нещата. Но пък пенсията ми стига. Обичам да казвам, че министърът Вежди Рашидов ме "погали", като получих персоналната пенсия. Това е невероятна помощ за мен. За съжаление много мои колеги нямаха този късмет да получат някакви пари за достойни старини", смята Илка.
Днес Зафирова вече не е бунтарка. Според нея се дължи на това, че няма физическите сили, а и няма пред кого да се бунтува вече.
"Никога не съм била възпитавана от родителите ми към уважение към БКП. Те не бяха членове на партията, а и аз не съм имала такова желание. По соца се получаваха жилища от актьори от квотата на Тодор Живков, но аз никога не съм искала. Общината ми предостави ателие. Подала съм документи да го купя, още няма резултат обаче", споделя Зафирова.
Зафирова е аристократ - не по произход, а по дух. Така я наричат в гилдията. И истинска дама. Стои с достойнство и на сцената, и на екрана, и в живота.
Освен с Лили Иванова по странен начин именитата актриса е свързана и с Емил Димитров. В годината, когато Илка е приета във ВИТИЗ, списъците на новите студенти изглеждат така: на първо място при момчетата е Емил Димитров, а при момичетата - Зафирова. Той обаче предпочита да пее, вместо да е актьор. "Невероятен човек беше и той", спомня си днес за Емил актрисата.
11 години Илка Зафирова има брак с кинорежисьора Оскар Кръстанов. След това се развеждат. "Смяха ми се колегите, че съм получила "Оскар", преди да съм станала актриса, когато се ожених за него", смее се тя. С днешна дата тя живее с дъщеря си Неда и внучката София.

Реклама


Боян Ангелов, Божидар Николов, Виолета Карапеева и Борислав Иванов също с призове

Освен Илка Зафирова за заслуги в областта на културата бе удостоен и шефът на Съюза на писателите Боян Ангелов. С награда от президента Румен Радев си тръгнаха и журналистът Божидар Николов и фолклористката Виолета Карапеева. Посмъртно с орден "Стара планина" първа степен бе удостоен и световнопризнатият диригент Борислав Иванов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама