Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11653358 www.bgdnes.bg

Върховните съдии решават съдбата на килъра Викторио

До 2 месеца се произнасят за убийствата на Дарина и Никол

Александров не може да се ползва от намаляване на присъдата заради тежестта на престъплението

Върховният касационен съд (ВКС) се произнася до 2 месеца по делото срещу Викторио Александров, който е обвинен в жестокото убийство на приятелката си Дарина и едногодишната им дъщеричка Никол. Кървавата трагедия разтърси столицата през 2018 г.

Реклама

ВКС изслуша пледоариите на защитата на Викторио и на върховната прокуратура преди дни. По делото няма представени нови съществени доказателства. Законовият срок, с които разполага ВКС, е два месеца, но от правната институция казаха за вестника, че едва ли решението ще отнеме толкова много време.

Викторио е обвинен в хладнокръвния и зверски разстрел на 23-годишната си приятелка Дарина и дъщеричката им Никол, която бе само на 1 годинка. Трагедията се случи през 2018 г., но с дълга предистория, свързана с тормоз над майката и раздяла.

След скандал между двамата в столичния квартал "Надежда" Викторио Александров убива Дарина и бяга с детето. Изхвърля в кош за боклук телефона си, спира за кратко в заведение, а после се качва на такси. В покрайнините на града и малко преди да го задържат, стреля отново - в главата на бебето и в себе си. Той оцелява, момиченцето му - не.

На първа инстанция, на която се разбра, че Викторио е направил самопризнания, Софийският градски съд му даде едва 20 г. решетки. Това втрещи както прокуратурата, така и семейството на приятелката му Дарина - Министерски. Те протестираха срещу малкото наказание и настояха обвиняемият да получи доживотен затвор без право на замяна. По искане на частното обвинение апелативните магистрати разпитаха отново вещите лица, изготвили комплексната психологическа и психиатрична експертиза на Викторио.

Поводът за това бе заключението на съдия Иван Коев, че Викторио Александров може да се върне в обществото и да се промени. Експертите категорично заявиха, че обвиняемият не може да се поправи, тъй като това не е моментно състояние, а рисково агресивно поведение, което той е проявявал и при предишни свои връзки. Обсъжда се дали е действал при кумулативен ефект - натрупване на гняв при стресово състояние, което не променя психическата му годност. Според специалистите при убийството на малката Никол, което е часове след това на Дарина, не може да се говори за кумулативен ефект, а постъпките му са предумишлени.

Реклама

Запознати припомнят, че преди да затрие най-близките си същества на 29 октомври 2018 г., Викторио е пуснал две жалейки в социалните мрежи и е написал предсмъртно писмо. В съдебната зала е коментиран и опитът му да се самоубие. Вещите лица го определят като бутафорен. "Очаква светът да се нагоди към неговите норми, той не може да се приспособи към обществото", обясняват психолозите.

Пред Темида Викторио Александров заявява, че съжалява, но съкрушеното семейство Министерски приемат думите му повече като декларативни, отколкото като истинско покаяние. За семейство Министерски е най-болезнен разказът на Викторио пред тях по повод убийството на детето. Той обяснил, че застрелял Никол, защото изпитвал чувство на притежание. Възприемал я като вещ и смятал, че като неин родител има правото да разполага с нея, както намери за добре.

Миналата година Апелативният съд в София даде доживотен затвор на Викторио, но защитата му обжалва това наказание.

Преди дни ВКС изслуша пледоариите на двете страни и предстои да излезе с решение до средата на юли.

Изповедта му

"Изключително много проблеми ми коства да се явя, да сложа маска и да прикрия това, което чувствам. Аз ставам и си лягам с тази мисъл непрекъснато. Нещата са много сложни и не е съвкупност от едно решение. Искам да ме разберете! Вината е изцяло моя, но по никакъв начин не съм тормозил Дарина. Никога не съм я спирал за нищо. Ако някой си мисли, че съм опитвал да постигна наказание като отмъщение - наказах себе си, наказах и семейството си. Единственото нещо, което искам от вас, е да накажете справедливо всички виновни", заявява обвиняемият пред съда.

За 4-ти път поругават

гроба на жертвите

За пореден път мародери поругаха гроба на разстреляните Дарина Министерска и дъщеричката й Никол! За грозния акт съобщиха почернените родители Ваня и Георги Министерски, както пръв написа "България Днес" през октомври м.г.

"За последните 12 дни това свято за нас място беше поругано два пъти. Първо беше пречупена статуята на малкото ангелче на Ники, а после явно довършено пъкленото дело, като заварихме и втората статуя на Дари счупена", разказва Ваня. Тя уточнява, че за случая е подаден сигнал в полицията. За момента извършителите не са известни.

По данни на почернената майка за последните 9 месеца това е четвърто посегателство. Гробът беше осквернен включително и в навечерието на Коледа през 2020 г.

Реклама
Реклама
Реклама