Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11619985 www.bgdnes.bg

България осъдена, че неглижира изнасилване на дете

Четирима се гаврят с момиче, 7 г. правосъдието бездейства

Установяват мъжете, но не ги обвиняват, макар че има ДНК и сперма

Страсбург осъди за пореден път България за бездействие, некомпетентност и никакви усилия за разследване на изнасилването на 13-годишно момиче от Ботевград.

Детето няколкократно е било насилено от четирима мъже. Сексуалните контакти са били няколко в рамките на по-малко от една седмица. В някои от случаите изнасилването е било с участието на повече лица. След като научава за случилото се, през май 2015 г. майката на момичето подала жалба в полицията, назовавайки и извършителите, посочени от дъщеря й, които са познати на местните. В същия ден четиримата са разпитани, а в домовете им е извършено претърсване и изземване на доказателства. Единият от обвинените в педофилия признава на ченгетата. В апартамента му криминалистите намират ДНК на жертвата по чаршафите му, както и следи от сперма. На следващия ден прокурор от районната прокуратура в Ботевград се произнася, че фактите по случая не могат да се квалифицират като изнасилване.

Реклама

Цели седем години Софийската окръжна прокуратура и Районната прокуратура в Ботевград си прехвърлят топката за насилието над 13-годишното момиче. Накрая производството е спряно, въпреки че се знае кои са сексуалните насилници и има безспорни доказателства срещу тях. От правните институции не си дават много зор, дори накрая стигат до заключението, че малолетната жертва нямала против да прави секс с мъжете. Жертвата печели дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Неколкократно институциите си прехвърлят разследването една към друга, тъй като се съмняват, че сексуалните действия, извършвани от четиримата мъже, са били със съгласието на малолетната жертва. "Дори и да е имало съгласие, този въпрос не трябва да бъде задаван, тъй като жертвата е малолетна. Съгласна или не, физически принудена да спи с тях или не, пак е изнасилване." Това каза за "България Днес" адв. Ивета Савова, работеща в Програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет и защитник на жертвата пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Според адв. Савова това, че има самопризнания на един от изнасилвачите за извършените сексуални действия, както и че е намерена сперма по чаршафите в апартамента му, където е установена и ДНК на малолетната жертва, не е накарало нито една от прокуратурите и разследващите към тях да погледнат сериозно на престъплението и да реагират. "Това е един от пороците на българските правосъдни органи, които установяваме - че въобще не е проведено задълбочено разследване. Вече 7 г. няма повдигнати обвинения, въпреки че се знае кои са мъжете и въпреки че има неоспорими доказателства за сексуален контакт с малолетната. Въобще не стига до съд". Другият порок, който изтъква ЕСПЧ, е забавянето на производството. Случката е от 2015 г., а вече е 2022 г. и нищо не е последвало. Има отказ за възобновяване на спряното през 2018 г. производство.

След тези 7 г. нехайство и неглижиране на грозното престъпление майката се обръща към Българския хелзинкски комитет и започва дело в Страсбург.

ЕСПЧ намира, че разследването е било навременно и достатъчно задълбочено в началния си етап. Въпреки това след постановлението от септември 2017 г. са изминали девет месеца, без да бъдат предприети каквито и да било допълнителни действия по разследването, докато районният прокурор вземе решение за спиране на производството през юни 2018 г. След това минават повече от петнадесет месеца, преди районният съд да се произнесе по жалбата на жалбоподателя срещу постановлението за спиране на производството. Такива забавяния, посочва съдът в Страсбург, очевидно могат да подкопаят ефективността на разследването. Същевременно въпреки доказателствата, указанията на прокурора и бележките на адвоката на пострадалата не е постигнато никакво заключение относно престъплението съвкупление с малолетно лице, не е внесено обвинение и не са дадени указания за действия по разследването.

ЕСПЧ не намира решението на прокурора да спре разследването да е основано на внимателен и обективен анализ на събраните доказателства. Това решение, сочи съдът, компрометира разследването.

Реклама

На майката на изнасиленото дете са присъдени обезщетение в размер на 7500 евро за неимуществени вреди и 3000 евро за разноски по делото.

Към момента четиримата мъже се разхождат на свобода, без да имат повдигнати обвинения.

При опит на вестника да се свърже с Окръжната прокуратура в София и Районната прокуратура в Ботевград не бе получен отговор. Даваме възможност на правните институции да отговорят и да обяснят ще има ли отговорни за това. Ако минат още малко над 7 години, давността на престъпленията ще изтече, тъй като е 15 години.

 Парадокс

"Отрезвяващо е, че ЕСПЧ нарича решението на прокурора да спре производството в настоящия случай "парадоксално". За съжаление наблюдаваме проблеми в разследването и в наказателното преследване в много случаи на сексуално насилие. Такива има няколко, последният е подобен и от преди 3 години. Българските власти, в това число прокуратурата и разследващите органи, дължат повишена чувствителност на тези най-уязвими жертви", категорична е адв. Савова.

Реклама
Реклама
Реклама