Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11629160 www.bgdnes.bg

45 лв. за чадър и шезлонги на плажа

По-скъпо море тази година 

Цацата и бирата с рекордни цени 

Доли ЛУКАНОВА

45 лв. за чадър с два шезлонга ще плащат туристи тази година на родното Черноморие, показва проверка на "България Днес". С премахването на ковид мерките се премахват и намаленията за летовниците. От Министерството на туризма обявиха, че тази година плажните принадлежности няма да бъдат с намалени цени.

За сметка на това от ведомството обещават засилен контрол. В концесионните договори са посочени максимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да превишават 15 лв. за брой в зависимост от местоположението. Най-скъпи очаквано са големите плажни ивици на Златни пясъци, луксозните комплекси в Иракли, Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол и Лозенец, чиито концесионери ще поискат възможно най-високата цена. На по-малките плажове цените за шезлонг варират от 6 до 12 лв., а за чадър започват от 8 лв. Прецедент е плаж Нестинарка край Царево - в договора е заложена максимална цена от 36 стотинки за чадър и толкова за шезлонг. Безплатни ще са чадърите и шезлонгите само на басейните, но за тези, които почиват в хотелския комплекс към него.

Реклама

Проверката показва, че и цените в заведенията ще са с 20-30% по-високи в сравнение с миналото лято. Причината за това е драстичното увеличение на сметките за ток, на горивата и на основните хранителни продукти. Така например заведение на варненския плаж ще ви таксува 10 лева за порция цаца. Пърженият сафрид е 13-15 лева, лавракът се предлага за около 25 лева, а порция калкан е между 30 и 40 лева. Пържените картофки вървят около 5 лева на плажа, а най-евтината наливна бира е 3 лв.

Освен разходи за сянка и мезе на плажа летовниците трябва да пресметнат и горивото до морето и цените на нощувките си, които също не са на миналогодишните цени. Днес литър дизел или бензин са над 3 лв., а газта над 1,60 лв. В повечето хотели нощувката за седмица излиза над 1000 лв. с включена само закуска.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама