Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11629211 www.bgdnes.bg

Д-р Димитър Димов, педиатър: Хепатит се хваща и от маникюр

При децата най-вероятно се предава от мръсни ръце и вода

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Димитър Димов е завършил Санктпетербургския педиатричен институт в Русия през 1995 г. Веднага започва работа в детското отделение в кърджалийската болница "Д-р Ат. Дафовски", по-късно се мести в детската клиника в Пловдив, където оглавява отделението по детски болести. Там изкарва няколко години, но съдбата отново го връща в Кърджали, като паралелно с това има кабинет и в близкото село Черноочене. Д-р Димов е сред най-добрите педиатри в областта, а и в страната.

Доли ЛУКАНОВА

- Д-р Димов, напоследък много се говори за нов вид опасен хепатит, който върлува сред децата. Какво може да ни кажете за него?

Реклама

- Запознат съм от медиите по темата, не знам точно какво представлява. Хепатит по етимологията на тази дума значи възпаление на черния дроб. Имаме хепатит А, Б, Ц, Д и Е. Да кажем хепатит Е е такъв тип, който се среща при бременни основно. Хепатит Ц се предава по кръвен път. Жените много трябва да внимават, когато ходят на маникюр, защото ползването на един и същ инструмент при няколко човека винаги има риск да текне кръв и да има заразяване с хепатит Ц. При зъболекаря също има риск, ако инструментите не са почистени. Струва ми се, че този хепатит, за който говорят при децата, вероятно се предава по фекално-орален начин. Т.е. с мръсни ръце, консумирайки заразена вода, заразени хранителни продукти. Не съм сигурен какъв е този модерен хепатит, но съм склонен да мисля, че той е към групата А. Ако е това, да, неприятно е. Аз самият си спомням, че съм боледувал като дете, не беше много хубаво, но се оздравява от него без трайни последствия.

- Какви са симптомите при него?

- Най-често разбираме за хепатита, когато се появи жълтеница. Обикновено е свързан с умора, отпадналост, тежест в областта на черния дроб. Има и форми, които протичат без жълтеница, като това са по-леките варианти, но диагностиката е по-трудна. Изпражненията стават светли, а урината тъмна. Когато тръгне епидемия, нещата се опростяват, защото колегите акцентират на темата.

- Летният сезон идва, от какво какво най-често се разболяват децата по това време?

- През лятото доминират вирусни инфекции. Те се проявяват с висока температура, понякога с обриви, повръщането и разстройството също са често срещани. Инфекциите на дихателните пътища отстъпват в този период. Не че не се срещат хреми, кашлици, та дори и пневмонии, но те са много по-малко.

- Какво е най-доброто лечение, което може да се предприеме за вирусните инфекции?

- Лечението на дадена инфекция зависи от нейния причинител. При вирусните инфекции антибиотикът не е нужен, защото не влияе на вируса. Там лечението протича със симптоматични средства, т.е. медикаменти за сваляне на температура, болкоуспокояващи, нещо, което потиска повръщането, пробиотици, диетични корекции и т.н.

Реклама

- Какво трябва да предприемат родителите, за да предпазят децата си, а и себе си от подобни инфекции?

- Тъй като доминират чревните инфекции, акцентът е върху хигиената. Родителите трябва да научат децата си да не си лапат ръцете, докато играят навън. Там, където има струпване на големи маси от хора, рискът да се заразим от каквото и да е нараства. Лятно време е хубаво човек да се разхожда сред природата в неголяма компания и да спазва елементарни хигиенни правила, като миене на ръце. При консумация на храна да внимава какъв тип е тя. Не трябва да е излагана продължително време на топлина, защото би могло да е развалена и да доведе до проблеми. Не е нужно да се приемат допълнителни медикаменти за засилване на имунитета. Човешкият организъм притежава добра имунна система, която го защитава в една огромна част от контактите му с инфекция. Няма нужда да се прекалява и да се пият лекарства. Хората трябва да се наслаждават на слънцето, да спазват елементарни хигиенни навици и общо взето, ще им е гарантирано едно прекрасно лято без инфекции.

- След края на извънредната обстановка и падането на мерките наблюдава ли се постковид синдром при децата?

- Да, колеги, отчитат постковид състояния и при децата. Все пак малчуганите по-малко боледуваха и проявите се срещат по-рядко. Слава богу, в момента не това е водещо в детската патология. Разбира се, COVID-19 няма да изчезне. Той ще продължи най-вероятно още няколко години. Като повечето вируси, които поразяват дихателната система, лятото няма да е толкова силно проявен, но с настъпването на есента вероятно нещата ще започнат да набират сила отново. Няма да изчезне с магическа пръчка тази инфекция, въпросът е с течение на времето да стане като един сезонен грип. От началото на епидемията се наблюдава доста голяма промяна в клиничното протичане на инфекцията, поне при възрастни. Това, което беше в началото - загуба на обоняние, на вкус, тежки ситуации, като че ли напоследък са все по-малко изразени.

- Когато ситуацията се усложни, било то от COVID-19, било то от инфекция или вирус и се наложи хоспитализиране на децата, как реагират родителите по ваши наблюдения?

- Различни родители, различни реакции. Има такива, които приемат без коментар предложената им хоспитализация. Има и такива, които отказват хоспитализиране, а желаят да си провеждат лечението у дома. За такива хора обаче трябва да е ясно, че те приемат рисковете на собствен гръб. Понякога забавяне от 2-3 часа води до нещо фатално. Ако всеки има кураж и реши, че може да се справи сам вкъщи, трябва да има кураж и да понесе последствията, ако те са негативни. След като колега е преценил, че не си заслужава да се рискува, аз не виждам защо трябва да се действа "геройски". Да си играеш с човешкия живот не е етично.

Реклама
Реклама
Реклама