Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11661613 www.bgdnes.bg

Метеорологът Петър Янков: Иде сухо лято с оскъдни валежи

Вода достатъчно няма, употребявайте я разумно 

КОЙ Е ТОЙ

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили.

"България Днес" разговаря с него за динамичното време през следващите дни, предстоящото лято и какво да направим, преди да тръгнем по високопланински маршрут.

Реклама

- Г-н Янков, по това време на годината традиционно падат най-много дъждове в страната ни. Не минават ли прекалено сухо тази година абитуриентските балове?

- Не мисля, че е сухо, ако питате хората в Централна България. В Южна България имаше гръмотевични облаци и градушки. Работят здраво в агенцията за борба с градушките. В Западна България наистина поради силния вятър тези процеси са притъпени. От днес трябва и в западните райони да започне да вали.

- С каква нагласа за времето да бъдем през следващите дни?

- Времето е динамично, валежите, придружени от гръмотевични бури, ще бъдат често явление. През следващите дни валежите ще достигат както до Западна, така и до Централна България. Дори и в Добруджа ще има, но там гръмотевичните бури ще бъдат по-слаби. Утре ще премине хладна и облачна вълна, която ще донесе валежи в Западна България. В събота валежите ще бъдат придружени от захлаждане. В понеделник и вторник температурите ще се понижат чувствително. Ако сега са до 33-34 градуса в Сандански и крайните южни райони, то през следващата седмица ще паднат осезаемо. По морето аномалиите заради източния вятър ще бъдат около 20 градуса. Но преди това ще скокнат до 27-30 градуса. Много е динамично времето.

- Кога точно да очакваме захлаждането?

- Това захлаждане другата седмица ще обхване периода понеделник-сряда. От четвъртък вече ще имаме температури до максимум 26 градуса в района на Сандански и Южна България. Чувствително ще се повишават след това температурите, като варират в границите на 25 и 30 градуса. Тогава ще има стабилно време с по-малко валежи, главно в планинските райони. Юни ще започне с топло време и температури до 30 градуса.

- Какво лято да очакваме?

- Очаква се юли да е сух. По-топло ще бъде в западната половина на страната, а по Черноморието температурите ще бъдат по-ниски - до 25 градуса. Това са средни стойности. Ще бъде прохладно и за всички, които обичат прохладата по морето, ще им бъде много приятно. С по-малко валежи ще е юни. Изключително малко валежи. Традиционното време, което е избистрено в нашето съзнание за юли и август, ще се завърне. Ще е същинско лято. Характерно за юли и август ще е, че по Черноморието валежите ще бъдат оскъдни. Ще има малко дъждове, а с 10-20% ще бъдат повече валежите в крайните западни райони. Така че се очертава едно сравнително сухо време с относително по-топли и безвалежни юни, юли и август. Това са последните прогнози за Балканите, като те се сменят на всеки 15 дни. Това засега е последната прогноза.

Реклама

Идва сухо лято на фона на това, че по планините имаше сняг и язовирите са пълни, но водата не достига. В Южна България тя е оскъдна, хората се оплакват, че по кладенци и локални водоеми няма вода. Снегът на високо, който беше в Рила и Пирин, даде повече вода по язовирите в Западна България. Там положението е добре. Но в Южна България и източните части положението е зле.

- Казвате, че няма вода, а прогнозите сочат сухо лято. Няма ли твърде много да се влоши ситуацията?

- Призовавам обществото и отговорните институции да се стреснат и да употребяват водата разумно.

- Суха зима, сухо лято... Периодът е много кратък за анализи, но можем ли да отбележим тревожната тенденция, че валежите намаляват по нашите географски ширини?

- Да, зимата беше суха. Всички видяхме за какви температури става въпрос. Глобалното затопляне е в пълната си сила. Засилват се неблагоприятните метеорологични явления. Гръмотевичните бури също ще ги има. Ефектът на глобалното затопляне на Балканите е по-честото преминаване на циклони с центрове над Гърция. Увеличават се валежите в югозападните и източните райони. Но като цяло са с проливен характер и не служат за напояване, а за създаване на бедствени ситуации.

- Наскоро имаше случай на лавина в Пирин, за нещастие загина и човек. Има ли още място за тревога, когато излизаме в планината?

- Опасността от лавини чувствително отмина, вече няма достатъчно сняг в планините. Снежната покривка по най-високите части е между 10 и 15 сантиметра. Това е над 2200 метра, и то на преспи. Така че няма условия за лавини. Всички туристи по високопланински маршрути трябва да внимават за гръмотевична дейност и да се информират, преди да тръгнат. Трябва да разполагат с последната прогноза на нашия безплатен телефон - 0878 71 45 70. Аз обслужвам и планинската спасителна служба. Винаги може да се обаждат. Особено преди да тръгнат. Няма такси, целта е да помогнем да хората.

Реклама
Реклама
Реклама